21 Tips milieubewust afval scheiden

Jaarlijks produceren we samen een behoorlijke afvalberg. Ongeveer de helft hiervan wordt gescheiden. Door afval te scheiden worden er minder grondstoffen en energie verbruikt. Dit is vriendelijker voor het milieu. Met de onderstaande tips kun je zelf op een meer actieve wijze milieubewust afval scheiden.

  1. Verwijder de prullenbak uit de keuken.

Het lijkt té eenvoudig, maar door de prullenbak uit de keuken te verwijderen ga je automatisch meer afval scheiden.

  1. Verschillende afvalbakken buiten of in de garage.

Je krijgt ze van de gemeente, gekleurde afvalbakken die geschikt zijn om aan afvalscheiding te doen. Door deze bakken consequent te gebruiken krijg je vanzelf meer plezier in het scheiden van je tuin- en huishoudelijke afval.

  1. Beperk je afvalstroom.

Als je meer gericht boodschappen doet en oplet op de diverse verpakkingen dan heb je ook minder afval. Koop minder plastic en kartonnen verpakkingen. Door groente en fruit zoveel mogelijk zonder verpakkingen te kopen draag je bij aan het verminderen van de afvalberg.

  1. Kies voor statiegeld.

Producten met statiegeld dwingen je om de lege verpakking terug te brengen naar de winkel.

  1. Gebruik de GFT-Bak.

Heb je toevallig toch een keertje teveel eten gekookt en heb je geen zin om de restjes te bewaren? Doe de restanten en/of bedorven etenswaren dan in de GFT-bak. Kippen zijn een goed alternatief. Als je de ruimte hebt kun je een paar kippen aanschaffen, deze dieren zijn gek op groente, fruit en overige restjes.

  1. Doe met het hele gezin aan het scheiden van afval.

Hoe jonger je kinderen bekend maakt met het fenomeen van afval scheiden hoe meer natuurlijk dit gaat. Laat je hele gezin actief deelnemen aan het beter scheiden van afval.

  1. Vervang boterhamzakjes door een broodtrommel.

Ze bestaan nog steeds: broodtrommels. Vervang alle boterhamzakjes die je op jaarbasis gebruikt om je lunch in mee te nemen door een broodtrommel. Zo heb je een stuk minder plastic afval.

  1. Bekijk de afvalscheidingswijzer.

Op diverse websites is het mogelijk om de overzichtelijke afvalscheidingswijzer te downloaden. Deze wijzer geeft meer informatie over waar je het afval dat je hebt gescheiden heen kunt brengen en hoe je nog meer kunt bijdragen aan het milieu.

  1. Maak afval klein en plat.

Door je afval zo klein mogelijk te maken heb je meer ruimte in de afvalcontainer. Doe je dit dan hoef je minder vaak naar de afvalstraat en is er meer plezier in het scheiden van afval.

  1. Verzamel glas voor de glasbak.

Verzamel potten, flessen en ander glas. Ga je dan naar de supermarkt dan kun je het glas meenemen en in de betreffende (gekleurde) glasbakken deponeren. Dit kun je natuurlijk ook doen met karton en papier.

  1. Bezoek de milieustraat wat vaker.

Heb je groter afval dan kun je dit doorgaans kwijt of inleveren bij de plaatselijke milieustraat. Hier word je vanzelf gedwongen om onder meer plastics en houtafval van elkaar te scheiden. De gemeente draagt zorg voor een verantwoorde verwerking.

  1. Gooi gebruikte kleding niet weg.

Een bomvolle kledingkast en kleding die niet meer past. Heb je de neiging om kleding weg te gooien? Doe dit niet. Je kunt kleding naar de kringloopwinkel brengen of schenken aan een goed doel. Hiermee belast je het milieu minder en ben je op de goede weg in het scheiden van afval.

  1. Laat apparaten en/of schoenen repareren.

In de huidige tijd is het zo makkelijk om voor alles wat stuk gaat een nieuw exemplaar te kopen. Schoenen met een kapotte zool kunnen ook nu gewoon naar de schoenmaker en het laten repareren van een computer klinkt helemaal niet zo gek.

  1. Navulverpakkingen zijn helemaal hip.

Zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen zijn steeds vaker verkrijgbaar in zogenaamde navulverpakkingen. De eerste keer koop je een fles en deze kun je eenvoudig navullen. Door dit te doen heb je minder plastic afval.

  1. Kies voor een stuk zeep.

Een ouderwets stuk zeep is meer milieuvriendelijk verpakt dan handzeep dat in plastic flacons zit.

  1. Oplaadbare batterijen belasten het milieu minder.

Het klinkt als een cliché maar batterijen die je kunt opladen en dus hergebruiken zijn meer vriendelijk voor het milieu dan de ‘gewone’ wegwerpbatterijen. Het is een kleine moeite om een oplader en bijpassende batterijen te kopen.

  1. Nee-nee sticker.

In het digitale tijdperk kun je het plaatselijke advertentieblad en reclamefolders van winkeliers eenvoudig online bekijken. Door een nee-nee sticker te plakken zit je niet met overtollig papier.

  1. Luiers zijn apart afval.

Huishoudens die nog met kinderen in de luiers zitten kunnen er voor kiezen om luiers te verzamelen en apart weg te gooien. Veel plaatsen hebben tegenwoordig zogenaamde luiercontainers waar je gebruikte luiers in kwijt kunt.

  1. Verantwoord frituurvet inleveren.

De vieze substantie die uit je frituurpan komt is niet direct iets waar je graag lang mee blijft zitten. Gebruikt frituurvet kun je op steeds meer afvalbrengstations inleveren. Hiermee voorkom je dat het gebruikte vet in het milieu terecht komt.

  1. Geef gebruikte spullen aan de kringloopwinkel.

Gooi niet zomaar oude boeken, meubels en andere zaken weg. Heb je geen zin om ze via internet te verkopen, breng ze dan naar de kringloopwinkel. Zo maak je iemand anders blij en krijgen je spullen een tweede leven.

  1. Ook in de zomer de GFT-bak fris gebruiken.

Nare luchtjes, vliegen en maden kunnen in de zomer een struikelblok zijn voor het gebruik van de GFT-bak. Door alles goed uit te laten lekken en ervoor te zorgen dat de bak goed afsluit voorkom je stank en beestjes en kun je de GFT-bak toch gebruiken.

Lees ook: dakisolatie info

Gerelateerd