Van A naar Duurzaam

Van A naar Duurzaam

Autorijden, voor sommigen is het een ontspanning en voor anderen is het een noodzakelijk kwaad. Toch kunnen we veelal niet zonder auto. Het openbaar vervoer is vaak een onplezante manier van reizen, duurt lang en is bovendien duur en onbetrouwbaar. Of u bent gezien uw hobby of gezin aangewezen op een grote en dus helaas veelal vervuilende auto. De elektrische auto wordt gelukkig steeds schoner, en er komen ook al grote hybrides op de markt. Toch blijft overstappen lastig door de hoge begin investering. Milieubewust autorijden is veelal geen gebrek aan wil, maar een gebrek aan middelen.

Biodiesel

Toch zijn er ook alternatieven waarbij u niet uw vertrouwde wagen de deur uit hoeft te doen. Neem bijvoorbeeld biodiesel. Biodiesel is diesel die gemaakt wordt uit koolzaad, sojaolie, maisolie of andere gewassen. Het voordeel van biodiesel is dat bij de verbranding minder SOX (zwaveloxiden) en CO2 (koolstofdioxide) vrijkomt dan bij de verbranding van gewone brandstoffen. Bovendien heeft de biodiesel de CO2 die vrijkomt bij de verbranding ervan eerder al uit de lucht opgenomen. Er komt dus geen extra CO2 in de lucht vrij. Wel komen er bij de verbranding van biodiesel een stuk meer NOx (stikstofoxiden) vrij. Gelukkig zijn deze met een katalysator in het uitlaatsysteem goed af te vangen. Biodiesel is dus een zeer goede oplossing om schoner auto te rijden.

Klimaat compensatie

Helaas blijft de productie van biodiesel nog achter en is het nog slecht verkrijgbaar. Gelukkig valt hetzelfde te bereiken door de CO2 uitstoot van het wagenpark te compenseren door het aanplanten van bos. Bomen gebruiken de koolstof (de C) als bouwstof en ademen de zuurstof (de O2) uit. Zo zorgen de bomen ervoor dat de hoeveelheid CO2 in de lucht in balans blijft. Een foute conclusie die men nu vaak trekt is dat er al bomen staan dus dat er niets hoeft te gebeuren. Helaas is dit niet waar. Bij de verbranding van brandstof komt CO2 vrij die anders niet in de lucht was gekomen. Daarom moeten we bomen planten die er eerst niet stonden. U kunt natuurlijk een extra boom in uw tuin neerzetten, maar de kans is groot dat uw tuin niet groot genoeg voor is. Een andere mogelijkheid is dat u een gespecialiseerde partij de bomen voor u laat planten. Zo draagt u bij aan een schone toekomst, maar blijft uw tuin vrij. Toch kunt u door uw eigen bos lopen en van de schone lucht genieten. Rijd u al op biodiesel? Deel uw ervaring in een reactie.

bron: www.ikrijdco2neutraal.nl

Gerelateerd