15 Tips milieubewust kleding

Je staat niet elke dag stil bij de kleding die je draagt. Waar komt het vandaan? Hoe is het gemaakt en misschien nog wel belangrijker door wie is het gemaakt? Draag je duurzame kleding of kun je best nog wel wat aan je kleding veranderen? Doe je voordeel met de volgende tips.

  1. Waar koop je duurzame kleding?

Duurzaam gemaakte kleding is verkrijgbaar in onder meer winkelketens, kledingzaken, boetieks en ook bij postorderbedrijven. Lees voor het aankopen van kleding uit welke materialen het artikel is gemaakt en vaak zit er ook een duurzaamheidskeurmerk op je nieuwe jas, broek of trui.

  1. Waar ligt de herkomst van kleding?

Veel (inter)nationale winkelketens laten hun collecties in zogenaamde lage lonen landen produceren. Dit zorgt er enerzijds voor dat je kleding voor een betaalbare prijs kunt kopen maar aan de andere kant kun je daar ook vragen bij stellen. Want hoe is het bijvoorbeeld geregeld met de arbeidsomstandigheden in de productiehallen en vanaf welke leeftijd worden werknemers tewerkgesteld. Verschillende winkelketens hebben zich daarom doelstellingen opgelegd op het gebied van eerlijke kleding en de manier waaronder de productie plaatsvindt. Online vind je hierover meer informatie bij de diverse winkels.

  1. Wat zijn duurzame materialen?

Ondanks het feit dat de totale impact van diverse kledingstoffen niet zoveel verschil uitmaakt voor het milieu is de ene meer klimaatvriendelijk dan de andere. Sommige bevatten meer ruwe vezels en anderen hebben veel bestrijdingsmiddelen nodig tijdens het productieproces. Welke stof je dan het beste kiest hangt dan ook een beetje af van het gebruik van het kledingstuk.

  1. Slow Fashion is nieuw én duurzaam.

Om te weten wat slow fashion is, is het misschien belangrijker om te weten dat de zogenaamde ‘fast fashion’ bestaat uit de nieuwste modetrends die door de grote modeketens op de catwalk worden getoond. Slow fashion wordt ontworpen en geproduceerd met oog op en aandacht voor het milieu. Daarnaast is het een geheel eigen stijl gebaseerd op de nieuwste trends.

  1. Geef gebruikte kleding een tweede kans.

Zowel voor gebruikte kinderkleding als kleding voor jezelf kun je best een kijkje nemen in winkels waar tweedehandskleding wordt verkocht. Ook op het internet is er een levendige handel in gebruikte kleding. Gun die goeie jas of die te kleine broek een tweede kans en draag op deze manier je steentje bij aan het milieu. Als iedereen wat meer in tweedehandskleding zou denken zou er wereldwijd een stuk minder kleding geproduceerd moeten worden waardoor het milieu minder belast wordt.

  1. Biologisch verantwoord textiel.

Kledingproducenten maken daarnaast ook gebruik van biologisch natuurlijk textiel. Bij de productie hiervan wordt er geprobeerd om zoveel mogelijk dier-, mens-, en milieuvriendelijk te werken. Textiel en dus kleding is pas biologisch als het aan voorwaarden voldoet waarbij de eisen ten aanzien van het milieu en onder meer de natuurlijke kringloop worden gewaarborgd. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen.

  1. Waarom zijn duurzame en biologische kledingstukken duurder?

Door een meer verantwoorde manier van produceren zijn biologische kledingstukken en duurzaam gemaakt textiel duurder in aanschaf. Vaak is het echter wel zo dat duurzaam ontwikkelde kledingstukken langer mee gaan dan de zogenaamde massaproductie. Het is een afweging die je voor jezelf maakt en waardoor je bijdraagt aan de instandhouding van het milieu.

  1. Katoen belast het milieu.

Van alle materialen die er geproduceerd worden om kleding en textiel mee te maken is katoen de absolute koploper als het gaat om de belasting van het milieu. Katoen is een makkelijk product om te verbouwen, maar voor de teelt is ongeveer 10.000 liter water nodig voor slechts 1 kilo opbrengst aan bruikbare katoen.

  1. Ga voor biologisch katoen.

Met het bovenstaande feit in je achterhoofd is het makkelijker om te kijken naar producten die gemaakt zijn van onder meer biologisch katoen. Deze katoen heeft een EKO-keurmerk, let daar op, en is een stuk minder belastend. Dit komt omdat er geen bestrijdingsmiddelen of genetisch gemanipuleerde grondstoffen worden gebruikt tijdens het productieproces. De organisatie Fairtrade katoen garandeert bovendien dat de katoenboeren een goede prijs krijgen voor de meer milieuvriendelijke producten die op de plantage geteeld worden.

  1. Duurzaam geproduceerde kleding gaat langer mee.

Het spreekt voor zich dat kleding die langer meegaat ook minder vervuilend voor het milieu is. Kies daarom bij de aanschaf van iets nieuws voor kleding die gemaakt is van duurzame stoffen. Ook gerecyclede materialen zijn duurzaam.

  1. Kleding inzamelen is vriendelijk voor het milieu.

Gooi afgedankte kleding niet zomaar bij het restafval in de afvalbak. Overal zijn kledingcontainers geplaatst waar je kleding in gedeponeerd mag en kan worden. Het hoeft niet alleen maar kleding te zijn die te klein is of waar je op bent uitgekeken. Ook die ene broek met een kapotte rits kan in de kledingcontainer. Enige voorwaarde is dat de kleding schoon is en in afgesloten zakken in de containers wordt gedaan.

  1. Wat doe je met oude kledingaccessoires?

Heb je gebruikte handtassen, riemen, hoeden, mutsen en/of handschoenen waar je jezelf eigenlijk geen raad mee weet? Deze mogen ook in de kledingcontainer. Doe de accessoires net als je kleding in een dichte zak en doe hem in de container. Zo heb je weer ruimte in je kast, draag je bij aan het milieu en maak je wellicht iemand anders nog blij.

  1. Op welke keurmerken let je bij de aankoop van kledingstukken?

Milieuvriendelijke kleding kan op diverse manieren onderscheiden worden van gewone kleding. Meerdere keurmerken zijn hiervoor in het leven geroepen en de kleding krijgt pas dan een keurmerk als aan uiteenlopende eisen en voorwaarden is voldaan. Tot de meest bekende keurmerken behoren onder meer het EKO-keurmerk, Biologische Katoen en Global Organic Textile Standard. Deze keurmerken zijn terug te vinden op de labels die aan de kledingstukken bevestigd zijn.

  1. Hou de berichtgeving van mode ontwerpers in het oog.

Winkelketens en mode ontwerpers houden je als klant graag op de hoogte van de duurzame ontwikkelingen die de bedrijven doorvoeren. Door je hier in te verdiepen weet je precies waar je duurzaam verantwoorde kleding in de rekken kunt kopen.

  1. Koop kleding die jezelf mooi vind.

Naast duurzaam verantwoord koop je uiteraard de kleding die jezelf mooi vind en waar je jezelf prettig in voelt. Als het dan op milieuvriendelijke basis is gemaakt dan is dat alleen maar mooi meegenomen.

Gerelateerd