15 Tips milieubewust voedsel

Wist je dat ons voedsel, eten en drinken, voor maar liefst 20 tot 30 procent van de totale milieubelasting zorgt? Door meer verantwoorde keuzes te maken in onder meer de supermarkt draag je je steentje bij aan het milieu. Een aantal tips om milieubewust met voedsel om te gaan.

  1. Koop meer bij lokale winkeliers.

Uiteraard hoef je de grote supermarkt waar alles handig bij elkaar te koop is niet direct op je zwarte lijst te zetten. Maar doe ook eens een boodschap bij de bakker, de slager en de groenteboer. Hier koop je verantwoorde producten die bovendien een stuk duurzamer zijn dan hetgeen je koopt in de supermarkt. Een bijdrage aan de plaatselijke middenstand is bovendien helemaal niet zo’n gek idee.

  1. Bezoek de boerderijwinkel.

Veel boerenbedrijven produceren en verkopen lokaal geteelde producten. Aardappelen en groenten die rechtstreeks van het land komen, biologisch vlees, smaakvol fruit en streekproducten koop je in de boerderijwinkel. Deze producten hoeven niet ver getransporteerd te worden en belasten daardoor het milieu minder. Wedden dat je de smaak ook lekkerder vind dan de verpakte supermarkt aardappel?

  1. Biologisch verantwoorde producten.

Zowel supermarkten als boeren produceren en verkopen steeds meer biologisch verantwoorde producten. Biologische producten in de supermarkt worden verkocht met diverse keurmerken en labels. Als je deze producten koopt dan weet je dat ze op een verantwoorde wijze geproduceerd zijn.

  1. Maak een boodschappenlijstje.

Ongemerkt gooi je op jaarbasis heel wat voedsel weg. Het is over de datum of het gaat als restje in de vuilnisbak. Door met een boodschappenlijstje boodschappen te doen bespaar je op jaarbasis op zowel afval als voedsel dat onnodig wordt verspild. Koop producten die je nodig hebt en koop niet teveel. Je hoeft niet voor een heel leger te koken als je huishouden uit 2 of 4 personen bestaat. Heb je dan toch een keer teveel gekookt, bewaar dan de restjes of doe ze in de vriezer. Aan het einde van de week kun je dan de restjes gebruiken. Ingevroren kant-en-klare maaltijden die je over hebt zijn bovendien ook superhandig als je geen zin of tijd hebt om te koken.

  1. Een beetje minder vlees kan geen kwaad.

Vleesliefhebbers denken niet graag na over een keertje die lekkere bal gehakt te laten liggen. Door bewust het stukje vlees over te slaan doe je een goede bijdrage aan het milieu. De vleesindustrie is grootverbruiker van energie en dan komt daar ook nog het mestoverschot bij.

  1. Hoe worden producten getransporteerd?

Denk na bij de producten die je koopt hoe ze hier terecht zijn gekomen. Bananen en kiwi’s worden nog altijd per schip vervoert en dat is een stuk milieuvriendelijker dan producten die met het vliegtuig ingevlogen worden. Door hier bewust bij stil te staan ga je automatisch anders kijken naar producten die van ‘ver’ komen.

  1. Eet seizoensproducten.

Seizoensproducten zijn in het seizoen dat ze verkocht worden nu eenmaal goedkoper dan in andere jaargetijden. Bovendien komt er bij de productie van streekproducten die van de koude grond afkomstig zijn een stuk minder CO2 uitstoot vrij dan bij producten die in kassen worden opgekweekt.

  1. Bewaar voedingsmiddelen op de juiste wijze.

Een overzichtelijk ingedeelde koelkast en voorraadkast helpen je om voedsel op een verantwoorde manier te bewaren. Je kunt kiezen voor een systeem op datum, hiermee voorkom je dat de producten die hebt gekocht ‘vergeten’ worden en dat je ze ongeopend weg moet gooien. Let bij het bewaren ook altijd op de temperatuur die het beste past bij de producten.

  1. Let op het gebruik van dierlijke eiwitten.

Producten die veel dierlijke eiwitten bevatten zijn onder meer vis, vlees en zuivel. De productie hiervan zorgt voor een behoorlijke milieubelasting. Niet alleen wordt er veel energie gebruikt ook de uitstoot van broeikasgassen is aanzienlijk. Door te kiezen voor plantaardige eiwitten zoals noten, peulvruchten en vleesvervangers wordt het milieu enigszins ontzien. Van de verschillende vleessoorten is kip overigens het minste milieubelastend. Daarnaast is vis ook meer verantwoord dan vlees. Eet daarom ook minimaal een keer in de week vis.

  1. Eet meer groenten.

Het eten van meer groenten is niet alleen een opkomende trend, het is ook goed voor je gezondheid én voor het milieu. Online zijn tal van bijzondere recepten te vinden waar groenten de hoofdrol in spelen. Een veranderd eetpatroon met minder vlees draagt zeker bij aan het milieu.

  1. Leg je eigen moestuin aan.

Zowel in een woning met een tuin als in een appartement met balkon of terras heb je mogelijkheden om je eigen groentes te verbouwen. Een eigen moestuin is niet alleen een ontspannende bezigheid, het zijn bovendien biologisch verantwoorde producten die je kunt oogsten. Uiteraard smaakt zelf geteelde groente ook een stuk lekkerder.

  1. Wees alert op GFT-afval.

Door consequent te zijn met het scheiden van afval doe je een belangrijke bijdrage aan het milieu. Groente Fruit en Tuin afval doe je daarom in een aparte afvalbak. Let altijd goed op dat er geen restafval in de verkeerde bak terecht komt.

  1. Composteren is leuk.

Heb je ruimte in de tuin, dan kun je ook eens nadenken over je eigen composthoop. Het is interessant om te zien hoe tuin afval zichzelf composteert. Je spaart op energie en je krijgt er een goede bodemverbeteraar voor terug. Let bij de composthoop op voldoende doorluchting en variatie in de compost. Hierdoor voorkom je stank en de vorming van gassen.

  1. Voorkom verspilling.

Jaarlijks wordt er gemiddeld 50 kilo per persoon aan voedsel verspilt. Zonde van de uitgaven die je ervoor doet en zonde voor het milieu. Verspilling is vaak eenvoudig te voorkomen. Door hier een beetje op te letten verbeter je niet alleen het milieu het is ook beter voor je portemonnee.

  1. Biologisch eten is eigenlijk heel lekker.

Biologisch is helemaal niet suf of ouderwets. Biologisch verantwoord voedsel is lekker, gezond en helemaal van deze tijd. Wees zelf bewust van je inkoop- en eetgedrag en met enkele, vaak simpele aanpassingen, kom je het milieu ten goede.

Gerelateerd