15 tips voor milieubewust eten

Wist je dat de voedselindustrie één van de grootste oorzaken is van milieuvervuiling? Vooral de productie van vlees heeft een desastreus effect op het milieu. De manier waarop je eet, heeft dan ook een grote invloed op de wereld en op je eigen omgeving. Het is dus zeer belangrijk om goed na te denken over wat je allemaal koopt in de supermarkt. Om je een eindje op weg te helpen, volgt nu vijftien tips om je voetafdruk zo klein mogelijk te houden in je voeding.

  1. Eet zo min mogelijk vlees
    Voor de vleesliefhebber is het lastig, maar het is ook het belangrijkst op het gebied van milieubewust eten. Vlees heeft een negatieve uitwerking op het milieu vanwege veel verschillende factoren, waaronder de grote hoeveelheid plantaardig voedsel en water dat in de productie wordt gestopt en de enorme schade dankzij het transport van alle benodigdheden en het vlees zelf. Er is een groot voordeel aan het worden van vegetariër: je bespaart veel kosten, want vlees is duur.
  2. Eet zo veel mogelijk lokaal voedsel
    Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk voedsel koopt dat in Nederland zelf wordt geproduceerd. Hierdoor draag je bij aan de afname van de transport van voedsel over verre afstanden. Probeer bijvoorbeeld zo veel mogelijk voedsel op de markt te kopen, of vind een supermarkt die veel producten van lokale boeren koopt.
  3. Eet seizoensgroente en –fruit
    Seizoensgebonden producten zijn een milieuvriendelijke keuze, omdat het telen ervan in bepaalde seizoenen minder energie kost dan in andere seizoenen. Bovendien zijn seizoensverbonden producten ook nog eens goedkoop.
  4. Ben je een doorzetter? ga veganistisch
    Als je echt een groot verschil wilt maken en er helemaal voor wilt gaan, kan je overwegen veganistisch te gaan eten. Dit houdt in dat je geen dierlijke producten meer eet: geen vlees, vis, eieren, melk, kaas, dierlijke oliën en ga zo maar door. Een groot deel van dergelijke producten die in de schappen liggen van een normale supermarkt, heeft een productieproces dat zeer schadelijk voor het milieu is.
  5. Stel een vleesloze dag in
    Wanneer je niet vegetarisch of veganistisch wilt eten, helpt het natuurlijk ook al als je bijvoorbeeld één dag in de week het vlees overslaat. Wanneer je merkt dat dit je gemakkelijk afgaat, kan je misschien overwegen twee of meer dagen in de week vleesloos te houden.
  6. Kijk documentaires
    Niets werkt zo stimulerend voor het maken van milieuvriendelijke keuzes als het kijken van goede documentaires. Deze brengen je volledig op de hoogte van waar je voor moet oppassen en waar je op moet letten. Vaak laten ze ook zien waarom het precies zo belangrijk is om te letten op wat je eet.
  7. Download nuttige apps
    Er zijn vandaag de dag talloze nuttige applicaties beschikbaar die je precies kunnen vertellen welke merken en ketens verantwoorde producten in de schappen hebben liggen, en welke merken en ketens nog een lange weg van verbetering te gaan hebben. Zo kun je moeiteloos de meest verantwoorde supermarkten en merken uitkiezen.
  8. Leg een eigen moestuin aan
    Op het gebied van groenten en fruit zou het natuurlijk het mooiste zijn als er helemaal geen transportkosten aan verbonden zijn. Bovendien weet je bij een eigen moestuin zeker dat al je groente en fruit op een verantwoorde manier geteeld is.
  9. Pluk groenten, fruit en noten rechtstreeks uit de natuur
    Wanneer je geen moestuin wilt of je hier niet genoeg aan hebt, is het ook nog een optie om erop uit te gaan en groenten, fruit en noten in de natuur te plukken. Het is hierbij belangrijk dat je wel op de hoogte bent van eetbare en giftige gewassen en vruchten. Er bestaat een handige website die je precies kan vertellen waar je geschikte groenten, fruit en noten kunt plukken: www.wildplukwijzer.nl.
  10. Minder is meer
    Binnen het kader van wat je eet is het niet alleen belangrijk wat je eet en waar je voedsel vandaan komt, maar ook hoeveel je ervan inslaat. Meer voedsel betekent natuurlijk meer productie, meer transport en meer milieuvervuiling. Probeer je voedselporties dan ook niet onnodig groot te maken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je genoeg eet.
  11. Eet biologisch
    Wanneer je kunt kiezen, kies dan altijd voor biologisch. In de meeste gevallen is er dan een schakel in het productieproces die relatief weinig vervuilend is. Let op: meestal is niet het hele productieproces van het product vrij van milieuvervuiling, maar zijn er enkele aanpassingen aangebracht die beter zijn voor het milieu. Zie ook: Gezond lichaam tips
  12. Doe aan restjesdag
    Wanneer je teveel eten hebt gemaakt, gooi dan nooit weg wat over is. Vries het in en eet het later een keer op. Wanneer je een gezin hebt, kan je wachten tot je genoeg eten hebt om iedereen van te kunnen voorzien. Stel een dag in waarop je de restjes opeet.
  13. Gebruik alles
    Bij veel producten wordt een deel weggegooid, uit gewoonte of omdat men deze niet geschikt vindt voor gebruik. Voorbeelden hiervan zijn de stengel van een broccoli of het kapje van een brood. Toch zijn deze delen prima om te gebruiken. De stengel van een broccoli is net zo goed te eten als de bovenkant, maar je zou hem bijvoorbeeld ook in een soep kunnen gebruiken. Broodkapjes zou je als je deze niet lekker vind bijvoorbeeld in de broodrooster kunnen doen, of je kunt er tosti’s of broodkruim van maken.
  14. Zorg voor je eigen eieren
    De meeste eieren die in de schappen van de supermarkt liggen, hebben onder andere bijgedragen aan enorm veel transport en het gebruik van overmatig veel plantaardig voedsel. Zelfs biologische eieren zijn hier niet geheel vrij van. Het is dan ook je best om je eigen kippen te houden wanneer je milieuvriendelijke eieren wilt eten. Het is ook mogelijk om naar een boer of iemand anders met kippen te gaan om eieren te kopen.
  15. Geef het door
    Eén van de belangrijkste dingen, is dat je het goede voorbeeld geeft aan anderen en hen informeert over de schade die voedselproductie aan het milieu kan toebrengen. Misschien inspireer je hiermee anderen om ook wat bewuster te zijn op het gebied van eten. Dat zou toch het allermooiste zijn.

Gerelateerd