21 tips voor milieubewust sorteren

We zien het steeds meer: mensen die allerlei kleine aanpassingen aanbrengen in hun leven, om zo bewust en milieuvriendelijk mogelijk te leven en zo weinig mogelijk schade op de aarde achter te laten. Er is een oneindige verscheidenheid aan manieren waarop je dit zou kunnen doen. Eén van die dingen is het sorteren van je afval manieren op een milieubewuste manier. Dit zorgt ervoor dat vuil op de juiste plaats terechtkomt, en zo veel mogelijk materialen gerecycled kunnen worden. Lees verder om te zien op welke manieren je dit kunt doen.

  1. Ga niet naar de winkel als je honger hebt
    Een grote fout die we allemaal wel eens begaan, is het lopen door de supermarkt wanneer we honger hebben. Als je dat doet, ben je er vrijwel van verzekerd dat je onnodig veel voedsel inslaat, en met name ongezond en chemisch voedsel. Hier heb je dan immers vaak de meeste behoefte aan. Zorg ervoor dat je iets eet voordat je boodschappen gaat doen, al is het maar iets kleins. Al die extra producten leveren namelijk allemaal extra verpakkingen op, en daarmee extra afval.
  2. Meet voedselporties goed af
    Wanneer je eten kookt, kijk dan goed hoeveel je nodig zult hebben voor de hoeveelheid personen waarvoor je kookt. Het gebeurt nog veel te veel dat mensen teveel koken en de rest weggooien. Dit zorgt ervoor dat je voedselvoorraad sneller op raakt, en je vaker naar de winkel moet om meer voedsel in te slaan. Bovendien heb je hierdoor meer afval.

    3. Vries voedselresten in
    Wanneer je toch teveel voedsel hebt gekookt, doe dan een restjes in een bak en vries ze in. Later kan je deze weer opwarmen. Je kunt ook een week lang restjes verzamelen en een wekelijkse kliekjesdag instellen. Dit scheelt naast verpakkingen, voedselproductie en transport ook nog eens in tijd, aangezien je niet opnieuw hoeft te koken.

  3. Hergebruik voedselresten
    Soms ben je aan het koken, en heb je maar een deel van bepaalde voedingsmiddelen nodig. Bijvoorbeeld wanneer je alleen de schil nodig hebt van een sinaasappel of citroen. In zulke gevallen is het volstrekt onnodig om de rest van het product weg te gooien. Probeer een andere bestemming te vinden voor dergelijke voedselresten. De sinaasappel zou je natuurlijk gewoon op kunnen eten, en citroensap is een lekkere toevoeging aan veel gerechten en baksels. Ook wanneer je bijvoorbeeld een stuk fruit of groente met een rotte plek hebt, kan je deze gewoon wegsnijden en het product alsnog gebruiken. Heb je maar een deel van een bepaalde groente nodig, bewaar dan de rest voor in een soep of voor op een pizza.
  4. Repareer apparaten
    Apparaten leveren enorm veel afval op, en zijn bovendien niet bepaald goedkoop. Is een apparaat stuk, probeer er dan eerst zo goed mogelijk voor te zorgen dat het gerepareerd wordt. Breng het bijvoorbeeld naar een specialist. Wanneer reparatie echt geen optie is, gooi het dan pas weg.
  5. Breng oude spullen naar de kringloopwinkel
    Meubels, kleding, gebruiksvoorwerpen en dergelijke die je zelf niet meer nodig hebt, past of mooi vind, hoef je natuurlijk helemaal niet weg te gooien. Een goede bestemming voor al deze spullen is de kringloopwinkel. Door deze hierheen te brengen bespaar je een hoop afval, en help je een ander aan spullen die diegene nodig heeft.
  6. Leen wat je eenmalig nodig hebt
    Het komt vaak voor dat je aan het knutselen of aan het klussen bent, en je hebt een bepaald gereedschap of gebruiksmateriaal maar één keer nodig. Het zou zonde zijn om dit speciaal voor deze ene gelegenheid nieuw te kopen, terwijl je er verder eigenlijk bijna nooit iets mee doet. Dit is bijvoorbeeld ook vaak het geval bij kostuums voor een verkleedfeest. Probeer in dergelijke gevallen iemand te vinden die heeft wat je nodig hebt, om het van diegene te lenen.
  7. Kijk goed bij welk afval wat hoort
    Van veel verpakkingen en materialen is soms niet helemaal duidelijk waar het precies hoort. Het is bijvoorbeeld niet altijd gemakkelijk te onderscheiden of iets plastic is of niet. Zoek het in zulke gevallen even op internet op. Het kost vrijwel geen moeite, en je voorkomt veel schade aan het milieu door hier een minuutje de tijd voor te nemen.
  8. Neem je eigen tassen mee tijdens het shoppen
    Wanneer je een middagje winkelt, neem je vaak meer mee dan je van tevoren had gedacht. Daardoor is die ene tas die je mee hebt genomen vaak niet groot genoeg om alles in mee te nemen, en heb je een hele reeks plastic tasjes uit allerlei winkels nodig. Zorg daarom voordat je gaat winkelen voor meer meeneemruimte dan je nodig denkt te hebben.
  9. Koop duurzame spullen
    Het is vaak verleidelijk om te kiezen voor het product dat het minst kost. Vaak is dit echter ook het product dat het minst lang meegaat. Hierdoor heb je niet alleen extra afval, maar betaal je ook nog eens extra geld. Kijk dus bij elke aankoop goed of je wel echt de beste, meest duurzame optie te pakken hebt. Zeker bij elektrische apparatuur is dit belangrijk.
  10. Gebruik marktplaats
    Het zou je verbazen hoeveel spullen die je nodig hebt voor een aantrekkelijk prijsje op marktplaats verkrijgbaar zijn. Een groot deel van de spullen op marktplaats is nieuw gekocht uit de winkel, maar is om een of andere reden toch niet geschikt, doordat de eigenaar er bijvoorbeeld niet tevreden mee is of doordat de maat niet goed is. Schroom dan niet om zelf een bod te plaatsen. Het kopen van zo veel mogelijk spullen op marktplaats zorgt ervoor dat je zo veel mogelijk hergebruikt, en dat zo min mogelijk onnodig weggegooid wordt.
  11. Geef weg aan goede doelen
    Wanneer je spullen over hebt die nog wel goed bruikbaar zijn maar die je zelf niet meer wilt gebruiken, zijn goede doelen een mooie bestemming voor deze spullen. Denk bijvoorbeeld aan kleding en spullen die je in een schoenendoos aan kinderen in ontwikkelingslanden zou kunnen geven.
  12. Koop zo min mogelijk verpakkingen met statiegeld
    Statiegeldverpakkingen lijken vaak erg milieuvriendelijk omdat ze door de meeste mensen weer naar de supermarkt worden gebracht voor hergebruik. Deze verpakkingen zijn overigens ook het meest schadelijk voor het milieu. Koop deze dus met mate in, en ga voor een milieuvriendelijkere verpakking wanneer mogelijk.
  13. Koop niet te grote voedselverpakkingen
    Een grote fout die veel voorkomt, is dat mensen producten die niet lang houdbaar zijn in veel te grote hoeveelheden inslaan. Het resultaat hiervan is natuurlijk dat een groot deel van dit voedsel niet wordt gebruikt vóór de houdbaarheidsdatum, waardoor het weggegooid moet worden. Koop dus van groente, fruit, zuivel, vlees en dergelijke bescheiden hoeveelheden.
  14. Eet op wat je meeneemt
    Wanneer je eten meeneemt naar werk, school of wat dan ook, eet dit dan ook op. Het weggooien van goed voedsel is ongelofelijk zonde. Bovendien krijg je dan vaak later op de dag alsnog trek, en koop je net zo goed weer nieuw voedsel.
  15. Maak je eigen compost
    Wist je dat je van GFT-afval je eigen compost kunt maken? Op internet staan allerlei manieren waarop je dit kunt doen. Hierbij moet je echter wel goed opletten en kijken naar wat er mis kan gaan, want als je het verkeerd doet, kan je zorgen voor de uitstoot van extra broeikasgassen en het vrijkomen van chemische stoffen.
  16. Download apps
    Er zijn veel applicaties die je kunt downloaden, die een uitstekende hulp zijn bij het verzamelen en sorteren van je afval. Zo zijn er apps die je precies kunnen vertellen welk afval in welke afvalbak hoort, bijvoorbeeld recyclemanager.
  17. Koop producten zonder verpakking
    Wanneer je de keuze hebt tussen producten met en zonder verpakking, bijvoorbeeld groenten, kies dan altijd voor het product zonder verpakking.
  18. Denk goed na wanneer je koopt
    Miskopen zijn een bron van irritatie en overbodig afval. Althans, wanneer deze niet geschikt zijn voor hergebruik. Wanneer ze wel geschikt zijn, probeer er dan altijd een doel voor te vinden: marktplaats, de kringloopwinkel, een goed doel, et cetera.
  19. Gooi GFT-afval niet neer in de tuin
    Je kunt dan misschien compost maken van GFT-afval, maar dat betekent niet dat het neergooien van dergelijk afval in je tuin goed is voor het milieu. Integendeel, het zorgt voor het vrijkomen van chemische gassen en stoffen. Bovendien kan er dan dus minder compost gemaakt worden, en wordt er niet optimaal gebruikgemaakt van het afval.
  20. Plak een Nee-Nee of Nee-Ja sticker op je brievenbus
    De grootste bron van oud papier zijn reclamefolders. Tussen een stapel van tien folders is er vaak maar één waar je daadwerkelijk in kijkt, en vervolgens kom je vaak ook nog eens tot de conclusie dat je ook hier niks aan hebt gehad. Plak daarom een Nee-Nee of Nee-Ja sticker op je brievenbus, dan krijg je geen reclamefolders meer. Deze stickers zijn online te vinden.

Gerelateerd