Milieubewust voedsel consumeren

De keuzes die je maakt als je gaat eten zijn zeel belangrijk aangezien je rekening moet houden met de impact die dit op het milieu heeft. Hoe bewuster je met eten om kunt gaan, des te beter voor het milieu en des te meer je bespaart. Maar wat houdt milieubewust eten nou precies in en wat zijn de zaken die hier allemaal bij komen kijken? Ga door met lezen hieronder als je er meer over wilt weten.

Wat is milieubewust eten

Alles wat we eten heeft een bepaalde mate van invloed op ons klimaat. Denk zo niet alleen aan de invloed die vlees op het milieu heeft, maar ook zuivel, vis, fruit en dergelijke. Het is belangrijk om te letten op de keurmerken als je milieubewust gaat eten. De keurmerken staan op de verpakking vermeld, als ook de inhoud van het product.

De impact van milieubewust eten

Je kunt zelf een grote rol uitoefenen op milieuverbetering door te kiezen voor milieubewust eten. Je eigen keuzes maken een groot verschil voor zaken zoals de totale CO2 uitstoot en het stroomgebruik wat daarbij komt kijken. Als je dit omrekent naar aantal bomen dan kan je per huishouden uitgaan dat er per jaar 40 bomen geplant moeten worden.

Vlees, vis en vega

Het menselijk lichaam heeft voldoende eiwitten nodig. Dit kan je in overvloed vinden in vlees, maar vanwege de slechte invloed die vlees uitoefent op het milieu kan je beter kiezen voor plantaardige producten. Denk niet alleen aan bonen en peulvruchten maar ook aan soyaburgers en tofu. Voornamelijk lamsvlees en rundvlees zijn vleessoorten die een grote impact hebben op het milieu. Kies liever een gerecht waarbij het hoofdgerecht uit groenten bestaat. Eet hierbij zoveel mogelijk plant en vermijd het eten van dieren. Wil je toch vlees eten? Kies dan liever voor vis anders kip.

Groenten en fruit

Kies in plaats van vlees en zuivel liever voor het eten van meer groenten en fruit. Het is immers belangrijk dat de impact die je hebt op het milieu zo klein mogelijk is. Door te kiezen voor dierlijke producten kies je niet voor milieuverbetering. Als je zo milieubewust wilt eten, kies voor het kopen van groenten bij een akker in Nederland tijdens het vollegrondseizoen, kies seizoensproducten zodat je zeker weet dat ze lokaal afkomstig zijn en vermijd het kopen van vers zachtfruit in de winterperiode. Let goed op als je tropische producten gaat kopen en kijk altijd naar de keurmerken. Heb je meer fruit en groenten gekocht dan je kunt eten? Bewaar de rest dan in de vriezer of maak er een gezonde smoothie van.

Biologisch

In hoeverre biologische producten beter voor het milieu zijn is momenteel nog een groot vraagstuk. Bij biologische producten wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen, maar er is wel veel meer grond vereist waarbij het milieu wordt aangetast. Hier komt bij dat er geen specifieke eisen worden gesteld aan het energieverbruik, het afvalbeheer en het watergebruik als het gaat om de teelt van biologische producten.

Vleesvervangers

Kies vleesvervangers in plaats van vleesproducten. Voorbeelden van vleesvervangers zijn bonen, peulvruchten, tofu, noten, tahoe maar ook soyaburgers en granenburgers. Dergelijke natuurlijke producten spelen slechts een kleine rol op het klimaat. Kies ervoor om minder of geen vlees te eten of ga anders voor kant-en-klare vleesvervangers waarbij de impact op het milieu veel lager is. Veel vleesvervangers bestaan uit soja zoals sojamelk of gefermenteerde sojabonen, granen, tarwegluten, zeewier, gezonde schimmels en magere zuivel. Andere vleesvervangers bevatten ook ingrediënten zoals wei, melk, kaas en eiwit.

Zuivel

Dagelijks drinken en eten Nederlanders veel zuivelproducten. Denk zo aan kaas, yoghurt, boter maar melk zit ook in veel soorten toetjes verwerkt. Zuivel heeft een vrij grote impact op het milieu, al zijn zuivelproducten over het algemeen vaak wel goed voor het lichaam. Een koe produceert per dag ruim 35 liter melk. Aan het houden van vee komt een grote hoeveelheid aan energie bij kijken. Daarnaast moet je rekening houden met de broeikasgassen die vrijkomen en dat er in de mest van koeien methaan en lachgas zit. In plaats van zuivelproducten kan je beter kiezen voor humus, noten, vleesvervangers of soyadranken. Hou daarnaast rekening dat kaas niet milieuvriendelijk is aangezien er veel melk nodig is voor de productie.

Eieren

Ga je eieren kopen? Check dan altijd eerst de keurmerken die op de eierdoos staan. Let daarnaast ook op de code op het ei en op de woorden ‘biologisch’, ‘vrije uitloop’ en ‘scharrel’. Personen die voor milieuvriendelijkheid kiezen gaan voor biologische eieren en vrije uitloop eieren waarbij de kippen leven in alle ruimte. In het geval van scharreleieren hebben de kippen slechts een beperkte ruimte om zicht te bewegen. Let niet alleen op de eierdoos zelf, maar eieren zitten ook in producten zoals cake, koekjes, en bijvoorbeeld mayonaise.

Vis

Vis is goed voor het menselijk lichaam, maar zorg ervoor dat je dit slechts 1 maal per week doet. Het vangen van vis heeft een slechte invloed op de natuur en op het milieu vanwege zaken zoals overbevissing en bijvangst waardoor bepaalde vissoorten dreigen uit te sterven. Vis is kort houdbaar dus de kans om je eten te verspillen is veel groter, tenzij het gaat om diepvriesvis. Als je vis gaat kopen, let dan op de keurmerken als je wilt kiezen voor milieubewust eten of check anders op welke wijze de vis gevangen of gekweekt is.

Barbecue

Ook barbecueën is niet altijd verstandig als je bewust wilt letten op milieuvriendelijkheid. Gebruik de BBQ zo slim mogelijk om de uitstoot van schadelijke stoffen te voorkomen. Grill daarnaast niet alleen maar vlees, maar eet vooral ook salades, brood, groenten en saus. Ga verder zuinig om met brandstof en kies een BBQ die niet te groot is.

Offertes vergelijken

Wil je bewuster omgaan met eten? Vraag dan eerst specialistisch advies op nadat je een vergelijking hebt gemaakt van meerdere offertes. Kies de offerte uit waarbij je het meest bespaart op de kosten en waarbij de specialist past bij je wensen, voorkeuren en budget.

Gerelateerd