Steeds meer mensen kopen zonnepanelen in Wapserveen . Maar zijn zonnepanelen nog wel interessant? Die vraag zult u zich waarschijnlijk afvragen. Hier leest u of de aanschaf van zonnepanelen nog wel interessant genoeg is. We zullen met name kijken hoe het zit met het rendement en de terugverdientijd.

*Milieubewuste tip

→ Vergelijk eerst voordat je koopt. Je wilt namelijk zeker weten dat je de juiste keuze maakt en niet achteraf zaken moet herstellen. Ontvang vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale zonnepanelen installateurs.

U kunt daarnaast in contact komen lokale zonnepaneel installateurs uit de regio Wapserveen . Indien u vrijblijvend advies wilt en de opties/kosten wilt vergelijken laat dan uw gegevens achter op de volgende pagina. Ontvang vrijblijvend meerdere offertes in uw mailbox van lokale installateurs en vergelijk op basis van prijs, kwaliteit, garanties en voorwaarden. Zo kunt u een weloverwogen (milieubewuste) keuze maken en tot 30% op de totale kosten van een zonnepaneel set besparen.

zonnepanelen kopen

Trotse eigenaren van zonnepanelen – Wapserveen

Waarom zonnepanelen in Wapserveen ?

Laten we beginnen met een korte introducerende video. In deze video worden de volgende punten behandeld:

 • Waarom zonne-energie; wat zijn de voordelen?
 • Waar u op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen in Wapserveen
 • Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Actuele subsidies in Wapserveen

Een ieder in Wapserveen vraagt zich natuurlijk af of er een subsidie beschikbaar is (vanuit de overheid of gemeente) voor zonnepanelen. In het verleden (het jaar 2012 en 2013) kon men in Wapserveen een subsidie ontvangen. Het ging om een maximum bedrag van 650,- euro welke alleen beschikbaar was voor particulieren. Op dit moment is het niet bekend of er nog een dergelijke landelijke subsidie zal komen. Zoals in het verleden is gebleken zijn er echter wel verschillende soorten subsidies beschikbaar gesteld om duurzame energie te stimuleren. Tot voor kort was er bijvoorbeeld een btw-verlaging voor op arbeidsloon van 21% naar 6%. Daarnaast worden er door gemeentes meestal wel lokale subsidies beschikbaar gesteld, misschien ook wel door uw gemeente. Op de website Energiesubsidiewijzer kunt u zeer snel checken of er wel of geen lokale subsidie beschikbaar is.

Zonnepanelen duurder geworden in Wapserveen ?

Men zou haast denken dat door de btw verhoging (van 6% naar 21%) dat zonnepanelen duurder zijn geworden. Het tegendeel is echter waar. Het is namelijk zo dat u (als zonnepaneel eigenaar) wordt gezien als een ondernemer door de Belastingdienst. Hierdoor kunt u de btw terugvragen waardoor u dus eigenlijk goedkoper uit bent. Er moet wel het een en het ander geregeld worden in Wapserveen :

 1. Aanmelden als ondernemer (startende onderneming) bij de Belastingdienst in Wapserveen . U heeft alleen recht op teruggave van de btw als u binnen 5 jaar na de aankoop van zonnepanelen een btw nummer aanvraagt bij de Belastingdienst.
 2. De Belastingdienst voorziet u van de nodige informatie voor de eerste aangifte (+ verificatie bankrekeningnummer).
 3. Nadat de panelen zijn geïnstalleerd stuurt u de facturen van de installatie na.
 4. Hierna ontvangt u de btw met aftrek van de forfaitaire waarde (eigen opwek & verbruik) terug.
 5. Na 1 jaar doet u een schriftelijk verzoek om ontheffing (zie: www.belastingdienst.nl) bij uw belastingkantoor. Daarna hoeft u geen btw administratie meer bij te houden.

Let op: elke zonnepaneel eigenaar die minder dan 1345,- euro btw per jaar ontvangt met zelf opgewekte stroom kan een ontheffing van de btw-plicht aanvragen. Download hier het pdf voor meer informatie (Veelgestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen).

→ U kunt er ook voor kiezen om het bovenstaande over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Een erkende installateur kan u goed adviseren. Vraag hier vrijblijvend advies aan.

De prijs is juist gedaald

De prijzen van zonnepanelen in Wapserveen zijn aanzienlijk gedaald in de afgelopen jaren. Hierdoor is het voor u aantrekkelijker om een zonnepaneelsysteem aan te schaffen. De terugverdientijd was in 2008 10 tot 15 jaar en in 2020 was dat al tussen de 6 en 8 jaar! Dit betekent dat u ruim 20 jaar lang gratis stroom kunt opwekken. Als u de exacte prijzen van zonnepanelen wilt weten dan raden wij u aan om meerdere offertes aan te vragen. Gelukkig kunt u via onze website vrijblijvend advies ontvangen + meerdere offertes opvragen en vergelijken van diverse installatiebedrijven uit de regio Wapserveen . Op deze manier krijgt u beter inzicht in de prijzen en kunt u een weloverwogen keuze maken. Vergelijk daarnaast ook de kwaliteit, de garanties en de voorwaarden.

Prijzen vergelijken

Goed om te weten

 • Natuurlijk kunt u geld besparen door de zonnepanelen te plaatsen. U kunt op het internet video’s vinden hoe u de panelen zou moeten plaatsen. Wij raden u echter niet aan om de panelen zelf te plaatsen als u dit nooit eerder heeft gedaan en er geen verstand van heeft. Een installatiebedrijf uit Wapserveen weet exact wat er moet gebeuren en kan de panelen, de omvormer en de kabels op een professionele manier plaatsen.
 • Het is ook goed mogelijk om energie terug te leveren aan uw energiemaatschappij in Wapserveen . Met behulp van een slimme meter wordt er automatisch bijgehouden hoeveel energie er wordt verbruikt en hoeveel onnodige energie er wordt teruggeleverd. Als u energie terug levert (wat ook wel salderen wordt genoemd) dan ontvangt u een vergoeding van het energiebedrijf. De vergoeding verschilt per energiebedrijf.
 • Het is mogelijk om een duurzaamheidslening aan te vragen in Wapserveen . In Nederland bieden een aantal gemeenten een duurzaamheidslening aan via het SVN (Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten).
 • Als u besluit zonnepanelen zakelijk aan te schaffen dan kunt u gebruik maken van een zakelijk subsidieregeling in Wapserveen . Meer informatie leest u op de website www.rvo.nl.
 • Neem de tijd voordat u besluit zonnepanelen te kopen in Wapserveen . Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen zodat u een beter beeld krijgt van de totale kosten. Zo weet u ook zeker dat u niet de hoofdprijs zult betalen.
 • Vergelijk niet alleen de prijzen, maar let ook op keurmerken, garanties en voorwaarden. Zoek ook altijd op het internet naar online referenties.

Vergelijk gratis zonnepanelen offertes

→ Milieubewust en Milieucentraal raden aan om eerst offertes te vergelijken voordat je koopt. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en niet voor verassingen komt te staan. Deze service is gratis en vrijblijvend.