17 tips voor milieubewust printen

De snelle opwarming van de aarde is een fenomeen dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. En niet voor niets, want uit onderzoek blijkt dat deze opwarming weldegelijk door mensen veroorzaakt wordt. Om dit te dempen, is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen hun best doen om hun voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Eén manier om dit te doen, is door middel van groen printen. Lees verder voor 17 handige tips.

  1. Neem overspanningbeveiliging
    Wanneer de stekker van de printer in het stopcontact zit, gebruikt het nog een beetje stroom. Als je dit vermenigvuldigt met de tijdshoeveelheid, kom je uit op een aardige hoeveelheid stroom die simpelweg is weggegooid. Wanneer je de stekker van de printer aansluit op een contactdoos met overspanningbeveiliging, wordt er geen onnodige stroom gebruikt, en is je printer bovendien extra veilig voor overspanninggevaar.
  2. Hergebruik geprint papier
    Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het kan zeker. Plaats al het enkelvoudig geprinte papier dat je niet meer nodig hebt in de printer en print nu op de andere zijde. Wanneer het niet belangrijk is dat het geprinte papier er netjes uitziet, werkt dit net zo fijn als wanneer je een nieuw papier zou gebruiken, en het scheelt weer de helft aan papier.
  3. Print dubbelzijdig
    Wanneer je dubbelzijdig print, heb je de helft van het papier nodig. Natuurlijk scheelt dit aanzienlijk. Sommige printers kunnen alleen handmatig dubbelzijdig printen. Steek dan de handen uit de mouwen, en draai elk papier om in de printer.
  4. Kies de juiste instellingen
    Wanneer je print, bedenk dan elke keer wat je nodig hebt en wat je kan laten zitten. Heb je niet zo’n hoge kwaliteit nodig? Kies dan bij de instellingen voor ‘afdrukkwaliteit laag’. Bevat het document dat je wilt printen onnodige kleuren? Print dan in zwart-wit.
  5. Print alleen het nodige
    In veel gevallen bevat het document dat je wilt printen allerlei plaatjes en stukken tekst die je niet echt nodig hebt. Neem even de moeite om het document aan te passen en deze plaatjes en tekstdelen weg te werken.
  6. Recycle gebruikt papier
    Zorg dat je een aparte papierbak hebt, waarin je oud papier kunt gooien. Dit kan je naar het dichtstbijzijnde verzamelpunt van papier in jouw buurt brengen, waardoor het gebruikte papier een doel heeft. Het is één ding om ervoor te zorgen dat je oude papier gerecycled wordt, maar draag ook zelf bij aan de vraag naar gerecycled papier en koop geen splinternieuw papier. Hiervoor worden alleen maar extra bomen gekapt. Koop dus alleen papier dat is voorzien van het FSC-keurmerk.
  7. Ga digitaal
    Gebruik als het kan je mobiele telefoon, computer, laptop of tablet om het document te lezen dat je nodig hebt. Bij veel mensen staan deze apparaten immers toch permanent aan. Dit bespaart weer een hoop papier en inkt.
  8. Kies een duurzaam lettertype
    Het zou je verbazen hoeveel inkt je hier in een jaar mee bespaart. Lettertypen zonder schreef, zoals Verdana, Calibri en Arial, hebben een hoop minder inkt nodig. Zorg er ook voor dat zo weinig mogelijk tekst in ‘bold’ staat.
  9. Overweeg een groene printer
    Veel printer die al wat ouder zijn, gebruiken veel meer energie dan nieuwere printers. Bovendien bestaan er printers waarvan je de drums, toners en inktpatronen kunt hergebruiken. Dit scheelt weer in chemisch afval.
  10. Stel je printer duurzaam in
    Zeker nieuwe printers hebben vaak de mogelijkheid om deze zodanig in te stellen, dat hij op de juiste tijden in stand-by staat en dus veel minder energie verbruikt. Het is een simpele moeite, maar het bespaart kosten en energie.
  11. Gebruik ecofont software
    Deze software zorgt ervoor dat er kleine gaatjes worden geschoten in de letters die je print. Hierdoor gebruik je minder inkt, zonder dat je hier last van hebt. Daarnaast selecteert ecofont alleen de tekst voor je die je nodig hebt, en verwijdert het overbodige afbeeldingen.
  12. Verklein de tekst en afbeeldingen
    Lettertype 12 is lang niet altijd nodig. Zeker wanneer je goede ogen hebt, kan het geen kwaad om bijvoorbeeld te gaan voor lettertype 10. Ook afbeeldingen worden erg vaak veel groter afgedrukt dan nodig. Maak ook deze kleiner of laat ze helemaal weg.
  13. Bedenk hoeveel versies je echt nodig hebt
    Heb je een vergadering? Print dan geen drie extra versies ‘voor de zekerheid,’ maar ga even goed na hoeveel mensen er zullen komen en print precies uit hoeveel je nodig hebt. Je kunt ook mensen samen laten doen met één papier, als er toch een versie te weinig is.
  14. Print twee pagina’s op één zijde
    Het printen van twee pagina’s op één zijde is in de meeste gevallen gewoon leesbaar, en het scheelt weer de helft aan papier en inkt. Je kunt dit doen door de pagina-indeling aan te passen in het document dat je wilt printen.
  15. Leg papier op de juiste manier in de printer
    Het is misschien logisch, maar er wordt een hoop papier mee verknoeid: het verkeerd plaatsen van papier in de printer. Hierdoor komt het vast te zitten binnenin de printer, wat ervoor zorgt dat jij extra werk hebt omdat je het papier uit de printer moet zien te krijgen, en een extra pagina deels of geheel onbruikbaar wordt. Bovendien kan het verkeerd plaatsen van papier de printer van binnenuit beschadigen.
  16. Scan een document in plaats van het te kopiëren
    De reden om dit te doen, is in feite hetzelfde als de reden die genoemd is in tip 7: ga digitaal wanneer het mogelijk is. Heb je een scanner tot je beschikbaarheid, scan het document in en gebruik het vanaf je mobiele telefoon, computer, laptop of tablet. Dit scheelt weer in papier, en dus in bomen.
  17. Gebruik sites voor het vergelijken van opties
    Er bestaan veel websites die je precies kunnen vertellen welke merken toners, cartridges en printers het meest duurzaam zijn. Een voorbeeld hiervan is eekoprint.nl. Hierop vind je in een muisklik welke merken goed bezig zijn op het gebied van milieuvriendelijk printen, en welke nog heel wat zouden kunnen verbeteren.

Gerelateerd