16 tips voor milieubewust produceren

Het is algemeen bekend en we kunnen er niet meer omheen: het klimaat verandert de laatste tientallen jaren gestadig, en warmt veel sneller op dan het ooit gedaan heeft. Onderzoekers zijn het er niet altijd over eens, maar het overgrote deel van de wetenschappers vindt: de klimaatverandering is onze schuld. Iets dat dit proces wat zou kunnen afremmen, is het milieubewuster omgaan met de aarde. Een effectieve manier om dit te doen, is door middel van het aanpakken van de productie. Daarom volgen nu 16 tips om milieubewust te produceren.

  1. Skip de verpakking
    Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je produceert. Maar als het even kan: laat de verpakking achterwege. Vooral als het gaat om plastic. Produceer je producten die niet verpakt worden? Gebruik dan in het productieproces zo min mogelijk producten en materialen die verpakt zijn. Dit scheelt ook nog eens enorm in kosten. Zeker als je bedenkt dat plastic steeds duurder wordt door allerlei belastingen die steeds meer opkomen en het duurder worden van aardolie.
  2. Kies voor biologisch afbreekbaar
    Als je eens twijfelt over welk materiaal je het best kunt gebruiken, kies dan voor een materiaal dat biologisch afbreekbaar is. Dit kan na gebruik worden gecomposteerd, dus kan je het hergebruiken of verkopen. Is een biologisch afbreekbaar materiaal geen optie? Kijk dan welk materiaal het minst schadelijk voor het milieu is.
  3. Gebruik alleen producten met het FSC-keurmerk
    Probeer zo veel mogelijk onderdelen en producten die nodig zijn bij het productieproces te gebruiken met het FSC-keurmerk. Dit keurmerk laat zien dat het product dat je gebruikt op zodanige manier is geproduceerd, dat het geen afbreuk doet aan de natuur. Voor het hout van dit keurmerk dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken, worden weer nieuwe bomen in de plaats geplant.
  4. Vermijd giftige bestrijdingsmiddelen
    Wanneer je bijvoorbeeld bepaalde grondstoffen inkoopt voor productie, let er dan op dat dit grondstoffen zijn die niet tot stand zijn gebracht met gebruik van allerlei bestrijdingsmiddelen. Deze zijn in veel gevallen zeer slecht voor het milieu, en bevuilen bovendien het (drink)water.
  5. Scheid afval
    Deze tip lijkt ongelofelijk simpel, maar is ook ongelofelijk belangrijk. Scheid alle afval die je hebt zo veel mogelijk, of scheid in ieder geval de basismaterialen glas, papier en plastic. Hiermee draag je bij aan het recyclen van enorm veel materiaal, en voorkom je een hoop milieuvervuiling. Bovendien kost het vrijwel geen moeite.
  6. Gebruik zo veel mogelijk
    Heb je veel materiaal of product over? Probeer er zo vaak mogelijk een doel voor te vinden, zodat het niet allemaal weggegooid hoeft te worden. Heb je bijvoorbeeld voedingsmiddelen over, geef het dan aan de voedselbank. Hierdoor worden deze producten niet onnodig opnieuw ingekocht, wat weer een hele hoop vrachtwagenritjes en plastic verpakkingen bespaart.
  7. Gebruik zo zuinig mogelijke apparaten
    Bij productie van wat dan ook komt een groot aantal apparaten kijken. Misschien zijn er wel honderden computers, machines, lampen nodig, en ga zo maar door. Je bespaart zeer veel energie als je ervoor zorgt dat al deze apparaten zuinig werken. Dit is niet alleen een betere keuze voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
  8. Bekijk de voetafdruk van dierlijke producten
    Wanneer je in je productieproces dierlijke producten gebruikt, zoals vlees, eieren, melk, dierenhuiden, gelatine, dierlijke oliën enzovoort, kijk dan eens naar wat de voetafdruk is van de totstandkoming van deze dierlijke producten. Dergelijke producten zijn in veel gevallen desastreus voor het milieu, dankzij de milieuonvriendelijke voeding en de hoeveelheid water, transport en dergelijke die bij de productie ervan wordt gebruikt. Raadpleeg websites om uit te zoeken hoe dat zit met jouw leveranciers, en gebruik online rekentools om de voetafdruk uit te rekenen.
  9. Hou het lokaal
    Probeer zo veel mogelijk onderdelen en producten die je moet inslaan, van zo weinig afstand mogelijk te laten komen. Zoek dus zo veel mogelijk lokale leveranciers. Minder transport betekent immers minder uitstoot van koolstofdioxide.
  10. Let op bij koeien in je productieketen
    Wanneer je in het productieproces producten nodig hebt die afkomstig zijn van koeien, zoals vlees, huid, gelatine, melkproducten, enzovoort, kijk dan eens goed naar de voeding die deze koeien krijgen. Wanneer je leverancier de koeien voeding geeft die slecht is voor de spijsvertering van koeien, komt er extra methaangas vrij.
  11. Vermijd zware metalen zo veel mogelijk
    Kijk in elk onderdeel van het productieproces of je het gebruik van zware metalen als koper of tin achterwege kunt laten. Zulke metalen zijn vrijwel biologisch onafbreekbaar en zijn dan ook extreem schadelijk voor het milieu. Denk zowel aan de producten die je produceert als aan de hulpmiddelen waarmee je dit doet.
  12. Gebruik apps
    Voor een oneindige reeks aan onderwerpen op het gebied van milieubewust leven en produceren is er een applicatie die je kunt downloaden. Zo is er een groot aantal apps die lijsten verstrekken van de minst en meest milieuvriendelijke leveranciers, apps die je vertellen hoe je het best recyclet, of apps die suggesties geven voor kleine aanpassingen die al een groot verschil kunnen maken.
  13. Zorg voor een schoon ventilatiesysteem
    Veel bedrijven hebben zonder het te weten al jarenlang last van een vies ventilatiesysteem, wat ervoor zorgt dat stof en viezigheid lucht in de schachten tegenhoudt en het ventilatiesysteem veel meer energie nodig heeft dan het zou moeten hebben. Verbreed je eigen kennis van ventilatiesystemen en maak schoon, of huur een specialist in.
  14. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen
    De meeste schoonmaakmiddelen bevatten wel een stofje dat schadelijk is voor het milieu. Het is daarom belangrijk dat je bij het schoonmaken van je apparatuur, producten, gereedschap en locatie goede keuzes maakt op het gebied van schoonmaakmiddelen.
  15. Gooi niet zomaar meubels weg
    Ontbreekt aan een tafel of stoel een poot? Breng deze dan niet meteen naar de vuilstort. Met een klein beetje inspanning zit de poot er weer aan vast. Zo hoeven er dankzij een klein beetje extra moeite geen extra meubels te worden geproduceerd en getransporteerd.

16 .Zegt het voort
Milieubewust leven begint steeds meer te veranderen in een trend, en hier moet je zo veel mogelijk gebruik van maken. Wanneer je veel milieubewuste keuzes maakt in het productieproces, zorg er dan ook voor dat mensen het weten. Maak het duidelijk in reclame en zet het op de website. Wanneer het algemene publiek erachter komt dat jouw bedrijf milieubewust bezig is, zal er meer vraag ontstaan naar jouw producten, en zullen andere bedrijven zich verplicht voelen ook milieubewuste aanpassingen aan te brengen aan hun productieproces. Anders verliezen deze immers klandizie. Lees ook: God bestaat.

Gerelateerd