19 Tips milieubewust wonen

Je hele huis staat zowel binnen als buiten vol met elektronische apparaten die dagelijks energie verbruiken. Door een aantal praktische tips draag je bij aan een schoner milieu en beloon je jezelf bovendien met een lagere elektriciteitsrekening.

  1. Welke apparaten heb je echt nodig?

Loop eens een rondje door je woning en stel jezelf de vraag welke apparaten je nu eigenlijk echt nodig hebt. Zo denk je de volgende keer als je iets aan wilt schaffen beter na over het nut. Die twee keer per jaar dat je een sinaasappel uit wilt persen volstaat een handpers toch eigenlijk ook prima?

  1. Ga voor recyclebare apparaten.

Als je dan toch nieuwe apparatuur aankoopt ga dan zoveel mogelijk voor recyclebare producten. Hiermee beperk je de afvalberg.

  1. Energielabels bij elektronica.

Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast, wasmachine of droogtrommel let je op het energielabel. Door technologische innovaties kun je beter voor een A++ label kiezen. Deze producten zijn energiezuinig.

  1. Bespaarstekkers helpen besparen.

Schaf bespaarstekkers aan die je plaatst tussen elektrische apparaten en het stopcontact. Dit soort stekkers schakelt een apparaat uit op het moment dat het niet wordt gebruikt. Ideaal als je een televisie hebt die altijd op standby staat en veel energie verbruikt. Bespaarstekkers kunnen je op jaarbasis aardig wat energiekosten besparen.

  1. Vervang oude apparaten door moderne technologie.

Hoe nobel je streven ook is om een 10 jaar oude televisie te laten repareren, je kunt veel besparen door de aanschaf van een meer energiezuinig exemplaar. Elektronica fabrikanten hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van energiezuinige apparatuur.

  1. Gooi gebruikte apparatuur niet zomaar weg.

Heb je oude (elektrische) apparatuur? Gooi deze dan niet zomaar in de vuilnisbak. Vaak heeft de gemeente een milieustraat waar je terecht kunt met grof huishoudelijk afval. Door het daarheen te brengen weet je zeker dat het op een milieuvriendelijke wijze wordt verwerkt. Is het een oud apparaat dat nog wel werkt dan zou je ook kunnen overwegen om het naar de kringloopwinkel te brengen. Je maakt er dan iemand anders nog blij mee.

  1. Zet de koelkast op een koele plaats.

De koelkast en vriezer draaien het hele jaar door. Het is daarom slim om beide apparaten op een koele plaats in huis te zetten. Door dit te doen maak je de ventilatie beter en hoeven ze minder hard te draaien om op temperatuur te blijven. Zorg ervoor dat koelkast en diepvries tenminste 10 centimeter van de muur afstaan. Dit bespaard het energieverbruik.

  1. Koelkast en vriezer op temperatuur.

Het schoonhouden van zowel je koelkast als vriezer draagt bij aan een betere werking. Het is overbodig om de temperatuur van beide apparaten te laag te zetten. Kijk ook regelmatig of de deuren van de koelkast en vriezer nog goed sluiten. Een vriezer moet geregeld ontdooid worden om een energiezuinige werking te bewerkstelligen.

  1. Let op verlichting.

Laat geen lampen branden op plaatsen in huis waar niemand is. Doe het licht eens wat vaker uit en kies eens wat meer voor een sfeervolle kaars. Daarnaast helpt het om de gloeilampen door LED-verlichting te vervangen. Als je erop gaat letten dan pas zul je zien hoeveel lampen er eigenlijk onnodig branden.

  1. Investeer in moderne verwarming.

Het grootste energieslurpende element in een woning is de verwarming. Je hebt verwarming nodig om het een beetje aangenaam te hebben maar ook warm water wordt veelvuldig gebruikt. Is je verwarmingsketel aan vervanging toe? Ga dan voor een HR+ ketel of overweeg een investering in zonnepanelen al dan niet in combinatie met een zonneboiler.

  1. Zet de verwarming een graad lager.

Door de verwarming een graad lager te zetten en een lekker dikke trui aan te trekken hoef je het in huis helemaal niet koud te hebben. Die ene graad bespaard op jaarbasis een behoorlijk bedrag aan energiekosten.

  1. Denk na over thermostaatkranen.

Thermostaatkranen zijn handig om een constante temperatuur in je slaapkamer te krijgen. Je kunt de kraan dichtdraaien als je weggaat of als het warm genoeg is.

  1. Plaatsing van de boiler.

Door de warmwaterketel dichterbij de plaats te monteren waar warm water wordt getapt bespaar je op het gebruik van water. Het spreekt voor zich dat als je de boiler naast de keuken of badkamer hangt je minder water verspild voordat je een warme douche kunt nemen. Op jaarbasis levert dit zowel een besparing op water als op het gebied van energie op.

  1. Sta minder lang onder de douche

Douchen is lekker. Door je douchebeurt tot 5 minuten te beperken bespaar je het verbruik van zowel water, gas als elektra. Het is even wennen, maar je zult zien dat je ook met een kortere douche schoon en fris bent.

  1. Isoleer je woning.

Goede isolatie komt het milieu ten goede. Woningisolatie gaat van de vloeren tot en met de zolder. Dubbele beglazing, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Een goede isolatie zorgt ervoor dat warmte minder snel verloren gaat en je leefomgeving wordt gezonder. Met de invoering van het zogenaamde energielabel kun je de waarde van je woning door middel van isolatie verder verbeteren. Hierdoor zal de waarde van je huis stijgen en dat is interessant op het moment dat je wilt verhuizen.

  1. Laat computers niet aanstaan.

Computers zijn vaak 24 uur per dag ingeschakeld. Door consequent je computer uit te schakelen en ook niet op standby te laten staan bespaar je op het energieverbruik. Hetzelfde geldt voor screensavers. Het is beter om het scherm uit te zetten want screensavers zijn helemaal niet zo milieuvriendelijk.

  1. Let op welk systeem je koopt.

Het vervangen van een computersysteem is iets waar je de nodige aandacht aan besteed. Het is veel beter om een systeem aan te schaffen dat je later verder uit kunt breiden. Hiermee bespaar je op het gebruik van grondstoffen en heb je langer plezier van je aankoop.

  1. Batterijen.

Wegwerpbatterijen zijn grote milieuvervuilers. Het is beter om geen batterijen te kopen. Dit is meestal onmogelijk, dus als je dan toch batterijen koopt kies dan voor oplaadbare exemplaren. Deze kun je keer op keer gebruiken en belasten het milieu minder dan de wegwerpversie.

  1. Milieuvriendelijk koken.

Elektrisch koken, een inductieplaat of toch gewoon een gasfornuis? Van de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt is een gasfornuis nog altijd het minste belastend voor het milieu. Zorg voor goede pannen deze helpen je besparen op zowel gas als elektra.

Gerelateerd