15 Tips milieubewust hotel

Een paar dagen even helemaal weg van thuis en je laten verwennen in een hotel. Leuk en aantrekkelijk maar als je milieubewust bezig bent dan kies je natuurlijk wel voor een duurzaam hotel. Wat kan een hotel doen om meer duurzaam te zijn?

 1. Duurzame verlichting.

Hotels verbruiken op jaarbasis veel energie aan verlichting. Door over te stappen op energie zuinige verlichting draagt een hotel haar steentje aan het milieu zeker bij. Hetzelfde geldt voor timers die op de verlichting zitten. Hierdoor blijft in de hotelgang de verlichting niet onnodig lang branden en wordt er op het energieverbruik bespaard.

 1. Gebruik van duurzame inrichting.

Investeringen in de aanschaf van milieuvriendelijk meubilair in zowel hotelkamers als gemeenschappelijke hotelruimtes is goed. Meubilair dat op milieuvriendelijke wijze is geproduceerd wordt ook in de hotelwereld steeds meer bekend en toegepast.

 1. Hervulbare zeep en shampoo in de badkamer.

Je kent het wel gezellige verpakkingen met zeep, shampoo en bodylotion. Voor velen is het een ware sport om deze mee naar huis te nemen als aandenken aan een verblijf in een hotel. Tegenwoordig stappen hotels over op dispensables die nagevuld kunnen worden. De producten die gebruikt worden zijn veelal op plantaardige basis en dus hypoallergeen. Hiermee wordt niet alleen de afvalberg verkleind ook de verspilling neemt af.

 1. Ga verstandig om met handdoeken.

Je ziet het nog regelmatig hotels die dagelijks de handdoeken van iedere kamer vervangen. Daar staat tegenover dat er ook een trend waarneembaar is waarbij je in de badkamer wordt gewezen op het feit dat je ook de handdoeken op een meer duurzame wijze kunt gebruiken. Ze worden dan pas vervangen op het moment dat je ze bijvoorbeeld in de wastafel laat liggen in plaats van ze op te hangen. Dit scheelt op jaarbasis een enorme hoeveelheid wasgoed en dus het gebruik van wasmiddelen.

 1. WC-papier besparen.

In hotelkamers worden halflege wc-rollen vaak vervangen door nieuwe en staat er ook nog een extra rol. Breek geen meerdere rollen aan waardoor je voor verspilling zorgt. Een halve rol wc-papier is immers prima te gebruiken. Het is een kleine aanpassing waar op jaarbasis veel papier mee wordt uitgespaard.

 1. Ecologisch schoonmaken in een hotel.

De huishouding in een hotel gebruikt vaker ecologisch verantwoorde reinigingsmiddelen. Deze middelen zijn vaak meer geconcentreerd waardoor er minder van nodig is. Daarnaast kan de huishouding ook gewezen worden op het gebruik van water. Het is onnodig om meer water te gebruiken dan dat er nodig is om iets goed schoon te maken. Biologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen zijn beter voor het milieu en maken net zo goed schoon als de chemische tegenhangers.

 1. Transfer met energiezuinig vervoer.

Heb je vervoer nodig van bijvoorbeeld het vliegveld of het station naar het hotel? Kies dan voor energiezuinige vormen. Dit kan zijn een elektrische auto of het openbaar vervoer. Informeer bij de receptie van het hotel waar je verblijft naar de mogelijkheden.

 1. Milieudoelstelling van hotels.

Als je wilt weten of het hotel van je keuze milieubewust is dan kun je hierover meer informatie vinden op de website van het hotel. Je leest hier meer over de duurzame vorm van ondernemen die wordt nagestreefd en hoe men deze doelstellingen wil realiseren. Door je misschien op de nieuwsbrief te abonneren kun je de doelstellingen volgen en ben je actief betrokken bij de verschillende ontwikkelingen.

 1. Green-Key hotels.

Dan heb je ook nog de hotels met een Green-Key label. Green-Key is een internationale organisatie waar milieubewuste en duurzame hotels zich bij aan kunnen sluiten. Aansluiting gebeurt alleen op het moment dat er volgens de selectiecommissie aan strikte voorwaarden is voldaan. Verblijf je in een hotel met dit keurmerk dan ben je er zeker van dat het milieu hier serieus wordt genomen.

 1. Gebruik van airco en verwarming in je hotelkamer.

Veel hotelkamers hebben individueel regelbare airconditioning en verwarmingsmogelijkheden. Ga hier verstandig mee om. Het is vaak niet nodig om de airco en/of de verwarming dag en nacht te laten blazen. Je slaapt hierdoor meestal niet lekker en bovendien is alle energie die dat gebruikt ook stevig te noemen. Je kunt in plaats van de airco ook een raam of een balkondeur openzetten. Frisse lucht is minstens net zo lekker als het gebruik van een airconditioning.

 1. Doe de verlichting en de televisie uit.

Op het moment dat je je hotelkamer verlaat is het vanzelfsprekend om alle verlichting en de televisie uit te schakelen. Sommige hotels maken gebruik van een sleutelkaart systeem. Op het moment dat je de sleutelkaart uit de houder haalt gaan automatisch de verlichting én de televisie uit.

 1. Ga verstandig om met buffet-eten in een hotel.

Ontbijt en diner buffetten zijn een standaardbegrip in de hotelbranche. Het is ook een bekend staand feit dat veel gasten hun borden overvol laden en vervolgens de helft op tafel laten staan. Als je in het hotel gaat ontbijten of dineren wees dan bewust van de keuzes die je maakt. Weet je vooraf dat je iets niet lekker vind of toch niet op eet leg het dan ook niet op je bord. Voedsel verspilling is onnodig en bovendien schadelijk voor het milieu.

 1. Let ook in een hotel op het verbruik van water.

Als je thuis milieubewust bezig bent dan hoef je je gedrag in een hotel niet plotsklaps te veranderen. Sta ook in een hotel niet onnodig lang onder de douche en je kiest beter voor een snelle douche dan het laten vollopen van het bad. Warm water is kostbaar ook als je niet thuis bent. Laat de kranen niet onnodig lang lopen.

 1. Verken de omgeving van het hotel op duurzame manier.

Het is leuk om de omgeving van het hotel te verkennen. Vaak kan dit uitstekend te voet, op de fiets en zelfs te paard. Veel hotels hebben de mogelijkheid om een fiets te huren en zowel wandel- als fietsroutes zijn bij de receptie verkrijgbaar. Hou je van paardrijden? Informeer dan bij de receptie naar mogelijke maneges die in de buurt van het hotel gevestigd zijn. Door op deze manier de omgeving in te trekken zie je meer dan wanneer je in de auto stapt en rond gaat rijden.

 1. Let op wat je doet met eventueel afval.

Gooi als je in een hotel bent niet zomaar verschillende afvalsoorten bij elkaar. Vaak heeft een milieubewust hotel ook mogelijkheden om afval te scheiden.

Gerelateerd