19 Tips milieubewust besparen

Wil je graag meer milieubewust gaan leven, dan zijn er voldoende mogelijkheden om op te besparen. De onderstaande tips geven je inzicht in besparingsmogelijkheden die misschien wel voor de hand liggen, maar waar je nog niet eerder over hebt nagedacht.

  1. Laat lampen niet branden.

Let op met het uitschakelen van de verlichting. Lampen die onnodig branden kosten veel energie. Het is beter om de lichten gelijk uit te doen als je een kamer verlaat waar niemand aanwezig is.

  1. Stap over op duurzame verlichting.

Spaarlampen en LED-verlichting zijn misschien wat duurder in de aanschaf maar op termijn verdien je dit terug door een vermindering van de energiekosten. Je zult al snel merken dat het energieverbruik van nieuwe lampen aanmerkelijk lager ligt dan dat van de ouderwetse gloeilamp.

  1. Halogeenverlichting kan worden vermeden.

Kwalitatief gezien is halogeenverlichting uitstekend. Je hebt goed licht en kunt prima werken. De kosten voor het laten branden van halogeenverlichting zijn echter hoog. Ook hier kun je als alternatief kiezen voor spaar- en/of LED-verlichting.

  1. Isolerende maatregelen aan je woning.

Door onder meer het dak en de muren te isoleren blijft de opgewekte warmte beter in je huis bewaard zonder dat het onnodig verloren gaat. Betere isolatie verbeterd bovendien het energielabel van je woning waardoor de verkoopwaarde toeneemt.

  1. Radiatorfolie en tochtstrips.

Het aanbrengen van radiatorfolie is niet duur in aanschaf en het weerkaatst de warmte die anders door de muur wordt opgenomen. Hierdoor wordt het binnen meer warm. Breng je daarnaast tochtstrips aan dan gaat er nog minder warmte verloren en hoef je niet onnodig te stoken.

  1. Schakel de verwarming uit in kamers waar niemand is.

Kamers in huis waar niemand is hebben ook niet de hele dag door verwarming nodig. Je kunt deze radiatoren dichtdraaien. Hierdoor worden de stookkosten beperkt en de nota aan het einde van de maand lager.

  1. Zet de verwarming wat lager.

Ongemerkt zet je verwarming al snel eens een graadje hoger, zo is een temperatuur van 22 of 23 graden misschien best lekker in je huis. Door een trui aan te trekken en de verwarming een of twee graden lager te zetten bespaar je op jaarbasis een leuk bedrag aan stookkosten. Bovendien is de CO2 uitstoot van je huishouden een stuk lager.

  1. Draai ’s avonds en ’s nachts de verwarming laag.

Later op de avond kun je verwarming laag draaien. De warmte in de woonkamer blijft bewaard en de stookkosten nemen af. ’s Nachts is het niet nodig dat je de verwarming vol aan laat staan. Een slimme, instelbare thermostaat is hierbij een handig hulpmiddel en helpt je besparen op de stookkosten.

  1. Vervangen van de verwarmingsketel.

Als je huidige verwarmingsketel aan vervanging toe is dan kies je het beste voor een zuinige HR+-ketel. Deze nieuwe hoogrendementsketels zijn energiezuinig en voorzien van ultramoderne en duurzame technologie.

  1. Let op welke huishoudelijke apparatuur je koopt.

Fabrikanten van onder meer huishoudelijke apparaten ontwikkelen steeds meer energiezuinige apparaten die je op jaarbasis geld helpen uitsparen. Kijk in de winkel altijd naar het energielabel dat een apparaat heeft. Zuinige A++ apparaten verbruiken uiteraard minder energie dan een vergelijkbaar product met een D keurmerk.

  1. Schakel je apparatuur helemaal uit.

Het is verspilling van energie en geld om apparaten op standby te laten staan. De meeste toestellen hebben niet voor niets een ‘uitknop’. Door iets vaker deze knop te gebruiken bespaar je energie. Hetzelfde is van toepassing voor allerlei adapters. Je trekt deze na gebruik uit het stopcontact. Adapters die ongebruikt in een stopcontact zitten gebruiken immers wél stroom.

  1. Laat de waterkoker niet onnodig koken.

Een kop koffie of thee zetten met behulp van de waterkoker? Vul deze dan niet helemaal maximaal. Waterkokers verbruiken nu eenmaal veel energie, zeker als je ze helemaal vult en vervolgens maar een kop thee wilt zetten. Afgemeten koken is veel beter dan te veel. Het is niet alleen zuiniger in energiegebruik maar ook beter voor het apparaat zelf.

  1. Let op lekkende en druppelende kranen.

Water dat onnodig lang blijft lopen kost geld. Gaat het om warm water dan is het nog duurder. Energie is nodig om het water op te warmen en als het volgens verspild wordt is dat zonde van zowel het water áls de gebruikte energie.

  1. Was af met een teiltje.

Wil je met de hand afwassen gebruik dan voor het gemak eens een teiltje. Laat de kraan niet onnodig lang lopen met warm water. Vaak blijft het water in een teiltje langer warm en je gebruikt minder warm water dan wanneer de kraan blijft lopen.

  1. Korter douchen met een waterbesparende douchekop.

Beperk de duur van een douchebeurt en schaf een waterbesparende douchekop aan. Hierdoor bespaar je aanmerkelijk op het gebruik van water en energie. Je kunt ook van de mogelijkheid gebruik maken om te douchen op de sportclub of op je werk als daar gelegenheid voor is.

  1. Zuiniger gebruik van de wasmachine.

Neem je ‘wasgedrag’ eens onder de loep en bedenk welke manieren er zijn om meer zuinig met de wasmachine om te gaan. Het is niet noodzakelijk om elk kledingstuk apart te wassen. Zet de wasmachine aan op het moment dat deze vol zit. Maak gebruik van lagere wastemperaturen. Je was wordt net zo schoon, maar het energieverbruik ligt een stuk lager.

  1. Piek- en daluren.

Veel huishoudens hebben een piek- en daltarief bij het gebruik van de elektra. Het is interessant om de wasmachine zoveel mogelijk tijdens het zogenaamde daltarief te gebruiken. Je bespaart hier niet echt mee op het verbruik, maar je wast op momenten dat de kosten voor de gebruikte energie lager liggen. Hierdoor krijg je ook een lagere energierekening.

  1. Hang de was eens wat vaker buiten.

Bijna ieder huishouden heeft wel een droogtrommel in huis. Handig, snel en bovendien word je was zo lekker zacht. Een droogtrommel is echter een energie verslindend apparaat. Hang daarom op momenten dat het kan de was zoveel mogelijk buiten of aan een wasrek. Je zult zien dat de wind een natuurlijke wasverzachter is en je was bovendien lekker fris gaat ruiken.

  1. Met de hand afwassen vs. de vaatwasser.

Een vaatwasser is net als een droogtrommel een grootverbruiker van energie. Let bij de aanschaf goed op het energielabel. Daarnaast kun je ook overwegen om een kleine afwas gewoon met de hand te doen. Een vaatwasser is het meest rendabel op momenten dat het apparaat echt vol zit.

Met de hand afwassen gaat overigens sneller en je verbruikt een stuk minder water. Welke manier je voorkeur heeft is geheel aan jezelf.

Gerelateerd