15 Tips voor milieubewust tuinieren

Met de je tuin bezig zijn kan ongelofelijk leuk zijn. Ironisch genoeg zijn er veel manieren waarop tuinieren schadelijk kan zijn voor de natuur. Met een paar kleine  veranderingen in je tuiniergewoontes voorkom je echter dat je het milieu beschadigt. Lees verder voor vijftien handige tips voor milieubewust tuinieren.

 1. Koop compostwormen
  Ooit gehoord van compostwormen? Dit zijn wormen die je houdt, die zorgen voor vruchtbaar compost dat je kunt gebruiken voor in de tuin. Hierdoor hoef je niet zelf compost in te kopen, wat scheelt in schade aan het milieu door transport en productie.
 2. Vang regenwater op
  Als je regenwater opvangt, hoef je minder kraanwater te gebruiken bij het geven van water aan je planten en bomen. Let er wel op dat je je planten niet dagelijks water geeft, maar bijvoorbeeld een keer per week. Hierdoor zullen de wortels van de planten dieper de grond in gaan, en zullen de planten meer gewend raken aan langdurige droogte. Hierdoor zullen ze minder snel doodgaan.
 3. Koop een waterbespaarder
  Wanneer je toch gebruikmaakt van de tuinslang, bijvoorbeeld tijdens lange periodes van droogte, bevestig dan een waterbespaarder aan de tuinslang. Dit zorgt ervoor dat je tot wel vijftig procent minder water verbruikt, maar de druk van de tuinslang blijft net zo hoog als zonder waterbespaarder.
 4. Kies een bewuste verharding
  Wil je nieuwe verharding in je tuin? Hou er dan rekening mee dat je voor verharding kiest die niet van ver komt, en die herbruikbaar is. Een ander positief punt is, wanneer de verharding water goed doorlaat. Er zijn allerlei steensoorten die helemaal vanuit Aziatische landen moeten komen, en die bovendien niet eens herbruikbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is Chinees hardsteen. Duurzamere versies zijn in Nederland zelf gemaakt, en zijn daarnaast wel herbruikbaar. Denk hierbij aan gebakken klinkers of grind. Beide opties zijn ook nog eens waterdoorlatend.
 5. Kies een bewuste schutting
  Wanneer je een schutting in je tuin wilt, of je schutting is aan vervanging toe, denk dan goed na over het hout dat je wilt gebruiken. Goedkopere versies zijn namelijk in veel gevallen veel slechter voor het milieu dan iets duurdere versies. Kijk of het hout van de schutting voldoet aan het FSC-keurmerk. Vurenhout is goedkoop, maar slecht voor het milieu. Ook is de levensduur ervan erg kort. Hardhout is iets beter voor het milieu, maar is van erg ver gekomen. Bovendien is het wat prijziger dan vurenhout. Eikenhout is dan weer wat goedkoper. Ook komt het gewoon uit Europa, en is de levensduur ervan over het algemeen vrij lang.
 6. Neem een haag in plaats van een schutting
  Als het even kan, ga dan niet voor een schutting, maar voor een haag. Ten eerste is hier in veel gevallen veel minder transport aan verbonden. Bovendien draagt een haag ook nog eens bij aan de natuur. Vogels kunnen zich erin nestelen, insecten kunnen erin leven, et cetera.
 7. Koop duurzaam tuiniermateriaal in
  Let er bij al je tuiniermateriaal op dat het van materiaal is gemaakt dat zo milieuvriendelijk mogelijk is, en dat het ook een lange levensduur heeft. Hierbij kan je denken aan gereedschap, de grasmaaier enzovoort. Kies niet voor een handgrasmaaier waar mogelijk. Wil je een zitmaaier of een elektrische grasmaaier, kies er dan een die zo milieuvriendelijk mogelijk is.
 8. Vermijd bestrijdingsmiddelen
  Eén van de slechtste dingen die je kunt doen tijdens het tuinieren, is het gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn niet biologisch afbreekbaar, en blijven dus erg lang in de bodem zitten. Bovendien kunnen ze het grondwater vergiftigen, wat ook erg slecht is voor de biodiversiteit.
 9. Kijk naar de planten die al in de buurt groeien
  De selectie van dieren die bij jou in de buurt wonen, is volledig gebaseerd op de plantengroei bij jou in de buurt. Planten die soortgelijk zijn aan de planten in jouw omgeving, zijn dus het best voor de dieren. Kies daarom je planten waar mogelijk op basis van de plantengroei bij jou in de buurt.
 10. Gebruik water alleen ’s ochtends of ’s avonds
  Wanneer je gaat sproeien of op een andere manier water gebruikt, doe dit dan vooral niet midden op de dag. Dan staat de zon het hoogst, en vindt de meeste verdamping plaats. Dit zorgt ten eerste voor waterverspilling, en ten tweede kan het zorgen voor verzilting. Dit maakt je grond minder vruchtbaar, dus het is belangrijk dit te vermijden.
 11. Gebruik uitwerpselen van je huisdier
  Het klinkt raar, maar in feite is je huisdier een bron van gratis mest. Althans, als je een huisdier hebt dat alleen planten eet. Bij vooral vleesetende dieren bestaat het gevaar van vreemde bacteriën die kunnen zorgen voor ziekte. Uitwerpselen van bijvoorbeeld knaagdieren zijn overigens geschikt voor tuinieren. Wel is aan te raden ook dit met mate te gebruiken.
 12. Zorg dat je planten bij de omgeving passen
  Het is belangrijk dat je rekening houd met de capaciteiten van de planten die je hebt. Wanneer je tuin voornamelijk in de zon staat, is het een slecht idee om hier planten neer te zetten die niet goed kunnen tegen veel zon. Ook kan je bij de keuze voor planten kijken naar de grondsoort in je tuin, en de planten die hier goed in kunnen groeien.
 13. Doe zo veel mogelijk met de hand
  Het wordt vandaag de dag steeds verleidelijker om gewoon voor alles een apparaat te kopen, zodat je zelf minder hoeft te doen. Al deze apparaten zijn overigens weer een extra belasting voor het milieu. Het is dan ook veel beter om zo veel mogelijk met de hand te blijven doen.
 14. Kies voor solar- of LEDverlichting
  Wanneer je verlichting in je tuin wilt, maar je niet teveel schade aan de natuur wilt berokkenen, is het gaan voor solar- of LEDverlichting de beste optie. Deze opties besparen een hoop energie ten opzichte van andere opties. Zorg er wel voor dat je kwalitatief goede verlichting koopt, want wanneer de levensduur kort is, is de verlichting alsnog niet duurzaam.
 15. Gebruik organisch mest in plaats van kunstmest
  Kunstmest bevat allerlei stoffen die de natuur niet of zeer sloom afbreekt. Hierdoor blijft het milieu gedurende een zeer lange tijd vervuild. Het is dus veel beter om organisch mest te gebruiken in plaats van kunstmest.

Zie ook: kosten hovenier.

Gerelateerd