Voedselverspilling

De gemiddelde Nederlander verspilt jaarlijks ongeveer 34 kilo aan eten. Zeker 45 liter water wordt daarnaast jaarlijks weggespoeld, wat ontzettend zonde is. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het is dan ook cruciaal om voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar wat is voedselverspilling nou precies, wat komt hier allemaal bij kijken en hoe kunnen we voedselverspilling het beste voorkomen? Lees hieronder verder als je alles wilt weten over voedselverspilling.

Wat is voedselverspilling?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom mensen voedsel verspillen. Denk zo aan het te lang bewaren van voedselproducten, het doen van een miskoop of als je te veel van hetzelfde product in hebt gekocht. De 34 kilo aan eten die Nederlanders jaarlijks verspillen komt overeen met gemiddeld €120 aan afval. Naast de zonde van het geld is het ook zonder van het milieu aangezien de productie voor niets geweest zal zijn.

Voedsel dat het meest verspild wordt

Ben je benieuwd welk voedsel het meest wordt verspild? Hierbij wordt het aantal voedsel per kilogram per persoon per jaar bepaald. Volgens onderzoek gaat het hierbij om brood en deegwaren, waarbij 7,3% per persoon jaarlijks verspild wordt. Op de tweede plaats staan zuivelproducten (5,1%), overige producten (4,5%), groenten (3,7%), fruit (3%), aardappelen (2,9%), sauzen en vetten (2,7%), vlees en vleeswaren (2,3%), pasta’s (1%), gebak en koek (1% en snoep en snacks (0,8%).

Eten op maat kopen

Voedselverspilling kan je makkelijk tegengaan door slim boodschappen te doen. Eten op maat kopen voorkomt dat je meer eten koopt dan je kunt verbruiken waardoor je ook minder weg hoeft te gooien. Let verder altijd op de houdbaarheidsdatum op de verpakking en hou rekening als je verse producten koopt dat je die dan ook echt binnen een aantal dagen op gaat eten. Beschadig kwetsbaar eten zo min mogelijk, gebruik een koeltas voor diepvriesproducten en maak een boodschappenlijstje om je boodschappen te plannen.

Voedsel slim bewaren

Eten dat wordt verspild belandt meestal in de afval omdat het niet op de correcte wijze is bewaard. Door je voedsel op een slimme wijze te bewaren voorkom je het onnodig weggooien van eten. Eten weggooien gaat immers hand in hand met het verspillen van geld en energie. Om voedsel slim te bewaren moet je zorgen voor een overzichtelijke indeling, niet alleen in de koelkast maar ook in je voorraadkast. Check de houdbaarheidsdatum van de producten en bewaar producten die koel moeten worden bewaard in de koelkast op 4 graden. Tropisch fruit kan je beter niet in de koelkast bewaren om bederf te voorkomen.

Boodschappenlijstje

Door het maken van een overzichtelijk boodschappenlijstje kan je mogelijk veel verspilling van voedsel voorkomen. Volgens cijfers blijkt dat je ruim 34% meer voedsel verspilt als je geen gebruik maakt van een boodschappenlijstje als je naar de supermarket gaat. Door een lijstje te maken koop je niet te veel eten in. De meeste mensen kopen namelijk liever te veel voedsel dan te weinig uit angst om uiteindelijk niet voldoende voedsel in huis te hebben. Ook aantrekkelijke verpakkingen, acties en aanbiedingen verleiden klanten makkelijk tot het kopen van onnodige producten.

Houdbaarheidsdatum

Aan de hand van de houdbaarheidsdatum kan een klant nagaan tot wanneer het product nog te eten is. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata, namelijk TGT en THT. In geval van een TGT-houdbaarheidsdatum is het product ‘te gebruiken tot’ de desbetreffende datum. Het gaat meestal om producten die niet lang houdbaar zijn. Zodra de datum is overschreden dien je het product weg te gooien. Bij een THT-houdbaarheidsdatum is het product ‘ten minste houdbaar tot’, waarbij het product tot de aangegeven datum nog kwalitatief goed is. Na het verstrijken van de datum is het product nog een poosje goed.

Koken op maat

Als je zo min mogelijk voedsel wilt verspillen, dan is koken op maat een verstandig idee. Kook net zoveel als je huishouden gaat eten anders moet je eten weg gaan gooien, wat ontzettend zonde is. Naast energie verspil je ook geld op deze manier. Koken op maat kan je makkelijk door een weegschaal of maatbeker te gebruiken voor het afmeten van porties. Schep daarnaast de juiste hoeveelheid voor elke eter in het huishouden en bewaar restanten goed in een bakje in de koelkast voor later.

Kant-en-klare maaltijden

Koop af en toe kant-en-klare maaltijden zodat je niet onnodig eten weg moet gooien. Kant-en-klare maaltijden worden gemaakt in grote hoeveelheden, wat een hoop aan energie bespaart tijdens de productie. Maaltijden die in de koelkast bewaard worden zijn handiger in tegenstelling tot maaltijden uit de diepvries. Maaltijden invriezen kost namelijk veel meer energie in vergelijking tot koelvers voedsel.

Kwetsbaar voedsel vervoeren

Kwetsbare producten dienen op de juiste wijze vervoerd te worden. Denk bij kwetsbare producten vooral aan zacht fruit, waarbij beschadigingen en kneuzingen het bederfproces aanzienlijk kunnen versnellen. Als je diepvriesproducten of gekoelde producten gaat kopen, vervoer deze producten dan in een koeltas zodat je ze bij thuiskomst direct kunt plaatsen in de vriezer of de koelkast.

Restjes voedsel

Als je na je maaltijd veel eten over hebt, dan kan je met de restanten andere heerlijke gerechten maken. Denk hierbij niet alleen aan hapjes, bijgerechten of toetjes maar je kunt vrijwel alles bedenken. Door restjes voedsel helemaal op te maken voorkom je voedselverspilling en het verspillen van onnodig veel energie. Op het internet tref je verschillende handige recepten die je kunt gebruiken als je restjes voedsel wilt hergebruiken voor een nieuwe schotel.

Offertes vergelijken

Als je ook zo min mogelijk voedsel wilt verspillen, dan is het een slim idee om een specialist te spreken zodat je goed op de hoogte wordt gebracht van de mogelijkheden die je hebt in je eigen geval. Een goede specialist kan je immers voorzien van deskundig advies over het voorkomen van voedselverspilling. Een specialist vind je nadat je een vergelijking maakt tussen offertes van verschillende specialisten. Je kunt zo de offerte met de beste prijs kiezen waardoor je optimaal bespaart en daarnaast weet je zeker dat de specialist die je inhuurt professioneel is.

Gerelateerd