Mazzelkontjes

Wegwerpluiers zijn niet alleen handig in gebruik, maar wasbare luiers zijn vele malen goedkoper, te vinden in alle kleuren en maten, zitten comfortabel en zijn milieuvriendelijk aangezien er een hoop afval wordt bespaard. Maar wat zijn wasbare luiers nou precies, wat is het milieuvoordeel van wasbare luiers en waar moet er allemaal aan worden gedacht als je met het gebruiken van wasbare luiers wilt gaan beginnen? Ga door met lezen om er alles over te weten.

Wat zijn wasbare luiers

In het verleden werden hydrofiele doeken en veiligheidsspelden gebruikt als luiers voor de kleintjes, maar tegenwoordig kan je kiezen tussen wegwerpluiers of de milieuvriendelijke versie: de wasbare luier. Een wasbare luier heeft een katoenen of papieren inlegvel dat de ontlasting en de plasjes van het kind opvangt. Wasbare luiers zijn zacht en zitten comfortabel dankzij het voorgevormd broekje, zijn zeer absorberend en daarnaast ook makkelijk te gebruiken. Daarnaast gaan wasbare luiers lang mee en kan je ze makkelijk wassen en opnieuw gebruiken, ook als je ze wilt gebruiken voor een volgend kind in de toekomst of als je van plan bent om ze te gaan verkopen aan een ander. Wasbare luiers zijn in alle maten, kleuren en soorten te vinden.

Het milieuvoordeel van wasbare luiers

In vergelijking tot wegwerpluiers zijn wasbare luiers veel milieuvriendelijker. Het produceren van wegwerpluiers veroorzaakt allerlei schade aan het milieu, maar vooral het afval zorgt voor een groot probleem wereldwijd. Wegwerpluiers zorgen voor vervuiling, zeker als je uitgaat dat een kind gemiddeld 22 kilo aan luierafval per maand veroorzaakt. In totaal is dit in Nederland jaarlijks ruim 140 miljoen kilo aan luierafval. Daarnaast ben je nog bewuster bezig met milieubesparing door de gewassen luiers buiten aan de waslijn te hangen zodat deze met de zon op kunnen drogen in plaats van het gebruiken van een droger, of door de wasbare luiers in de wasmachine te wassen op een lagere temperatuur waardoor de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk wordt verminderd.

Soorten wasbare luiers

We kennen 3 populaire soorten wasbare luiers. Denk hierbij aan de pocketluier, de all-in-1 luier en de tweedelige luier. De pocketluier is een luier waar een inlegvel gelegd kan worden. Wanneer de luier vervolgens wordt vervuild, hoef je slechts het inlegvel te verwijderen en kan de luier zelf opnieuw gebruikt worden door een nieuw inlegvel erin te doen. In geval van de all-in-1 luier zijn de luier en het inlegvel samen één geheel, waardoor bij het wassen heel de luier de was in moet gaan. Het duurt wel wat langer om de all-in-1 luiers te drogen aangezien het materiaal wat dikker is. Bij de tweedelige luier wordt zowel de luier als het inlegvel elke keer verschoond.

De mazzelkontjes campagne

Door wasbare luiers aan te schaffen voor je kindje lever je niet op comfort in. Integendeel, goede wasbare luiers zijn juist stevig, absorberend, makkelijk te verschonen, zijn zacht en zitten comfortabel. De Mazzelkontjes campagne stimuleert iedereen om minder of geen gebruik meer te maken van wegwerpluiers, maar om te gaan investeren in wasbare luiers om te besparen op het milieu.

Kosten

Wat de kosten zijn van wasbare luiers hangen af van wat voor merk je gaat kiezen en de manier waarop je ze gaat gebruiken. Zo heeft het aantal keer dat je je kind gaat verschonen een grote invloed op hoeveel je moet gaan betalen. Per kind betaal je gemiddeld €600 tot €800 voor een redelijke collectie aan goede wasbare luiers voor de hele luierperiode van het kind. Als je het gebruik, inclusief het wassen van de wasbare luiers, bij elkaar gaat optellen, dan bespaar je minstens €450 per kind. Gebruik je de wasbare luiers ook voor een volgend kind of verkoop je ze na gebruik voor een zacht prijsje, dan bespaar je nog meer.

Voordelen en nadelen van wasbare luiers

Er komen allerlei voordelen maar ook nadelen kijken bij het gebruik van wasbare luiers. Hieronder tref je een handig overzicht van de meest relevante voor- en nadelen die bij wasbare luiers komen kijken:

VoordelenNadelen
Wasbare luiers zijn beter voor het milieu in tegenstelling tot wegwerpluiers.Ze zijn duurder vergeleken met andere luiersoorten.
Ze zijn goed voor de huid van je kind.Verschonen neemt meer tijd.
De kosten van het gebruik liggen lager.Je gaat meer en vaker moeten wassen.
Je kunt ui verschillende materialen, kleuren, soorten en maten kiezen.Wasbare luiers zijn niet praktisch als je onderweg bent.
Ze zijn makkelijk te gebruiken en eenvoudig schoon te houden.Wasbare luiers worden snel nat en kunnen doorlekken bij grote plasjes.
Er is geen sprake van luieruitslag.
Wasbare luiers groeien mee met je kind.
Je hebt altijd luiers in huis voor je kind.
Volgens onderzoek worden kinderen sneller zindelijk.

Toch wegwerpluiers kopen

Wil je toch wegwerpluiers kopen? Dan is het belangrijk dat je let op de milieukeurmerken zodat je zeker weet dat de productie duurzaam is. Het produceren van wegwerpluiers zorgt voor zaken als ontbossing, grondstoffen die opraken, een hoog energiegebruik en vervuiling van water. Verschoon je kindje daarnaast niet meer dan nodig is zodat je minder luiers weg moet gooien. Gooi gebruikte wegwerpluiers overigens niet in de biobak, maar bij het restafval. Keurmerken die relevant zijn voor wegwerpluiers zijn bijvoorbeeld het Nordic Ecolab, het FSC keurmerk en het PEFC keurmerk.

Offertes vergelijken

Het is belangrijk om ervan bewust te zijn dat ook de luiers die onze kleintjes dagelijks aandoen een grote impact op het milieu kunnen hebben. Wil je weten wat de beste keus is in je eigen persoonlijk geval: wegwerpluiers of toch in wasbare luiers investeren? Vraag dan eerst professioneel advies van een deskundige zodat je een beeld kunt hebben van de mogelijkheden die je hebt. Maak een vergelijking van een paar offertes van specialisten uit je eigen regio en kies de beste uit als je kijkt naar zaken zoals de prijs, kwaliteit en de voorwaarden. Zo bespaar je op de kosten maar weet je ook 100% zeker dat je een specialist gaat inschakelen die zorgt voor kwaliteit.

Gerelateerd