Vaatwasser duurzaam gebruiken

Bijna 50% van alle Nederlanders hebben een vaatwasser in huis. Vaatwassers verbruiken veel energie, maar er zijn voldoende manieren om het energieverbruik aanzienlijk te verlagen. Zo ben je niet alleen energiezuinig bezig maar ook milieuvriendelijk. Maar hoe energiezuinig is een vaatwasser nou eigenlijk, wat is de impact van een vaatwasser op het milieu en wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een vaatwasser? Kom het allemaal te weten door hieronder verder te gaan met lezen.

Vaatwassers en het milieu

In hoeverre een vaatwasser goed of slecht is voor het milieu hangt voornamelijk af van het stroomverbruik. Een standaard vaatwasser in een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 9% stroom per maand. De meest duurzame manier om je afwas te doen, is en blijft natuurlijk met de hand en een teiltje. Verder moet je ook denken aan de impact die de productie van een vaatwasser heeft op het milieu. Tijdens de productie zijn er allemaal grondstoffen nodig en daarnaast wordt er veel energie gebruikt. Dit draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en uiteindelijk ook aan klimaatverandering.

Letten op het energielabel

Let bij het kopen van een nieuwe vaatwasser altijd op het energielabel. Door een donkergroen energielabel te kiezen weet je zeker dat de vaatwasser zeer zuinig met stroom omgaat waardoor je ook geen hoge energiekosten hoeft te verwachten aan het einde van de maand. Ook het stroom verbruik van het apparaat is op het energielabel af te lezen. Zo heb je een beeld van het stroomverbruik per aantal wasbeurten waardoor je verschillende modellen vaatwassers kunt vergelijken met elkaar. Het energielabel staat op elke vaatwasser. Een rood label betekent dat het apparaat zeer onzuinig is, terwijl een donkergroen voor zeer zuinig staat. Al is het energielabel in 2021 veranderd, dan nog kan je nog steeds energielabels vinden in winkels van het oud model met de plusjes.

Volle was en eco-programma

Je maakt een slim besluit om te kiezen voor wassen met het eco-programma. Door te wassen op de eco-stand bespaar je aanzienlijk veel water en stroom terwijl je was lekker schoon blijft. Zet de vaatwasser overigens pas aan op moment dat hij helemaal vol staat om extra wasbeurten te voorkomen. De meeste vaatwassers wassen maar op 75% vol, terwijl je minstens 15% op stroom kunt besparen als je de vaat helemaal vol propt.

Voorspoelen is overbodig

Een duurzame keuze om de afwas te doen is door de was niet voor te spoelen met warm water. Het enige wat je hoeft te doen is eventuele etensresten wegvegen voordat je de vuile vaat in de vaatwasser plaatst. Op deze wijze bespaar je zeker 20% aan energie en daarnaast bespaar je bijna 35% aan water.

Vaatwasser onderhouden

Het onderhouden van je vaatwasser is belangrijker om een zuinige werking te garanderen. Het is hierbij essentieel om de filters van tijd tot tijd te verschonen om etensresten en ander vuil te verwijderen. Daarnaast kan je een machinereiniger gebruiken om de vaatwasser schoon te houden. Hoe schoner de vaatwasser is, des te minder stroom er wordt verbruikt tijdens de wasbeurten.

De juiste vaatwasser kopen

Bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser dien je te kiezen voor het juiste formaat. Koop geen vaatwasser die te groot of te klein is voor de grootte van je huishouden, aangezien je zo makkelijk veel stroom en water kunt verspillen. Verstandig zou zijn om een standaardformaat vaatwasser te kopen waardoor je er zeker van bent dat ze zuinig omgaan met zowel water als stroom. Daarnaast kan je ook kiezen voor het kopen van een kleinere vaatwasser in tegenstelling tot een grotere vaatwasser vanwege het lage stroomverbruik.

Uitschakelen, niet op stand-by

Als je vaatwasser een ouder model is, dan moet je het apparaat niet op stand-by modus zetten als je hem even niet gebruikt. Ook op de stand-by modus verbruikt het apparaat stroom, ook wel sluipverbruik genoemd. Schakel de vaatwasser helemaal uit na gebruik.

Afwassen met de hand

Doe de vuile afwas gewoon met de hand, een teiltje en een warm sopje. Hier komen amper kosten bij kijken en je beschadigt het milieu amper. Daarnaast ben je vele malen goedkoper uit omdat de vaatwasser niet aan hoeft te staan.

Een nieuwe keuken

Als je je keuken gaat verbouwen of herinrichten, dan kan je meteen vragen om een nieuwe energiezuinige vaatwasser. Ook als je een nieuwe keuken koopt krijg je daar standaard een vaatwasser bij. Je kunt zelf kiezen welke vaatwasser je het meest aanspreekt qua energiezuinigheid.

Kapotte of oude vaatwasser weggooien

Als je oude vaatwasser het nog prima doet, gooi het apparaat dan niet zomaar weg maar maak er iemand mee blij door hem weg te geven. Daarnaast kan je de vaatwasser een nieuw leven geven door hem te verkopen of brengen naar de kringloopwinkel. Is de vaatwasser echt kapot en in slechte staat? Breng hem dan naar de milieustraat in je gemeente of lever hem in bij de winkel waar je je nieuwe vaatwasser hebt aangeschaft. Zo kunnen de materialen in de kapotte vaatwasser worden gerecycled en ben je dus milieuvriendelijk bezig.

Offertes vergelijken

De eerste stap richting een duurzaam huishouden begint bij het inschakelen van een specialist. Een goede specialist die zich verdiept in verduurzaming kan je namelijk het beste adviseren over de mogelijkheden voor verduurzaming in je eigen specifiek geval. Een specialist is vrij makkelijk te vinden, maar als je een goede specialist wilt hebben dan is het vergelijken van offertes wel een cruciale stap. Hoe meer offertes je met elkaar vergelijkt, des te makkelijker je op de kosten kunt besparen en des te sneller je een betrouwbare en ervaren specialist in kunt schakelen. Zo kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor kostenbesparing.

Gerelateerd