Milieubewust eten en drinken

Zeker 20 tot 30% van onze milieubelasting gaat uit naar eten en drinken. Dit aantal kan flink worden verlaagd door minder voedselverspilling en door minder vlees te eten en voor duurzaam eten en drinken te gaan. Maar wat is duurzame voeding nou precies en wat komt er allemaal kijken bij duurzaam eten en drinken? Ga door met lezen hieronder als je meer wilt weten hierover.

Eten en drinken

Alles wat je eet en drinkt heeft uiteindelijk enige mate van invloed op ons klimaat. Ook als het om eten en drinken gaat kan je kiezen om zo milieubewust mogelijk te leven. Denk hierbij niet alleen aan het niet onnodig verspillen van eten en drinken maar ook voornamelijk aan het maken van milieuvriendelijke keuzes zoals plantaardige of dierlijke eiwitten, een groter aantal hoeveelheid aan fruit en groenten, minder zuivel eten en ook minder vlees. Daarnaast dien je in de supermarket te letten op de keurmerken, aangezien je op deze wijze kunt nagaan in hoeverre het product wel duurzaam is. Ook de verpakking is essentieel aangezien niet alle producten een verpakking nodig hebben.

Verspilling van voedsel

Nederlanders verspillen jaarlijks ruim 34 kilo eten per persoon en 45 liter aan water. Dit is niet alleen zonde van geld voor het eten en drinken waar je zelf voor hebt betaald, maar ook zonde voor het milieu. Het is dan ook cruciaal om voedselverspilling zoveel mogelijk te proberen te voorkomen. Om voedselverspilling te voorkomen kan je rekening houden met bepaalde punten. Zo is het cruciaal om eten op maat te kopen. Door je boodschappen op een slimme wijze te doen koop je alleen wat wél zal worden gegeten en gedronken door je huishouden. Heb je etensresten over? Maak daar dan een lekker gerecht of hapje mee. Bewaar overgebleven voedsel verder zo goed mogelijk en let altijd op de houdbaarheidsdatum.

Drinken

Ook wat je drinkt heeft een impact op het milieu, zeker als je uitgaat dat minstens 25% van de klimaatbelasting aan voedsel uitgaat. Je kunt op duurzame wijze omgaan met drinken door ten eerste te kiezen voor kraanwater. Ook als je koffie gaat drinken kan je de juiste hoeveelheid koffie zetten die je daadwerkelijk gaat drinken. Kies overigens liever voor thee in plaats van koffie als je op zoek bent naar een warme drank in de ochtend. Thee is niet alleen natuurlijker en milieuvriendelijker maar ook beter voor je lichaam. Drink verder verse sap bij het ontbijt en vermijd frisdranken voor zover mogelijk. Ook zuivel heeft een grote impact op het milieu, al zijn veel zuivelproducten wel goed voor het menselijk lichaam. Tenslotte hebben bier en wijn ook een impact op het milieu, drink deze dranken dus met mate. Let hierbij op de verpakking van alle producten zodat je een beeld kunt krijgen van wat je precies gaat drinken.

Tropische producten

In landen waar we tropische producten vandaan halen gelden hele andere milieuregels. Daarnaast krijgen tropische landen te maken met andere milieuproblemen dan we kennen hier in Nederland. Denk hierbij niet alleen aan zaken zoals verlies van biodiversiteit, maar ook erosie, ontbossing of oneerlijk arbeid die een rol kunnen spelen. Ga je tropische producten aanschaffen? Dan dien je goed te letten op de keurmerken en de organisaties die deze producten steunen. Let dus altijd op de verpakking zodat je kunt nagaan in hoeverre deze producten betrouwbaar zijn.

Vlees, vis en vega

Het menselijk lichaam heeft eiwitten nodig, wat veel in vlees voorkomt. Helaas speelt vlees een negatieve rol op het milieu waardoor je beter kunt gaan voor producten die eiwitrijk zijn zoals plantaardige producten en vlees maar beter achterwege kunt laten. Denk hierbij aan tofu, sojaburgers of bijvoorbeeld peulvruchten en bonen. Het produceren van deze plantaardige producten veroorzaakt minder schade aan het milieu in vergelijking tot vlees. Daarnaast komt er veel uitstoot van broeigassen kijken bij vlees, wat veel schade aan het milieu veroorzaakt. Eet dus minder dier en kies voor het eten van meer planten. Begin hierbij stap voor stap als je duurzamer wilt gaan eten, combineer je gerechten met veel groenten en kies kip of vis in plaats van vlees.

De keurmerken van eten en drinken

Door te letten op de keurmerken kan je op bewuste wijze boodschappen doen waardoor je minder druk op het milieu uitoefent. Keurmerken geven namelijk aan wat de impact is dat het specifiek product heeft op het milieu, dieren en mensen. Om een keurmerk te krijgen dient het product aan verschillende strenge eisen en voorwaarden te voldoen. Als het gaat om voedselwaren, dan zijn er in totaal 10 relevante keurmerken. Het gaat hierbij om het ASC keurmerk, het Beter Leven keurmerk, het Demeter keurmerk maar ook keurmerken zoals Fairtrade, EU, ECO, MSC, Rainforest Alliance, UTZ en On the way to PlanetProof.

Offertes vergelijken

Wat je eet en drinkt is zeer belangrijk als je bewust een steentje wilt bijdragen aan het milieu. Daarnaast kan je door bewuster om te gaan met eten en drinken ook meer besparen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die je hebt in je eigen situatie als je zelf duurzamer om wilt gaan met wat je eet en drinkt? Dan is het slim om eerst advies in te winnen van een specialist. Een goede specialist kan je vinden door het maken van een vergelijking tussen meerdere offertes die je aan kunt vragen bij verschillende specialisten. Zo bespaar je niet alleen op de kosten, maar je weet op deze wijze ook zeker dat je een betrouwbare specialist inhuurt.

Gerelateerd