21 Tips milieubewust huishouden

Ieder huishouden heeft zijn eigen gewoontes en routine. Als je alleen of samen wilt bijdragen aan een schoner milieu doe dan je voordeel met deze handige tips voor een milieubewust huishouden.

  1. Koop seizoensgebonden producten.

Door seizoensgebonden fruit en groenten te kopen bespaar je niet alleen op de kosten je draagt ook bij aan het milieu. Seizoensproducten hoeven minder ver getransporteerd te worden en zijn daardoor goedkoper.

  1. Doe boodschappen met een lijstje.

Maak voor je boodschappen gaat doen een lijstje met producten en levensmiddelen die je nodig hebt. Zo voorkom je overbodige aankopen en heb je minder afval. Door gericht boodschappen te doen heb je minder restafval en is de kans dat producten over de datum gaan kleiner.

  1. Neem een tas mee.

Neem naar de supermarkt, bakker, slager of elk andere winkel een boodschappentas mee. Hiermee voorkom je dat je overal plastic tasjes ‘moet’ kopen en verminder je je eigen plastic afval.

  1. Sla eens wat vaker vlees over.

De vleesindustrie is een grootverbruiker van energie. Daarnaast komen er veel meststoffen vrij die het milieu belasten. Tegenwoordig zijn er uitstekende vleesvervangers te koop. Door af en toe een dag vlees vrij te eten draag je dus indirect bij aan een beter milieu.

  1. Breng je energieverbruik in kaart.

Hou wekelijks en maandelijks het energieverbruik van je huishouden eens bij. Door het energieverbruik te noteren zie je vanzelf mogelijkheden om te besparen. Een lager verbruik wordt als vanzelf een doelstelling binnen je huishouden en het gezin.

  1. Zet de verwarming minder hoog.

Het is niet nodig om de verwarming op 22 of 23 graden te zetten. Vaak is 21 graden en een iets dikkere trui ook voldoende. Door je verwarming lager te draaien is de uitstoot van CO2 lager en ligt je energieverbruik lager.

  1. Isolatie is belangrijk.

De warmte in je woning blijft door een goede mate van isolatie beter bewaard. Hierdoor voorkom je onnodig hoge stookkosten en verlies van energie. Bij isolatie kun je denken aan dubbele beglazing, spouwmuurisolatie maar ook de isolatie van vloeren en muren. Kijk altijd of er subsidies en/of andere tegemoetkomingen beschikbaar zijn.

  1. Vang regenwater op in een regenton.

Het opvangen van regenwater stelt je in staat om (tuin)planten en bloemen water te geven zonder dat je onnodig water verspilt. Regenwater is gratis en is prima geschikt voor dit soort zaken.

  1. Wees spaarzaam met energie.

Door lampen uit te doen en geen onnodige verlichting te laten branden kun je jaarlijks besparen op de kosten van de elektriciteit. Vervang daarnaast je gloeilampen door LED-lampen deze zijn goedkoper in het gebruik.

  1. Afwassen met de hand of in de vaatwasser.

Zet een vaatwasser alleen aan als deze helemaal vol is. Een halfvolle vaatwasser gebruikt net zoveel water en is dus duurder in het gebruik dan een volle vaatwasmachine. Gewoon afwassen met de hand is niet alleen sneller je verbruikt ook veel minder water en energie. Maak dus de afweging voor het gemak of een lagere belasting van het milieu.

  1. Wassen op lagere temperaturen.

Elk huishouden heeft een wasmachine die vaak overuren draait. Door regelmatig te kiezen voor een lagere temperatuur word je kleding net zo schoon, maar ligt het energieverbruik een stuk lager. Steeds meer wasmiddelfabrikanten ontwikkelen wasmiddelen die geschikt zijn voor gebruik bij lage temperaturen.

  1. Hang je was te drogen.

Hoe makkelijk een wasdroger ook is, het is veel duurzamer om je was te drogen te hangen. De wind zorgt voor natuurlijke wasverzachter en een frisse geur. Het gebruik van een wasdroger kost veel energie.

  1. Kijk bij de aanschaf van apparatuur naar het energielabel.

Wil je de koelkast of je wasmachine vervangen? Kijk dan goed naar het energielabel dat een apparaat heeft. Moderne apparaten zijn energiezuinig. Energielabel A++ is misschien wat duurder in aanschaf maar bespaard je aan de andere kant in het gebruik. Goed vergelijken loont zeker de moeite.

  1. Schakel apparaten uit.

Je televisie op standby zetten? Adapters in het stopcontact laten zitten? Door een paar simpele aanpassingen verbruikt je huishouden al snel een stuk minder energie. Schakel apparaten helemaal uit en vergeet dat er een standby functie bestaat. Hetzelfde geldt voor adapters die niet gebruikt worden om iets op te laden. Trek gewoon de stekker uit het stopcontact en er wordt géén onnodige stroom gebruikt.

  1. Stap op je fiets.

Woon je niet ver bij je werk of school vandaan? Neem dan eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Ga met de fiets naar de sportschool en ontdek hoe verfrissend een stukje fietsen eigenlijk is.

  1. Vermijd korte stukjes met de auto.

Uiteraard is het heel vanzelfsprekend om voor alles wat je doet de auto te nemen. Korte stukjes zijn voor een auto helemaal niet zo goed. De motor krijgt onvoldoende kans om op te warmen en het verbruik ligt een stuk hoger dan wanneer je grotere afstanden aflegt. Naast een besparing op de brandstofkosten heb je minder last van CO2 uitstoot en ligt het energieverbruik lager.

  1. Ecologische schoonmaakmiddelen.

Stap over van traditionele schoonmaakmiddelen op biologisch verantwoorde producten. Ook ouderwetse middelen als ossengalzeep, groene zeep en schoonmaakazijn verrichten wonderen als je gaat schoonmaken. Ze bevatten minder schadelijke stoffen en maken net zo goed schoon als chemische producten.

  1. Het gemak van navulverpakkingen.

Veel producenten bieden je de mogelijkheid om na de aankoop van een verpakking gebruik te maken van navulverpakkingen. Deze verpakkingen worden doorgaans gemaakt van milieuvriendelijke materialen en je hebt minder afval in de vorm van lege plastic flessen en flacons.

  1. Gebruik niet meer dan nodig.

Lees bij het schoonmaken eens de verpakking van het product waar je mee reinigt. Hier staat op vermeld hoeveel je van iets nodig hebt voor een optimale werking. Gebruik niet meer dan nodig. Een groter verbruik wil niet zeggen dat je beter schoonmaakt, je verspilt alleen het schoonmaakmiddel. Door vooraf de verpakking te lezen kun je op jaarbasis zeker 40% besparen op het gebruik van reinigingsmiddelen.

  1. Koop duurzame producten.

Naast schoonmaakmiddelen kun je ook gebruik maken van duurzame schoonmaakartikelen zoals huishouddoekjes, sponzen, bezems en emmers. Ze worden gemaakt van milieuvriendelijke materialen en kennen een meer lange levensduur.

  1. Leef je leven op een duurzame manier.

Meer bezig zijn met het milieu en je leefomgeving is goed voor je gezondheid en je gezin. Vergeet echter niet te leven en sla niet door in je poging om meer ‘goed te doen’ voor het milieu. Vaak zijn het juist de kleine aanpassingen die veel meer effect hebben en die bovendien kostenbesparend werken.

Gerelateerd