15 Tips milieubewust bankieren

Milieuvriendelijk bankieren is niet direct iets waar je dagelijks over nadenkt. Toch zijn een betere bewustheid van het milieu en bankieren twee onderwerpen die nauw met elkaar zijn verweven. Hoe kun je op een milieuvriendelijke manier bankieren? Lees de tips.

  1. Overstappen naar een duurzame bank.

Nederland kent een aantal grote bekende en wat minder bekende banken. Dit soort financiële instellingen hebben eigen normen en waarden als het op een duurzame bedrijfsvoering aankomt. Door bijvoorbeeld € 10.000 gespaard geld van de ABN AMRO naar de Triodos Bank te verhuizen bespaar je evenveel op de uitstoot van CO2 als een half jaar autorijden. Door goed naar de klimaat doelstellingen van bank instellingen te kijken draag je op vaak onverwachte wijze bij aan het milieu.

  1. Investeren in plaats van sparen.

Heb je weinig vertrouwen in banken of vind je de spaarrente gewoon niet aantrekkelijk genoeg? Het is altijd mogelijk om je spaartegoed te investeren in duurzame en/of klimaatneutrale ondernemingen. Zo hoef je jezelf niet te verdiepen in hetgeen de bank met je geld doet.

  1. Vergelijk de doelstellingen van banken met elkaar.

Wie er over nadenkt om van bank te wisselen en daarbij het milieu mee laat spelen doet er goed aan om de bedrijfsdoelstellingen door te nemen. Bedrijven en dus ook banken leggen hierin vast welke doelen ze nastreven op het gebied van duurzaamheid en betrokkenheid bij het milieu. Leg deze doelstellingen naast elkaar en je hebt een goed en helder overzicht.

  1. Wat doet de bank met je spaartegoed?

Financiële instellingen gebruiken spaartegoeden van klanten om mee te beleggen en te (her)investeren. Het is logisch en vanzelfsprekend dat je inzage wilt hebben in hetgeen de bank met jouw geld doet. Dit is vastgelegd en je kunt jezelf hierin verdiepen. Vindt je vervolgens dat jouw bank te weinig doet aan een goed milieubeheer dan kun je overwegen om over te stappen.

  1. Stap over op internetbankieren.

Door minder papier te gebruiken lever je zelf een belangrijke bijdrage aan een beter milieu. In de huidige moderne samenleving kun je daarom overwegen om niet langer gebruik te maken van de mogelijkheid om papieren bankafschriften te ontvangen. Dit scheelt in papier en transportkosten. Het is prima mogelijk om zelf een print te maken.

  1. Beleggen in groen.

Duurzame banken als onder meer Triodos Bank en ASN bieden je de mogelijkheid om in duurzame projecten te beleggen. Je belegt dan in ondernemingen maar ook in overheden en projecten die respect hebben voor zowel mensen- als kinderrechten en de natuur. Dit soort fondsen beleggen bewust niet in wapens, fossiele brandstoffen en producten die in verbinding worden gebracht met kinderarbeid.

  1. Duurzame projecten.

Kiezen voor milieuvriendelijke banken betekent dat je in aanraking komt met duurzame manieren van bouwen, maar ook farmacie en gezondheidszorg die op een meer bewuste manier georganiseerd worden. Laat je inspireren door de mogelijkheden die de banken je te bieden hebben op het gebied van waterbeheer, recycling en investeringen in duurzame energie zoals windmolenparken en biomassa.

  1. Iedereen is belangrijk.

Duurzame financiële instellingen zijn voor iedereen toegankelijk. Je hoeft niet vermogend te zijn om vandaag nog de overstap naar milieubewust bankieren te maken. Informeer naar de mogelijkheden en je zult zien dat je als nieuwe klant volledig op de hoogte wordt gebracht van de bedrijfsdoelstellingen.

  1. Samenwerkingsverbanden van financiële instellingen.

Ook milieubewuste banken hebben externe partners waar mee wordt samengewerkt. Hierdoor worden bijdrages aan milieubewuste projecten en initiatieven geïnspireerd en verder vorm gegeven. Maatschappelijk betrokken organisaties weten bovendien goed wat er speelt op lokaal niveau en in de eigen leefomgeving.

  1. Samenwerken is belangrijk.

Zowel voor de bank die duurzame doelstellingen heeft als voor jouw als klant is de samenwerking met maatschappelijke instellingen van groot belang. Door een concrete samenwerking op het gebied van het milieu worden doelstellingen op een grotere schaal gerealiseerd. Het streven naar meer duurzaamheid heeft immers een steeds breder draagvlak.

  1. Duurzame thema’s in binnen- en buitenland.

Milieubewuste banken steunen duurzame thema’s over de hele wereld. Hierbij kun je denken aan de textielindustrie in Azië. Hier worden projecten mee bedoeld waardoor werknemers onder betere omstandigheden kunnen werken en die het productieproces minder milieubelastend maken. Maar ook acties tegen de wapenindustrie en hulp aan oorlogskinderen in onder meer Congo staat bij duurzame financiële instellingen hoog op de agenda.

  1. Duurzame hypotheken.

Bij de aankoop van een nieuwe woning heb je de mogelijkheid om een duurzame hypotheek af te laten sluiten. Verschillende hypotheekaanbieders hebben deze mogelijkheid. Informeer bij je huisbank en/of hypotheekverstrekker naar de eventuele duurzame hypotheken die voor jouw interessant kunnen zijn.

  1. Blijf goed geïnformeerd.

Door regelmatig de berichtgeving in de media en van de financiële instellingen zelf te volgen blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemen. Als je zelf graag milieubewust bezig bent dan mag je dat ook verwachten van de bank waar je je spaartegoed aan hebt toevertrouwd.

  1. Geld lenen? Ga voor groen!

Als je krap bij kas zit of wilt investeren in de verbouwing van je woning en daarvoor geld wilt lenen dan kan dat ook groen. Een groot aantal banken heeft zogenaamde groene leningen. Dit soort leningen wordt voornamelijk verstrekt met voordelen of lagere kosten als je in duurzame en/of milieuvriendelijke projecten en initiatieven wilt investeren. Groene leningen kunnen overigens vaak ook via de overheid verkregen worden.

  1. Lease mogelijkheden voor energiezuinige auto’s.

Lease auto’s worden op regelmatige basis door banken gefinancierd als je voor een energiezuinig model kiest. Hybride en elektrische auto’s kunnen daardoor makkelijker via de bank en/of lease-maatschappij geleased worden.

Gerelateerd