Tropische producten

Bepaalde producten die we dagelijks eten en drinken zijn afkomstig uit tropische landen, waarbij er sprake is van andere milieuproblemen en hele andere milieuregels dan in Nederland. Ook tropische producten kan je zo duurzaam mogelijk kiezen. Maar wat zijn tropische producten nou precies en welke zaken komen allemaal kijken bij het aanschaffen van tropische producten?

Wat zijn tropische producten?

Tropische producten zijn simpelweg producten die we eten en drinken die komen uit tropische gebieden. Denk zo bijvoorbeeld aan chocolade, koffie, palmolie, thee en soja maar ook verschillende soorten groenten en fruit. Deze tropische gebieden hebben elk hun eigen milieuproblemen en milieuregels, waarbij heel andere factoren een rol spelen. Factoren zoals verlies van biodiversiteit, ontbossing, erosie en eerlijke arbeid en handel zijn hierbij van groot belang. Ga je tropische producten kopen, dan is het essentieel om goed te letten op de keurmerken en de organisaties die zich voor eerlijke handel en arbeid inzetten.

De impact op het milieu

Door producten van tropische landen te kopen komt er een bepaalde druk op het milieu vanwege de milieuproblemen die komen kijken bij de teelt van deze producten. Deze hierbij aan zaken zoals erosie en verdroging, ontbossing, verlies aan biodiversiteit, verspilling van water, een hoog energieverbruik, CO2 uitstoot door het vervoer van de producten, het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen, meststoffen, en oneerlijke arbeid en handel. Dergelijke milieuproblemen kunnen vaak niet makkelijk worden voorkomen aangezien deze landen ook te maken hebben met corruptie, slecht beleid en armoede.

Eerlijke handel

Tropische landen hebben vaak te kampen met oneerlijke handel. Dit komt vooral vanwege de hoge vraag naar bepaalde producten van hoge kwaliteit en waarvan ze veilig zijn. Niet alle tropische landen hebben hier het budget voor en kunnen niet tegen de prijzen van de concurrenten. Ook de handelseisen zijn vrij streng, waardoor veel armere agrariërs niet kunnen voldoen aan zowel de kosten als aan de eisen.

Keurmerken

Koop je producten uit tropische landen? Dan kan je op deze manier een handje helpen waardoor de leefomstandigheden, de werkomstandigheden en het milieu van deze landen wordt verbeterd. Dit kun je doen door op de keurmerken te letten. Veel producten afkomstig uit tropische landen zijn voorzien van een keurmerk. Dit keurmerk garandeert een correcte teelt en verwerking maar ook eerlijk arbeid en handel. Deze keurmerken worden gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.

Cacao

Cacao is één van de tropische producten die we in Nederland vrij veel kopen. Dit product is afkomstig uit tropische landen zoals Ivoorkust en Ghana en te herkennen aan het topkeurmerk op de verpakking. Om cacao te produceren ontstaan ontbossingsproblemen, is er sprake van organisch afval tijdens de productie en vaak ook kinderarbeid of werken in slechte omstandigheden. Dit product is lang houdbaar en nog ver na de THT-datum te eten zonder enige problemen, mits je de cacao wel bij kamertemperatuur bewaart op een droge en donkere plek. Topkeurmerken voor cacao zijn UTZ, Biologisch, Fairtrade, Rainforest Alliance en EKO.

Soja

Het product soja brengt veel milieuproblemen met zich mee vanwege slechte leef- en werkomstandigheden, ontbossing maar ook een uitgeputte bodem, vervuild water vanwege kunstmest en schadelijke bestrijdingsmiddelen. Soja zit niet alleen verwerkt in eten maar ook bijvoorbeeld in veevoer, sauzen, zeep en biobrandstof, waarbij zeker 80% van alle soja genetisch is gemodificeerd. Het grotendeel van de soja die we binnenkrijgen is afkomstig van producten waarbij de soja een verborgen ingrediënt is. Denk zo bijvoorbeeld aan eieren, zuivel en vlees. Als je zo duurzaam mogelijk wilt eten, kies dan voor minder eieren, vlees en zuivel en ga liever voor een biologische keuze. Let verder goed op de keurmerken, vooral het Fairtrade keurmerk.

Palmolie

Palmolie vind je voornamelijk in producten zoals pizza, koekjes maar ook bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten. Palmolie veroorzaakt ook enige schade aan het milieu aangezien bij de teelt en productie zaken zoals vervuiling, ontbossing, de uitstoot van broeikasgassen en sociale problemen komen kijken. Door palmolie uit tropische landen te kopen draag je bij aan het verduurzamen van de productie van palmolie in deze landen.

Sap en frisdrank

Ook sap en frisdrank is vaak afkomstig uit tropische landen. Hierbij is het belangrijk om te letten op de verpakking waar het uitkomt. Kies altijd voor de meest duurzame keuze en probeer je frisdrank en sap inname te beperken tot zoveel mogelijk water. Koop slechts het aantal wat je ook daadwerkelijk gaat drinken, vermijd verpakkingen zonder statiegeld en als je frisdrank koopt, kies dan voor een grote PET-fles.

Thee

In Nederland drinken we dagelijks ongeveer 2 theekopjes. Hierbij is een grote hoeveelheid theebladeren nodig. Zaken zoals verlies van biodiversiteit, erosie, verzuring en verarming van de bodem, kunstmestgebruik, slechte arbeidsomstandigheden en het gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen hebben een grote invloed op het milieu in de tropische landen waar theebladeren vandaan komen. Zorg er daarnaast voor dat je thee op maat maakt om verspilling te voorkomen, een thee uitkiezen met weinig verpakking eromheen en goed letten op de topkeurmerken op de verpakking.

Koffie

Nederlanders drinken gemiddeld 3 kopjes koffie thuis, waarbij het kopen van koffie afkomstig uit tropische gebieden een druk uitoefent op de koffieboeren en het milieu. Om de impact op het milieu te verkleinen, zet koffie op maat, gebruik je koffiezetapparaat zo zuinig mogelijk door deze op tijd uit te schakelen, verminder je zuivel inname en let altijd op de topkeurmerken voor je de koffie gaat kopen. Relevante keurmerken zijn bijvoorbeeld Rainforest Alliance, Fairtrade, Biologisch, EKO en UTZ. Verder kan je hervulbare koffiecups gebruiken of je eigen mok meenemen als je koffie gaat kopen ergens.

Offertes vergelijken

Het wordt steeds belangrijker om te letten op wat we eten en drinken. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van het verduurzamen van je voedselinname? Dan is het slim om eerst een professioneel te spreken die hier ervaring mee heeft. Zorg ervoor dat je eerst start met het vergelijken van een aantal offertes zodat je een beeld hebt van wat je kunt verwachten. Tevens bespaar je zo op de kosten en ben je er zeker van dat je een specialist gaat inschakelen die je kwaliteit kan leveren en betrouwbaar is.

Gerelateerd