17 Tips milieubewust boodschappen doen.

Milieubewust boodschappen is eenvoudig en je levert een grote bijdrage aan een beter milieu. Weet je niet precies hoe je hier meer moet beginnen? Bekijk dan de onderstaande tips.

  1. Kijk naar de verpakkingsmaterialen.

Veel producten zijn goed verpakt. Je blijft met deze verpakkingen zitten en creëert een extra grote afvalberg. Kies voor losse groenten en fruit en niet voor de producten die in plasticbakjes zitten. Winkeliers bieden regelmatig mogelijkheden om losse producten zonder al te veel verpakking te kopen.

  1. Koop seizoensproducten.

Producten uit het seizoen komen vaak van de koude grond en worden niet in kassen opgekweekt. Kassen zijn ideaal maar produceren veel broeikasgassen. Bovendien worden seizoensproducten ook niet van ver ingevlogen of getransporteerd en zijn daarmee een stuk duurzamer dan je wellicht denkt.

  1. Groente- en fruitkalender.

Online en soms ook bij de plaatselijke groenteboer kun je een zogenaamde groente- en fruitkalender inzien. Hier staat precies op aangegeven in welke tijd van het jaar je bepaalde groentes- en fruit die duurzaam geteeld zijn kunt kopen.

  1. Leidingwater is ook water.

Drink je water uit een flesje? Bedenk dan dat je het leidingwater ook gewoon kunt drinken. Leidingwater is ruim 30 keer minder belastend voor het milieu dan water dat in flessen is verpakt.

  1. Koop en eet lokale producten.

Door producten te kopen die niet van de andere kant van de wereld kopen maar meer uit de buurt bewijs je het milieu een grote dienst. Zowel op het gebied van de ingrediënten als de wijze van transport is het meer verantwoord om lokale producten te kopen. Voedsel dat uit eigen land komt heeft bovendien een traceerbare productiewijze die verantwoord is.

  1. Uit welke ingrediënten bestaat je avondmaaltijd?

Verschillende ingrediënten zijn meer of juist minder duurzaam. Zo is rijst minder duurzaam dan een vertrouwde aardappel en is palmolie ook nogal een ingrediënt waar wat nadelen aan kleven. De verpakking bevat betrouwbare informatie over de grondstoffen en ingrediënten die in de producten zitten welke je koopt.

  1. Ga naar de plaatselijke boerderijwinkel.

Steeds meer boerenbedrijven produceren biologische voedingsmiddelen. Deze kun je kopen in de boerderijwinkel. Ga voor biologisch geteelde groenten, fruit, zuivel en vlees. Probeer in de zomermaanden ook zeker eens het heerlijke boerenijs dat van dagverse melk wordt gemaakt.

  1. Doe bewust boodschappen.

Boodschappen doen is een verplichting waar je meestal niet onderuit komt. Verstandig boodschappen doen is een keuze waarbij je het milieu tegemoet komt. Maak voor je vertrek naar de supermarkt een lijstje. Zo koop je nooit voedingsmiddelen die je eigenlijk niet nodig hebt en koop je bovendien niet overmatig veel. Stem je boodschappen af op je huishouden. Een boodschappenlijstje voorkomt dat je voedsel moet weggooien.

  1. Gooi minder weg.

Door bewust boodschappen te doen en hoeveelheden te koken die aansluiten bij je huishouden heb je weinig tot geen restjes die je weggooid. Let daarom altijd goed op vervaldata van levensmiddelen. Dit betreft zowel de producten die je gekoeld bewaard als voedingsmiddelen die je in een (kelder)kast op slaat. Heb je dan toch een keer teveel gekookt dan kun je de restjes invriezen en later alsnog opeten. Restjesdag is trouwens ook een populaire trend.

  1. Ga voor biologisch.

Biologisch verantwoorde producten, hoe herken je die eigenlijk? Voedingswaren die een biologische achtergrond hebben zijn voorzien van bepaalde keurmerken. Zo weet je altijd of je inderdaad biologische producten koopt. Steeds meer supermarkten hebben biologische afdelingen waar je alles overzichtelijk bij elkaar vind.

  1. Is biologisch ook gezonder?

Voedsel dat biologisch geproduceerd is hoeft niet per definitie gezonder of minder ongezond te zijn dan andere producten. Als je groenten en fruit eet ben je sowieso op de goede weg.

  1. Neem altijd een boodschappentas mee.

Door zelf een boodschappentas mee te nemen voorkom je dat je plastic tassen moet kopen en daarbij het milieu onnodig belast. In een grote boodschappen tas kun je bovendien je boodschappen veel makkelijker kwijt dan in kleine plastic tasjes. Bewust boodschappen doen doe je dus ook door aan iets simpels als een boodschappentas te denken.

  1. Grootverpakkingen boven kleinverpakkingen.

Veel producten worden zowel in groot- als kleinverpakkingen verkocht. Is je huishouden groot genoeg voor een grootverpakking dan hebben deze altijd de voorkeur boven de kleine verpakkingen. Grootverpakkingen leveren minder afval op dan de kleine tegenhangers.

  1. Ga vaker naar gespecialiseerde winkels.

De supermarkt is makkelijk. Je vindt er al je boodschappen op overzichtelijke wijze bij elkaar. Brood kopen bij de plaatselijke bakker, vers vlees van de slager en groente van de groenteboer heeft echter een belangrijke functie. Naast het feit dat je de plaatselijke middenstand steunt, koop je er ook producten die op verantwoorde wijze geproduceerd worden. Je proeft direct het verschil tussen een boterham van de bakker of die uit de supermarkt.

  1. Stap over op groene vis.

In de strijd voor een beter milieu is het beter om vis te kopen die door Stichting de Noordzee wordt aangeraden. Deze vis wordt op duurzame manier gevangen en hetzelfde geldt voor de viskweek. Vis is bovendien goed voor je gezondheid.

  1. Vlees en vleesvervangers.

De vleesindustrie is belastend voor het milieu op meerdere manieren. Binnen de industrie wordt veel energie gebruikt voor de productie en daarnaast is de mest ook milieuvervuilend. Je kunt daarom je karbonade best eens laten staan en kiezen voor smaakvolle vleesvervangers. Dit soort producten zijn plantaardig en worden nog steeds verder uitgebreid. Door je vlees bijvoorbeeld door meer groenten te vervangen ben je aardig voor je eigen gezondheid én voor je leefomgeving.

  1. Vergeet niet te leven.

Gezond en meer bewust boodschappen doen wil niet zeggen dat je alleen nog maar bezig bent met biologisch verantwoord eten. Lekker eten is belangrijk en dat moet je ook gewoon blijven doen. Het vraagt helemaal niet zulke grote inspanningen om op bewuste wijze boodschappen te doen. Logisch nadenken brengt je vaak al een heel eind in de juiste richting.

Gerelateerd