17 Tips voor een milieubewust restaurant

Het wordt tegenwoordig steeds meer duidelijk dat het klimaat verandert, en dat onze acties hiervoor verantwoordelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat iedereen een steentje bijdraagt aan verbetering van deze situatie. Lees verder om te zien hoe jij dit als restauranteigenaar dit kunt doen.

  1. Gooi zo weinig mogelijk weg
    Zorg er voor dat alles zo veel mogelijk gebruikt wordt. Gebruik halfvolle wijnflessen, schenk wijn desnoods bij elkaar in. Hergebruik servetten waarvan je zeker weet dat ze ongebruikt zijn. Gooi onaangeroerd voedsel nooit zomaar weg. Eet het op met de werknemers aan het eind van de dag. Wanneer er voedsel of producten overblijven die (vrijwel) onaangeroerd zijn maar niet meer geschikt zijn om voor te zetten aan gasten, gebruik het dan zelf indien mogelijk. Is het teveel om zelf te gebruiken? Geef dan wat aan de voedselbank.

    2. Verklein de porties
    Wanneer je merkt dat het grootste deel van de gasten voedsel op hun bord laat liggen, overweeg dan om kleinere porties te serveren. Voedsel is om op te eten, niet om te overweldigen.

  2. Verminder vleesgebruik
    Probeer in alle gerechten die je serveert, minder vlees te gebruiken. Vlees is namelijk de grootste oorzaak van de schade aan het klimaat. Als je echt wilt helpen, serveer dan vegetarische gerechten. Dit is in feite het beste dat je als restaurant zou kunnen doen voor het milieu. Het zou ook al helpen om de grootste boosdoeners, rundvlees en lamsvlees, te vervangen door andere vleessoorten. Het kiezen voor biologisch vlees is ook een goede stap.
  3. Ga biologisch
    Ook dit klinkt misschien als een grote stap, maar het heeft dan ook veel impact. Koop al je producten biologisch in. Dit heeft zeker effect, en je trekt er ook nog eens klanten mee aan, zeker als je in een stedelijk gebied gevestigd bent. Biologisch eten wordt namelijk steeds populairder. Het is dus duurder, maar het levert ook extra klandizie op.
  4. Wanneer je niet biologisch gaat: vergelijk
    Misschien is het serveren van geheel biologische gerechten een te grote stap. Dan kan je alsnog veel doen om toch meer verantwoorde producten in te slaan. Op websites en apps wordt veel informatie verstrekt over welke leveranciers relatief milieubewust bezig zijn en welke je moet vermijden.
  5. Serveer seizoensgebonden gerechten
    Bereid je gerechten met seizoensgebonden groenten, fruit en dergelijke. Het telen van deze producten kost in bepaalde seizoenen minder energie dan in andere, wat beter is voor het milieu. Bovendien is het leuk om seizoensgerechten te serveren, en zijn deze producten erg goedkoop.
  6. Hou het lokaal
    Probeer voedsel alleen of zo veel mogelijk uit het eigen land in te kopen. Hierdoor draag je bij aan aanzienlijk minder vervuiling dankzij transport. Daarnaast zijn producten die lokaal worden geproduceerd, vaak ook op een meer bewuste manier geproduceerd op het gebied van bestrijdingsmiddelen, dierenvoer en dergelijke.
  7. Gebruik energiezuinige apparatuur
    Let op bij alle elektronica die je inkoopt, of deze ook enigszins energiezuinig zijn. Wanneer dit niet het geval is, verspil je niet alleen stroom, maar ook nog eens een hoop geld. Vervanging ervan kost ook nog eens extra geld.
  8. Zet ongebruikte apparaten uit
    Het is zo gemakkelijk om een lamp, afzuigkap, kachel, kraan of wat dan ook aan te laten staan terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Dit lijkt weinig uit te maken, maar als je bij elkaar optelt hoeveel energie je hiermee verspilt, maakt het zeker een hoop verschil in zowel energiegebruik als in kosten. Let er ook extra goed op of alles werkelijk uitstaat wanneer je aan het eind van de dag naar huis gaat.

    10. Scheid je afval zo veel mogelijk
    Doe groenten en fruit, papier, plastic en glas allemaal in een aparte prullenbak. Hierdoor kunnen deze allemaal gerecycled worden, zodat het een nieuw doel krijgt.

  9. Gebruik groen gas en groene stroom
    Hierdoor wordt jouw gebruik van energie een stuk minder schadelijk voor het milieu. Let wel goed op welke leverancier je wilt, want het kan nogal verschillen per leverancier hoe ‘groen’ de stroom of gas die het levert nu in werkelijkheid is.
  10. Installeer waterkranen die automatisch stoppen
    Zorg ervoor dat er een waterkraan wordt geïnstalleerd die automatisch stopt waar dit mogelijk is. Misschien is dit niet zo handig bij het aanrecht waar afgewassen en gekookt wordt, maar deze kranen kunnen bijvoorbeeld prima geïnstalleerd worden in de toiletten.
  11. Bevestig waterbespaarders aan elke kraan
    Waterbespaarders zijn op veel online websites te koop, en zorgen ervoor dat je tot wel de helft minder water gebruikt, zonder dat de druk van je kraan hierdoor vermindert. Zeker bij afspoelen en afwassen scheelt dit enorm in kosten en energie.
  12. Neem een milieubewuste verwarmings- en koelinstallatie
    Laat een verwarmings- en koelinstallatie installeren die stroom zo efficiënt mogelijk verbruikt. Een voorbeeld hiervan is een lagetemperatuur verwarmings- en koelinstallatie. Deze gebruikt water dat minder warm is, maar het doet net zijn goed zijn werk as een gewone verwarmings- en koelinstallatie. Hiernaast kan je, indien mogelijk, denken aan een installatie die nodige warmte uit de grond kan halen, en die zomerse warmte opslaat voor gebruik in de winter.
  13. Let altijd goed op de houdbaarheidsdatum
    Dit spreekt voor zichzelf. Gebruik je je producten altijd netjes op tijd, dan hoef je minder weg te gooien. Hierbij kan het ook helpen om klanten niet het duurste gerecht aan te raden, maar het gerecht dat de meeste ingrediënten bevat die nodig op moeten.
  14. Koop zo min mogelijk in met schadelijke verpakkingen
    Wanneer je de keuze hebt, probeer dan voor producten te kiezen voor weinig en geen verpakkingen. Hierbij kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om lokaal groenten en fruit te kopen, en deze op te halen in één doos of enkele dozen. Ook kan je aan leveranciers vragen bepaalde verpakkingen achterwege te laten. Gebruik je zelf schadelijke verpakkingen als plastic of foam? Stap dan zo veel mogelijk over op bijvoorbeeld kartonnen verpakkingen.
  15. Verwerk groenteresten in gerechten
    Groenteresten die op zichzelf geen mooi gerecht meer kunnen vormen, zijn gewoon nog geschikt voor gebruik in andere recepten. Zo kan je de groenten gebruiken in soepen, op pizza’s, in salades of in schotels: de mogelijkheden zijn eindeloos. Wanneer je de groenten voorlopig echt niet kunt gebruiken, kan je ze invriezen voor later gebruik.

Gerelateerd