Bewust winkelen

Bewust winkelen hoeft niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig zijn er verschillende creatieve manieren om bewust te winkelen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van nieuwe spullen, het repareren van je huidige spullen, lenen en tweedehands spullen kopen. Deze keuzes zijn milieuvriendelijk en besparen je een hoop geld als je gaat winkelen. Maar wat houdt bewust winkelen nou precies in en op welke manieren kan je dit bereiken? Ga door met lezen hieronder om het allemaal te weten.

Wat is bewust winkelen?

Bewust winkelen houdt in dat je op en zodanige wijze gaat winkelen dat je zo min mogelijk impact op het milieu hebt. De spullen die we kopen hebben namelijk een grote impact. Bewust winkelen houdt in dat je niet per se iets nieuws gaat kopen, maar eerder kiest voor het kopen van tweedehands spullen, lenen, huren of je huidige spullen repareren. Daarnaast dien je eerst goed na te denken in hoeverre je de spullen ook echt nodig hebt. Ga je nieuwe spullen kopen, dan kan je bewust winkelen door te letten op de keurmerken die aangeven of het product wel of niet duurzaam is gemaakt. Gebruik je de spullen slechts zelden, dan is het slim om te kiezen voor lenen of huren om geld en het milieu te besparen.

Delen, geven, ruilen en huren

Een makkelijke manier om bewust te winkelen is door spullen te delen, te geven, te ruilen of anders te huren. Dit scheelt niet alleen een hoop geld in tegenstelling tot nieuwe spullen kopen en daarnaast bespaar je het milieu. Delen en geven kan tegenwoordig heel makkelijk via online platforms, websites of specifieke apps. Daarnaast kan je eenvoudig eerst met je eigen familie, vrienden en buren beginnen of anders jezelf aansluiten bij een deelinitiatief.

Tweedehands winkelen

Tweedehands winkelen is een zeer interessante keuze aangezien je zo unieke spullen kunt kopen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar tweedehands winkelen is veel goedkoper. Door andermans spullen te hergebruiken koop je minder nieuwe spullen. Dit bespaart niet alleen het milieu maar ook grondstoffen, afval, water en energie. Je kunt een ruilevenement organiseren, kijken online op platforms, naar een tweedehandswinkel, een kringloopwinkel of langs de rommelmarkt. Hou wel rekening dat je niet alles tweedehands moet kopen. Denk zo aan een auto, een koelkast of een wasmachine.

Spullen repareren

Door je spullen te repareren kan je ze hergebruiken, wat een hoop geld scheelt aangezien je geen nieuwe spullen hoeft aan te schaffen. Tevens bespaar je het milieu door te kiezen voor repareren omdat er minder grondstoffen en energie nodig zijn. Stof je spullen goed af en zorg ervoor dat je ze blijft onderhouden en gebruik je spullen op de correcte manier. Hou rekening dat niet alle spullen gerepareerd kunnen worden en dat de garantie komt te vervallen als je zelf gaat klussen. Het is in bepaalde gevallen verstandiger om te kiezen voor het vervangen van de spullen. In geval je spullen niet gerepareerd kunnen worden, gooi ze dan niet zomaar weg maar lever ze apart in zodat ze gerecycled kunnen worden.

Duurzame cadeautips

Als je een cadeau moet kopen, ga dan het liefst voor zo duurzaam mogelijk. Schaf spullen aan die lang meegaan, koop een tweedehands cadeau of een cadeau dat is gemaakt van gerecycled materiaal. Vraag daarnaast wat de specifieke cadeauwens is van de persoon zodat je iets koopt wat ook daadwerkelijk gebruikt wordt of repareer iets voor die persoon. Een andere duurzame keuze is iemand een belevenis geven zoals een concert, cursus of een ontspanningsmassage. Verder kan je ook kiezen om iemand eten en drinken cadeau te geven mits de topkeurmerken aanwezig zijn, kiezen voor groene gadgets of cadeautjes leuk verpakken met hergebruikte materialen.

Duurzame kleding

Bewust winkelen houdt ook in dat je je kledingkast gaat verduurzamen door te kiezen voor duurzame kleding. Nederlanders kopen gemiddeld 50 kledingstukken per jaar, wat een flinke impact op het milieu kan hebben. Denk bij het verduurzamen van je kleding aan het zo lang mogelijk gebruiken van je huidige kleding, het kopen van tweedehands kleding of het ruilen van kleding met anderen. Zo kan je een ruilfeest organiseren of kiezen om je huidige kledingstukken nieuw leven in te blazen door ze te repareren. Wil je nieuwe kleding kopen? Koop dan slechts de kledingstukken die je echt nodig hebt en ook daadwerkelijk vaker gaat gebruiken. Kies tevens voor kledingstukken die lang meegaan, ga op zoek naar deskundig advies over je kleding zodat je miskopen kunt voorkomen of kies voor designs die tijdloos zijn.

Online winkelen

Ook online winkelen kan bewust gedaan worden door op bepaalde zaken te letten. Koop het product slechts als je dit echt nodig hebt. Zo niet, kies dan eerst voor lenen, huren of tweedehands kopen. Koop je het product toch, let dan goed op de bijbehorende reviews, de afbeeldingen, keurmerken, specificaties maar ook vergelijking van klanten. Koop zoveel mogelijk bij 1 aanbieder, bestel tijdig en maak gebruik van het afhaalpunt indien mogelijk. Moet het pakket toch thuis worden bezorgd, zorg er dan voor dat er iemand thuis is voor de ontvangst om extra kilometerkosten te voorkomen.

Keurmerken

Let altijd op de keurmerken als je zo bewust mogelijk wilt winkelen. Keurmerken zeggen namelijk veel over de eisen die gesteld worden aan zaken zoals het milieu, dierenwelzijn en de aspecten die komen kijken rondom mensen en werk. Door naar de keurmerken te kijken kan je een duurzaam product kopen en weet je in hoeverre het product wel te vertrouwen is. Daarnaast draag je bij aan het verbeteren van de omstandigheden van het milieu, dier en mens.

Offertes vergelijken

Als je ook bewuster wilt gaan winkelen, dan kan je het best eerst deskundig advies aanvragen bij een ervaren specialist zodat je goed op de hoogte wordt gesteld van de verschillende mogelijkheden die je in je eigen situatie hebt. Vind de beste specialisten door het maken van een vergelijking. Zo bespaar je op de kosten terwijl je ook nog een betrouwbare specialist inhuurt.

Gerelateerd