15 Tips milieubewust consumeren

Wil je ook op je eigen manier je steentje bijdragen aan de aarde en de generaties die na jouw komen? Duurzaam consumeren is dan iets waar je bewust over na kunt denken. Vaak bereik je met eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse routine al heel veel. Wil je weten hoe je op een betere manier met het milieu om kunt gaan? Dan helpen de onderstaande tips je op weg.

  1. Stap over op groene energie.

Groene stroom is niet veel duurder dan ‘gewone grijze’ elektriciteit. Overstappen naar een groene energieaanbieder is de laatste jaren een stuk eenvoudiger geworden. Het is een van de makkelijkste manieren om je bijdrage aan het milieu te leveren.

  1. Verbruik minder energie.

Naast het overstappen op groene stroom zijn er ook tal van manieren om te bezuinigen op elektriciteit. Door minder energie te verbruiken verminder je de CO2 uitstoot van je huishouden en wordt het milieu bovendien op mindere mate belast.

  1. Vervang gloeilampen door LED-verlichting.

Ouderwetse gloeilampen worden niet meer gemaakt, maar je hebt er vast nog wel een paar op voorraad. Door deze te vervangen door LED-verlichting bespaar je jaarlijks een aardig bedrag aan energie. Doe ook de lampen uit op plaatsen waar niemand is en laat geen overbodige verlichting branden. Meer bewust omgaan met verlichting is niet alleen lief voor het milieu je bent ook aardig voor je eigen portemonnee.

  1. Schakel elektronische apparatuur volledig uit.

Elk huishouden heeft tal van elektrische apparaten die 24 uur per dag ingeschakeld zijn en/of op standby staan. Met name deze laatste categorie is energie verspillend. Door je televisie helemaal uit te schakelen verbruik je geen elektriciteit. Kijk ook eens naar de adapters van onder meer smartphones, laptops en andere apparaten die ongebruikt in het stopcontact blijven zitten. Adapters die in het stopcontact zitten gebruiken elektriciteit ondanks het feit dat er geen apparaten mee worden opgeladen.

  1. Breng je oude spullen naar de kringloopwinkel.

Heb je een nieuwe bank of kast gekocht? Breng dan je oude spullen eens wat vaker naar de kringloopwinkel. Je belast daarmee het milieu niet en hoeft niet verder na te denken hoe je voor verantwoorde verwerking hoeft te zorgen. Bij de kringloopwinkel krijgen je spullen een nieuw leven en wordt de afvalberg niet groter.

  1. Doe boodschappen bij plaatselijke winkeliers.

Lokale bakkers en slagers produceren veelal milieuvriendelijke producten waarbij de transportkosten tot een minimum beperkt blijven. Doe je boodschappen bij de bakker op de hoek van de straat. Dit brood kost je misschien iets meer dan bij de supermarkt maar het is wel een stuk lekkerder en bovendien op een meer verantwoorde wijze gemaakt dan het industrieel vervaardigde brood.

  1. Laat de auto vaker staan.

Hoe makkelijk is het niet om voor een kort ritje even in de auto te stappen? Dat de auto niet echt bijdraagt aan het milieu weet je stiekem ook wel. De motor van de auto warmt op korte ritten niet voldoende op en is daardoor extra vervuilend voor het milieu. Laat daarom je auto eens wat vaker staan en breng de kinderen op de fiets naar school en ga met het openbaar vervoer naar je werk. Na een tijdje zul je zien dat het vanzelf makkelijker is om de fiets te nemen.

  1. Kies voor een milieubewuste auto.

Ben je toe aan een nieuwe of andere auto? Overweeg dan bij de aankoop een zogenaamde energiezuinige uitvoering. Elektrische en hybride auto’s belasten niet alleen het milieu minder ze leveren ook voordelen op het gebied van wegenbelasting. Steeds meer oplaadpunten komen beschikbaar en daarmee wordt het meer en meer interessant om ook voor een energievriendelijke auto te ‘gaan’.

  1. Let bij het boodschappen doen op verpakkingen.

Supermarkten en andere winkeliers bedelven je met allerlei verpakkingsmaterialen waar je eenmaal thuis van af moet zien te komen. Door tijdens het boodschappen te doen bewust te letten op de materialen waar producten in zijn verpakt kun je je eigen afvalberg kleiner maken. Koop losse producten in plaats van in bakjes voorverpakte tomaten. Dit scheelt je op jaarbasis behoorlijk wat milieuvervuilend plastic afval.

  1. Neem een boodschappentas mee.

Ben je zo iemand die regelmatig na het boodschappen doen tot de conclusie komt dat de boodschappentas thuis is gebleven? Check voordat je naar de supermarkt vertrekt of je een tas bij je hebt. Hierdoor hoef je geen grootafnemer te worden van plastic supermarkt tasjes en draag je bij aan het milieu. Leg standaard een boodschappentas in de auto als je op pad gaat voor de grote (wekelijkse) boodschappen en doe in je handtas een handzaam tasje dat handig is als je wat kleine dingetjes gekocht hebt.

  1. Doe aan afvalscheiding.

De gemeente heeft je niet voor niets gekleurde afvalbakken gegeven. Gebruik deze bakken en begin met het op de juiste manier scheiden van het afval. Alle begin is moeilijk maar door structuur aan te brengen in de wijze waarop je samen met de andere gezinsleden bezig bent met afval scheiden gaat het op een bepaald moment vanzelf.

  1. Eet meer groenten en fruit.

Door meer groenten en fruit te eten die het liefste seizoensgebonden zijn doe je de natuur een groot plezier. Seizoensgebonden producten worden doorgaans op de grond geteeld en zijn niet in kassen gekweekt. Dit verminderd de hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomen. Seizoensgebonden groenten en fruit hoeven bovendien niet van ver ingevlogen te worden en het transport is minder belastend voor het milieu.

  1. Ga bewust om met papier.

Papier dat je gebruikt om te printen kan best dubbelzijdig gebruikt worden. Is de print niet goed? Gooi het papier dan niet zomaar weg. Je kunt het gebruiken als kladpapier of geef het aan de kinderen om op te tekenen. Let bij de aanschaf van papier op het FSC keurmerk. Hierdoor ben je zeker dat je papier gebruikt dat uit verantwoorde bosbouw komt.

  1. Informeer naar de mogelijkheden van zonne-energie.

Investeren in zonne-energie is een belangrijke bijdrage aan het milieu. Om jezelf goed voor te bereiden op een dergelijke investering kun je beginnen met het opvragen van informatie bij de diverse leveranciers en installateurs van bijvoorbeeld zonnepanelen. De terugverdientijd is aanzienlijk, maar je begint direct na de installatie met het besparen op de energiekosten.

  1. Stap over op ecologische schoonmaakmiddelen.

Vervang de chemische schoonmaakmiddelen die je in je gootsteenkastje hebt staan door ecologische en meer milieuverantwoorde varianten. Door dit te doen draag je bij aan schoner oppervlaktewater en de producten reinigen net zo goed en misschien nog wel beter dan de chemische middelen.

Gerelateerd