Waterontharder keuzehulp: stapsgewijs naar het beste apparaat

Denk je eraan om een waterontharder aan te schaffen, dan ben je niet de enige. Kalk en magnesium in het water kunnen voor grote problemen zorgen. Het grootste probleem is de kalkaanslag aan de elementen van je apparaten waardoor ze meer stroom moeten gebruiken en sneller defect raken. Er zijn ook ander gevolgen. Je hebt meer schoonmaakmiddelen nodig, je huid en haar voelen droog aan, je tegels en ramen drogen dof en met strepen op en je kleding voelt stug. Met een waterontharder met ionenverwisseling ben je dan direct van je problemen af. De onderstaande keuzehulp helpt je bij het aanschaffen van het juiste apparaat voor jouw huishouden.

Stap 1: mechanisch of elektronisch

Er wordt onderscheid gemaakt tussen mechanische- en elektronische waterontharders. Elektronische waterontharders gebruiken stroom en zijn computergestuurd terwijl mechanische waterontharders alleen met de druk van het water werken. Beide geven je voldoende mogelijkheden en de werking is nagenoeg hetzelfde. Omdat mechanische waterontharders niet computergestuurd zijn, zijn ze goedkoper dan elektronische waterontharders. De keuze tussen elektronisch en mechanisch maak je het beste door een aantal apparaten in beide opties te bekijken. Een reden om voor een mechanische waterontharder te kiezen is het ontbreken van een stopcontact op de plek waar je hem wilt plaatsen.

Stap 2: de capaciteit

Het is de bedoeling dat de waterontharder al het water dat je gebruikt zacht maakt. Je kunt je voorstellen dat een gezin van 5 een groter apparaat nodig heeft dan een samenwonend stel. Ook als je zacht water wilt hebben bij het douchen en het afwassen tegelijkertijd heb je een apparaat nodig met een hogere capaciteit. Het beste kijk je naar hoeveel water je gebruikt per jaar. Vervolgens zoek je een waterontharder die daarbij aansluit. Een cilinder van 3 liter, bijvoorbeeld, is voor kleinere huishoudens geschikt en een capaciteit van 6 liter is beter voor grotere huishoudens. Daarbij is dit ook per waterontharder verschillend. Een specialist kan je exact vertellen welke capaciteit je nodig hebt voor jouw situatie en bij welke waterontharder.

Stap 3: één of twee cilinders?

Er worden waterontharders aangeboden met één en met twee cilinders. Het voordeel van twee cilinders is dat de capaciteit groter is en dat je ook zacht water ontvangt als het apparaat regenereert. Grotere huishoudens zullen dus meer hebben aan een waterontharder met twee cilinders terwijl kleine huishoudens het prima met één cilinder af kunnen. Regenereren duurt overigens niet lang en terwijl de machine dat doet heb je gewoon water in huis. Je kunt geld besparen door voor een waterontharder met één cilinder te kiezen. Stel hem zo in dat hij regenereert op een tijdstip dat je meestal niet thuis bent en twee cilinders zijn eigenlijk overbodig. Als er een grote vraag is naar zacht water kunnen twee cilinders een uitkomst bieden. Twee cilinders geven je net iets meer comfort.

Stap 3: het zout

Waterontharders reinigen de filters met zout. Dit wordt regenereren genoemd. Het is belangrijk dat je het zout in je waterontharder op peil houdt anders kan deze niet goed zijn werk doen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat dit zout in je water terecht komt, want het spoelwater gaat direct naar de afvoer. Er zijn verschillende manieren waarop het zout kan worden aangevuld. Er zijn compacte modellen met een ingebouwde zoutopslag en duo modellen met een losstaande bak voor het zout. Je kunt kiezen uit blokken zout of uit zoutkorrels. Deze keuze zal gemaakt worden door je persoonlijke voorkeur en heeft geen invloed op de werking of de gebruikersvriendelijkheid van de waterontharder.

Stap 4: een specialist aanwijzen

Nu is het tijd om een specialist te gaan zoeken die jou de waterontharder kan verkopen die je nodig hebt. De bovenstaande informatie is dan handig om bij de gesprekken te gebruiken. Een specialist weet je vast veel te vertellen over de capaciteit die je nodig hebt en de andere verschillen die er zijn tussen mechanische- en elektronische waterontharders. Het is niet onverstandig om met een aantal specialisten te praten en zo een keuze te maken. Alleen als je alle opties hebt bekeken en beoordeeld weet je waar het beste aanbod kan worden gedaan.

Stap 5: de installatie

Het enige wat je nu nog moet doen is rustig afwachten tot de datum van de installatie van je waterontharder is aangebroken. Deze kan snel worden afgerond, vooral als er al een afvoer aanwezig is en eventueel een stopcontact. Nadat het apparaat geplaatst is, zal je direct merken dat het water zachter aanvoelt op je huid. Je haar is minder droog na het wassen. Aanslag op thee- en koffiekopjes verdwijnt en je kleding is zachter. Ook kun je je zeep- en schoonmaakmiddelen gebruik halveren. Omdat je nu zacht water hebt wordt de bestaande kalkaanslag geleidelijk afgebroken en afgevoerd en zijn je elementen weer schoon. Je apparaten werken zoals het hoort, ze gaan langer mee en gebruiken minder stroom.

Gerelateerd