Duurzame kleding

Iedereen wilt natuurlijk nieuwe en mooie kleding dragen, maar zorg er wel voor dat je milieubewuste keuzes maakt als het gaat om je kledingstukken. Hierbij is het belangrijk om je kledingkast zoveel mogelijk te verduurzamen om het milieu te besparen. Maar wat is duurzame kleding en wat zijn de manieren om je kledingkeuzes zo duurzaam mogelijk te maken? Lees hieronder verder om er alles over te weten.

Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding kan worden omschreven als kleding die is geproduceerd zonder dat het milieu, dieren en mensen aangetast worden. Jaarlijks worden er minstens 100 miljard kledingstukken geproduceerd op wereldwijd niveau. In Nederland alleen worden er 900 miljoen kledingstukken op de markt gebracht elk jaar. De kledingindustrie veroorzaakt een bepaalde druk op het milieu en het klimaat, wat het verduurzamen van je kleding een verstandig idee maakt. Denk hierbij aan het kopen van nieuwe kleding op een slimme manier of het verzorgen van je huidige kleding zodat deze langer meegaan.

Kleding en de impact op het milieu

De kledingindustrie veroorzaakt schade aan het milieu door middel van de CO2 uitstoot tijdens de productie van kleding, afval en het vervuilen van de bodem en van het water. Het produceren van kleding is één van de grootste schade veroorzakers aan het milieu. Zeker als je uitgaat dat elke Nederlander jaarlijks 50 nieuwe kledingstukken aanschaft en dit aantal jaarlijks blijft stijgen. Hierbij heb je de mogelijkheid om bewust een steentje aan het milieu bij te dragen door te kiezen voor duurzame kleding.

Duurzaam kleding kopen

Ga je nieuwe kleding kopen? Dan dien je dat op een zo duurzaam mogelijke manier te doen om het milieu waar mogelijk te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruiken van je oude kleding door ze op te ‘pimpen’ en ze nieuw leven in te blazen. Je kunt oude vlekken verwijderen en het kledingstuk repareren indien mogelijk. Daarnaast kan je kiezen om tweedehands kleding te kopen en kleding te ruilen met anderen. Als je toch kiest om nieuwe kleding te kopen, let dan op het keurmerk op het etiket en koop kledingstukken van goed kwaliteit die langer mee kunnen gaan. Tenslotte kan je kiezen voor een tijdloos design waardoor de kleding veel langer gedragen kan worden of op zoek gaan naar deskundig kledingadvies bij een professioneel zodat je je kledingkeuzes zoveel mogelijk kunt verduurzamen.

Eerlijke kleding

Niet alle kledingstukken die we dragen worden onder goede omstandigheden geproduceerd. Er zijn arbeiders die urenlang werken en slecht worden betaald. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden zeer slecht en onveilig, bestaat er een verbod op vakbonden, worden ze gediscrimineerd en soms ook gedwongen. Ook kinderarbeid is in bepaalde gebieden een groot probleem. Klanten kunnen niet makkelijk nagaan in hoeverre het kledingstuk eerlijk geproduceerd is, maar de meest verstandige manier is door het checken van de keurmerken.

Tweedehands kleding

Wil je nieuwe kleding aanschaffen? Kies dan eerst voor het kopen van tweedehands kleding omdat je het milieu op deze manier bespaart. Tevens betaal je veel minder voor het kopen van tweedehands kleding. Er zijn verschillende plaatsen waar je tweedehands kleding vandaan kunt halen. Denk zo aan het attenderen of zelf organiseren van een ruilfeest waarbij je kleding met anderen kunt ruilen. Verder kan je ook terecht bij een tweedehands kledingwinkel, kledingbeurzen, kledingzaken, winkelketens, online of simpelweg bij familie en vrienden.

Kleding ruilen

Een andere duurzame manier om met kleding om te gaan is door het ruilen van kleding. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren of attenderen van een ruilfeest. Hierbij kan je kleding met anderen ruilen. Als er kledingstukken bij zitten die niemand meer gaat dragen, dan kan deze kleding in de textielbak worden gestopt of naar de kringloopwinkel worden gebracht. Je bespaart op deze manier niet alleen het milieu maar het komt je ook veel goedkoper uit en daarnaast heb je nieuwe kleding om aan te doen.

Goed voor je kleding zorgen

Het is verstandig om zo goed mogelijk te zorgen voor je kleding zodat ze lang meegaan. Op deze manier kan je langer plezier hebben van al je kledingstukken. Denk aan het correct en minder vaak wassen van kleding om slijtage te voorkomen, bewaar kleding op de correcte wijze voor een goede pasvorm, alle ritssluitingen sluiten voor de kleding in de wasmachine gaat, kleding tijdig repareren, vlekken snel behandelen en oude kleren hergebruiken.

Kleding weggooien

Zijn er kledingstukken die je echt niet meer kunt gebruiken en weg moet gooien omdat ze versleten of verscheurd zijn? Dan is het restafval niet de juiste plaats hiervoor. Breng kleding die weggegooid moet worden naar de textielbak of een kledingcontainer, te vinden op verschillende locaties. Het gebruiken van de textielbak is trouwens niet slechts voor kledingstukken, maar ook voor schoenen, knuffels, beddengoed, gordijnen en dergelijke.

Zuinig kleding wassen

Het is essentieel om je kleding op een zuinige wijze te wassen. Wassen en drogen kost namelijk veel energie en tevens wordt het milieu vervuild vanwege de vele microplasticvezels die vrijkomen als synthetische kledingstukken worden gewassen. Deze vezels kunnen in de zee terechtkomen wat nog meer schade richt aan het milieu. Als je kleding gaat wassen, dan dien je dit zo zuinig mogelijk te doen om slijtage zoveel mogelijk te voorkomen en om het milieu minder te belasten. Denk zo aan het minder vaak wassen van je kleding, maar ook de droger moet je minder vaak gebruiken.

Offertes vergelijken

Het verduurzamen van je kledingstijl hoeft niet moeilijk te zijn. Zoek je deskundig kledingadvies met de nadruk op verduurzaming? Dan is de eerste stap het inschakelen van een professioneel zodat je advies kunt inwinnen over de verschillende mogelijkheden in je persoonlijk geval. Begin door het vergelijken van offertes van een aantal specialisten. Vraag offertes aan bij een paar specialisten uit je eigen regio en maak hier een vergelijking van. Je kunt op deze manier een verantwoordelijke keuze maken door rekening te houden met je budget, je wensen, behoeften en voorkeuren. Daarnaast is dit een goede manier om te besparen op de kosten en ben je er zeker van dat je een professioneel inhuurt.

Gerelateerd