Topkeurmerken

Duurzaam boodschappen doen gaat makkelijk als je let op de topkeurmerken. Dankzij deze topkeurmerken kan je bewust boodschappen doen, waardoor je bewust bezig bent met het dragen van een steentje aan het milieu. Maar wat zijn topkeurmerken en welke topkeurmerken kennen we als het gaat om het doen van boodschappen? Hieronder kan je verdergaan met lezen om er alles over te weten.

Wat zijn topkeurmerken

Topkeurmerken kunnen ook wel omschreven worden als koplopers onder de keurmerken als het gaat om voeding. Aan een topkeurmerk worden zeer strenge eisen gesteld op het gebied van dierenwelzijn, mens, milieu en werk. Producten met een topkeurmerk zijn grotendeels duurzaam en over het algemeen een goede keuze als je kwaliteit, diervriendelijk en milieuvriendelijk wilt eten. Topkeurmerken herken je aan het plaatje of logo op de verpakking van het product in de supermarket.

Eisen topkeurmerken

Aan de topkeurmerken voor duurzame voeding worden bepaalde eisen gesteld. Het gaat hierbij om de volgende eisen:

  • Topkeurmerken zijn ambitieus en de eisen die gesteld worden aan topkeurmerken zijn streng. De eisen gaan verder dan de normale gang van zaken in deze branche.
  • Topkeurmerken zijn transparant. Je kunt alle eisen en verdere informatie vinden op de website.
  • Topkeurmerken worden op een betrouwbare wijze gecontroleerd door de Raad voor Accreditatie. Daarnaast kan het ook zijn dat het keurmerk lid is van andere organisaties wat de betrouwbaarheid verhoogt.

De 10 topkeurmerken voor voeding

Als het gaat om voedingswaren dan zijn er in totaal slechts 10 topkeurmerken waar je rekening mee moet houden. Het gaat hierbij om het ASC keurmerk, het Beter Leven 2 en 3 sterren keurmerk, het Demeter keurmerk, het EKO keurmerk, het Europees keurmerk voor biologisch, het Fairtrade keurmerk, het MSC keurmerk, On the way to PlanetProof, Rainforest Alliance en het UTZ keurmerk. De verschillende keurmerken worden hieronder kort omschreven.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk is een wereldwijd bekend keurmerk dat wordt uitgegeven voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren dat beheerd wordt door de Aquaculture Stewardship Council. Het is de bedoeling dat naarmate de vraag en de productie naar dergelijke producten omhoog gaan, dat er ook wordt gelet op de impact op het milieu. De eisen kunnen variëren afhankelijk per vissoort, milieu en omstandigheden van zowel de vissen als de werkers. De eisen die komen kijken bij dit keurmerk zijn opgesteld door het Wereld Natuur Fonds, verschillende milieuorganisaties, viskwekers en wetenschappers.

Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk staat voor het welzijn van de dieren en aan het milieu. Er zijn 3 verschillende niveaus, namelijk 1 ster, 2 sterren of 3 sterren waarbij het keurmerk aangeeft of er sprake is van dierenwelzijn. Het gaat voornamelijk om zuivelproducten maar ook vlees en eieren.

Demeter keurmerk

Het Demeter keurmerk wordt uitgegeven als er sprake is van biologisch-dynamische landbouw. Hierbij wordt er gelet op zaken zoals meer ruimte in de wei, meer voer voor de deuren en dergelijke. Er worden eisen gesteld aan het welzijn van de mens, plant, dier en de bodem. Het Demeter keurmerk is te vinden op verschillende soorten biologisch-dynamische producten waaronder zuivel, eieren, groenten, fruit, vlees, bloemen, planten, cosmetica en zelfs wijn.

Fairtrade keurmerk

Het Fairtrade keurmerk vind je vooral op producten afkomstig van armere producenten, waarbij het de bedoeling is dat de handel zo eerlijk mogelijk wordt gemaakt waardoor de boeren en arbeiders hun marktpositie kunnen versterken. Daarnaast zijn er bepaalde milieueisen zoals de afwezigheid van sommige bestrijdingsmiddelen of zaken die komen kijken bij water, afval en energie. Naast koffie en thee vind je het Fairtrade keurmerk ook op chocolade, rijst en tropische groenten en fruit.

EU biologisch keurmerk

Het EU biologisch keurmerk stelt eisen aan de biologische productie en wordt door de Europese Unie beheerd. Er worden zeer strenge milieueisen gesteld aan producten voor ze het EU biologisch keurmerk mogen dragen. Hierbij mag er geen sprake zijn van het gebruik van kunstmatige bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en kunstmest en is vruchtwisseling verplicht. Het EU biologisch keurmerk is te vinden op biologische producten waaronder groenten en fruit, eieren, vis, zuivel, koffie, thee, chocolade en vlees.

EKO keurmerk

Het EKO keurmerk is een keurmerk voor biologische producten waarbij verduurzaming en milieuvriendelijkheid centraal staan. Daarnaast wordt er gelet op zaken zoals oorsprong, verpakking, transparantie, kringloop, biodiversiteit, boden, dierwelzijn, eerlijkheid en sociaal, puur en schoon, klimaat en energie, assortiment en de gezondheid. Het EKO keurmerk tref je voornamelijk op biologische producten zoals koffie, cacao, suiker, thee, noten, pinda’s, rijst maar ook op biologische eieren, zuivelproducten, groenten, fruit en vlees.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk wordt door de Marine Stewardshop Council beheerd en wordt uitgegeven voor gevangen wilde vis, schaaldieren en schelpdieren. Er wordt gekeken naar de gezondheid van de vissen en naar zaken zoals overbevissing, milieuomstandigheden en dergelijke. Dit keurmerk vind je op producten waarin wilde vis, schaal- en schelpdieren zijn verwerkt.

Rainforest Alliance keurmerk

Het Rainforest Alliance keurmerk wordt gegeven als er sprake is van natuurbehoud en goede speciale omstandigheden als het om landbouw, bosbouw en toerisme betreft. Dit keurmerk zet zich in voor het welzijn van mens en milieu. Dit keurmerk is te vinden op koffie, chocolade, thee, fruit, vlees, specerijen en dergelijke.

UTZ keurmerk

Het UTZ keurmerk zet zich in voor een duurzamere landbouw en verbetering van de toekomst voor arbeiders en boeren maar ook het milieu. Er is hierbij sprake van specifieke teeltmethodes waardoor de opbrengst van de landbouw groter is, maar ook de kwaliteit van de landbouw wordt verbeterd zonder het uitputten van de natuur. Dit keurmerk vind je op koffie, chocolade, thee en bijvoorbeeld hazelnoten.

On the way to PlanetProof

Het On the way to PlanetProof keurmerk vind je op plantaardige producten die milieuvriendelijk zijn en waarbij sprake is van geïntegreerde teelt met minder meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Dit keurmerk tref je op groenten en fruit maar ook op zuivelproducten, aardappelen, eieren, planten en bloemen.

Offertes vergelijken

Wil je duurzamer leven? Begin dan bij het inwinnen van deskundig advies van een ervaren professioneel. Je kunt beginnen door het vergelijken van offertes van specialisten om zo de voordeligste optie te kiezen waardoor je op de kosten bespaart en zeker weet dat je een ervaren vakman inschakelt.

Gerelateerd