Duurzaam vervoer

Een groot deel van alle CO2 uitstoot is te danken aan het vervoer waar we dagelijks gebruik van maken. Kies je voor een elektrische auto of fiets, dan ben je milieuvriendelijker bezig. Door je vervoer te verduurzamen bespaar je niet alleen op de kosten maar ook het milieu. Maar wat is duurzaam vervoer nou precies en wat zijn de verschillende mogelijkheden om je vervoer zoveel mogelijk te verduurzamen? Lees verder door om meer te weten over duurzaam vervoer en de zaken die hierbij komen kijken.

Wat is duurzaam vervoer?

Duurzaam vervoer houdt in dat je reist zonder te veel CO2 uit te stoten waardoor je het milieu kunt aantasten. De manier waarop we reizen heeft immers een grote impact op het milieu. Denk zo aan het rijden van een auto tegenover het rijden van de fiets, zeker als je grote afstanden moet afleggen. Ook het nemen van een vliegtuig, de trein of de bus maakt een groot verschil.

Vervuiling van het milieu per vervoersoort

Welk vervoersmiddel je uitkiest voor dagelijks gebruik maakt zeker uit voor de mate van vervuiling van het milieu. In hoeverre er sprake is van vervuiling dienen we te kijken naar zaken zoals het tijdstip van de rit, de drukte in het verkeer op dat moment en de leeftijd van het vervoersmiddel. Door een benzineauto te nemen stoot je 225 gram CO2 uit per gereden kilometer. Als je de bus neemt kan je van 140 gram uitgaan. Wil je het milieu zo min mogelijk vervuilen? Dan kan je kiezen voor een elektrische auto (70 gram CO2 uitstoot), neem de trein, ga lopen of fietsen (0 gram CO2 uitstoot). Elektrisch rijden is duidelijk veel schoner in vergelijking tot rijden op diesel of benzine.

Elektrische fiets

De elektrische fiets is ideaal te gebruiken als je dagelijks van je huis naar werk moet gaan. De meeste mensen wonen op 5 tot 20 kilometer afstand van hun werk, wat fietsen een goed idee maakt om het aantal CO2 uitstoot te verminderen. Door te fietsen kies je voor het inhaleren van schonere lucht, je betaalt geen kosten aan brandstof en het milieu wordt zeker 30 maal minder belast in tegenstelling tot een auto. Volgens cijfers stoot een elektrische fiets slechts 3% CO2 van die van een benzineauto. Veel werkgevers bieden tegenwoordig de optie om via het werk een elektrische fiets te kunnen krijgen. Beschik je niet over een elektrische fiets, dan kan je ook gewoon de traditionele fiets gebruiken.

Ga je een elektrische fiets kopen, dan rij je duurzaam door rekening te houden met de afstand die je kunt fietsen met de accu. Start daarnaast altijd eerst in een lage versnelling en schakel naar een hogere versnelling op moment dat je op snelheid bent. Verder is het nog aan te raden om de accu op kamertemperatuur te laden en door te zorgen dat de accu helemaal oplaadt.

Elektrische auto

Als je toch per se een auto wilt rijden, dan is de slimme keuze het aanschaffen van een elektrische auto. Hou wel rekening dat het produceren van een elektrische auto vele malen slechter is voor het milieu in tegenstelling tot een benzineauto, maar de jaarlijkse CO2 uitstoot bij het gebruik van een elektrische auto is dan ook veel minder. De lasten van het productieproces worden op deze manier dan toch terugverdiend. De kosten van het aanschaffen van een elektrische auto kunnen best hoog oplopen, maar een elektrische auto verdient zichzelf binnen een aantal jaar terug en daarnaast kan je sinds 2020 een subsidie krijgen als je een nieuwe of tweedehands elektrische auto koopt. Daarnaast profiteer je van allerlei belastingvoordelen als je voor elektrisch rijden kiest.

Verklaring voor de hoge prijs van elektrische auto’s

Elektrisch rijden kan dan op langer termijn wel veel voordeliger zijn, maar de aanschafprijs van een elektrische auto ligt vele malen hoger dan die van een benzineauto. Dit komt vanwege de verschillende redenen. Een verklaring voor de hogere aanschafprijs is dat de batterijen van een elektrische auto duur zijn aangezien ze van zeldzame materialen zijn gemaakt. Daarnaast dient de temperatuur van de batterijen ook onder controle te worden gehouden, moet de auto van stevig en dus duurdere materiaal zijn gemaakt en wordt er gebruik gemaakt van dure computerprogramma’s zodat de batterijen optimaal kunnen werken. Ook omdat elektrische auto’s nog in beperkte mate geproduceerd worden zijn de prijzen nog hoog.

Vakantievervoer

Ook het vervoersmiddel dat je uitkiest als je op vakantie gaat kan een impact op het milieu hebben. De meest duurzame opties in plaats van het vliegtuig zijn de trein, de auto of een touringcar. Reizen met een vliegtuig is zeer schadelijk voor het milieu vanwege de zeer hoge CO2 uitstoot, zeker als de vakantiebestemming ver is. Wil je zo duurzaam mogelijk reizen? Kies dan om minder lang weg te blijven of ga minder vaak op reis. Als je toch het vliegtuig gaat nemen, dan is het verstandig om met het openbaar vervoer te reizen van en naar het vliegveld toe om zo de uitstoot van je reis te compenseren.

Trein en cruiseschip

De CO2 uitstoot die komt kijken bij het nemen van de trein varieert per gebied, per aantal kilometer mar ook de bezettingsgraad, de eindbestemming, de soort trein en dergelijke. Een trein zorgt voor heel veel CO2 uitstoot aangezien er stookolie wordt gebruikt als brandstof. Het milieu wordt aangetast door de vervuiling van de zee.

Andere mogelijkheden

Naast de bovengenoemde mogelijkheden kan je kiezen voor andere duurzame opties. Denk zo aan carpoolen waarbij er minder mensen onderweg hoeven te zijn met de auto door samen te rijden. Je kunt ook kiezen om je auto met anderen te delen of een elektrische scooter te kopen waardoor je het milieu minder belast.

Offertes vergelijken

Als je zo duurzaam mogelijk wilt leven, dan is het een verstandig idee om eerst een specialist te spreken om jezelf te laten adviseren over de verschillende mogelijkheden. Maak eerst een vergelijking van meerdere offertes en kies dan pas eentje die je het meest aanspreek. Zo bespaar je terwijl je kwaliteit in huis haalt.

Gerelateerd