Uitgelichte producten

Wil je zo bewust mogelijk omgaan met het milieu? Dan dien je liever te kiezen voor duurzame producten waardoor je niet alleen het milieu bespaart maar het is ook goedkoper. Wij hebben een aantal veelgebruikte producten uitgelicht zodat je duurzame keuzes kunt maken aan de hand van een aantal praktische tips. Ga door met lezen hieronder voor meer over deze uitgelichte producten.

Wat zijn uitgelichte producten?

Uitgelichte producten kunnen omschreven worden als producten die je op duurzame wijze koopt en in het zonnetje worden gezet zodat je meer informatie kunt vinden over het product. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers, bloemen kopen bij een Nederlandse akker in plaats van geïmporteerde bloemen en bijvoorbeeld kiezen voor gerecycled papier. Hoe duurzamer je keuzes, des te minder schade je aan het milieu veroorzaakt.

Wasbare luiers

Elk jaar zijn er in Nederland ruim een half miljoen baby’s die gebruik maken van luiers, wat voor minstens 140 miljoen kilo aan afval zorgt. Gemiddeld gezien kan je dus uitgaan van 22 kilo per maand per kind. Door te kiezen voor wasbare luiers bespaar je het milieu aangezien er minder grondstoffen nodig zijn, minder energie en ook minder water. Wasbare luiers zijn niet moeilijk schoon te maken en zitten lekker comfortabel dankzij het voorgevormd broekje. Daarnaast zijn wasbare luiers goedkoper, zeker als je de luiers hergebruikt voor een volgend kind. Je kunt er ook voor kiezen om een combinatie te gebruiken van de twee: wasbare luiers gedurende de dag en wegwerpluiers tijdens de nacht.

Do zo zuinig mogelijk en verschoon de wasbare luier niet meer dan noodzakelijk, kies voor de juiste maat, bestel zoveel mogelijk online, bestel eerst een probeerpakket, gebruik papieren of katoenen inlegdoekjes, let op de keurmerken of koop tweedehands wasbare luiers.

Wegwerpluiers

Kies je toch voor het kopen van wegwerpluiers? Dan dien je te weten dat wegwerpluiers een groot impact op het milieu heeft vanwege de energie tijdens de productie en de verpakking. Let altijd goed op de aanwezige keurmerken als je wegwerpluiers koopt zodat je weet dat je een duurzame keuze maakt. Verder is het belangrijk dat je je kind niet meer verschoont dan nodig is en dat je de vuile luiers niet zomaar in de prullenbak weggooit maar bij het restafval.

Duurzame bloemen

Bloemen zijn in de meeste gevallen niet duurzaam aangezien ze afkomstig zijn uit een verwarmde kas of zijn geïmporteerd uit verre landen. Ook worden er chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en is er sprake van vervuiling van water. Kiezen voor zulke bloemen zal een druk op het milieu uitoefenen. Kies liever voor de duurzaamste keuze: vollegrondsbloemen afkomstig uit Nederland van een lokale akker. Als je bloemen gaat kopen, let dan op de keurmerken zoals On the Way to PlanetProof, Fairtrade en Biologisch en kies een bloemensoort met minder klimaatimpact. Verzorg je bloemen verder zo goed mogelijk zodat ze langer mooi blijven, zaai zelf je eigen bloemen of geef een ander groen cadeau in plaats van een bosje bloemen.

Duurzame cosmetica

Er zijn verschillende cosmeticaproducten die we allemaal in het dagelijks leven gebruiken. Denk zo aan zeep, shampoo, crèmes maar ook parfum, nagellak, scheerschuim, deodorant of tandpasta. Cosmeticaproducten zijn slechts schadelijk voor het milieu als er sprake is van spuitbussen met drijfgassen of producten die oplosmiddelen bevatten. Deze gassen veroorzaken smogvorming, wat schade het milieu beschadigd. Andere cosmeticaproducten bevatten oplosmiddelen die ook slecht voor het milieu zijn of omdat er bij de productie zaken komen kijken zoals ontbossing, verlies van biodiversiteit, watervervuiling en dergelijke. Ga je cosmetica kopen? Doe dit dan zo duurzaam mogelijk. Kies voor een verstuiver of een roller in plaats van een spuitbus, koop slechts het aantal producten dat je daadwerkelijk nodig hebt om verspilling van grondstoffen en energie te voorkomen, ga zuinig om met cosmetica en let goed op de keurmerken als je een cosmeticaproduct gaat aanschaffen.

Menstruatieproducten

Vrouwen gebruiken jaarlijks veel menstruatieproducten, meestal in de vorm van maandverband, tampons of menstruatiecups maar tegenwoordig kan je ook een duurzame keuze maken namelijk kiezen voor wasbaar maandverband. Wasbaar maandverband is milieuvriendelijk en makkelijk schoon te maken na gebruik met koud water, wat ook zeer zuinig is. Maandverband en tampons zorgt voor een grote hoeveelheid aan afval wat zeer slecht is voor het milieu. Daarnaast komt er bij de productie van menstruatieproducten vaak bestrijdingsmiddelen kijken maar ook problemen te maken met het watergebruik en het grondgebruik. Menstruatiecups schoonmaken kost veel energie en daarnaast moet het cupje telkens worden uitgekookt. Belangrijk is dat je menstruatieproducten niet door de WC heen spoelt om een rioolverstopping te voorkomen maar weg te gooien bij het restafval.

Papier

Hoe minder papier je gebruikt, des te beter dit voor het milieu is. Ga je toch papier gebruiken en wil je een duurzame keuze maken, kies dan kringlooppapier. Minder papier gebruiken kan makkelijk door slimmer te printen of door reclamedrukwerk niet aan te nemen. Verder kan je papier en karton gescheiden inleveren voor recycling, is het verstandig om te letten op de keurmerken die op de verpakking staan en kan je beter boeken lenen bij de bibliotheek in vergelijking tot het kopen van een nieuw boek. Wil je toch een nieuw boek kopen, ga dan liever voor tweedehands.

Wc papier

Elk persoon maakt dagelijks gebruik van wc papier. Gebruikte wc papier kan helaas niet gerecycled worden, mits het papier gemaakt is van kringloopvezels die vrij zwak zijn en dus makkelijk af kunnen breken. Een duurzame keuze maar waarbij je je comfort niet in hoeft te leveren is kiezen voor kringloop wc papier dat uit een mix van korte en lange vezels bestaat.

Offertes vergelijken

Het wordt steeds belangrijker om duurzamer te gaan leven, zeker als we uitgaan van een energiezuinige toekomst. Wil je weten hoe je je eigen huishouden zoveel mogelijk kunt verduurzamen? Schakel dan het advies in van een ervaren professioneel die je meer kan vertellen over de mogelijkheden in je situatie. Vind de beste specialisten door het maken van een vergelijking zodat je een besparende keuze kunt maken en tevens kunt kiezen voor kwaliteit.

Gerelateerd