17 Tips milieubewust op school

Milieubewustzijn begint vaak al op jonge leeftijd. Door kinderen op school kennis te laten maken met de mogelijkheden die er zijn om het milieu te sparen komt dit het milieu zowel nu als later ten goede. Een aantal tips voor milieubewustheid op school.

  1. Geef kinderen herbruikbare verpakkingen mee.

Boterhammen, een tussendoortje en drinken. Je kunt het aan je kind meegeven in herbruikbare verpakkingen. Een vrolijke broodtrommel en bijpassende drinkfles stimuleert kinderen om ook zelf na te denken over het hergebruik.

  1. Wandel of fiets naar school.

Je kind gaat meestal naar school in de buurt van huis. Laat de auto staan en ga samen te voet of op de fiets naar school. Op latere leeftijd zal je kind dan ook sneller zelfstandig naar school kunnen fietsen.

  1. Gekleurde afvalbakken op schoolpleinen.

Kinderen worden gestimuleerd om afval gescheiden weg te gooien. Dit kun je doen door gebruik te maken van gekleurde afvalbakken op schoolpleinen en in de school zelf. Jong geleerd is immers oud gedaan.

  1. Regelmatig de schoolpleinen opruimen.

Laat klassen in toerbeurt de schoolpleinen opruimen. Door een roulatiesysteem in te voeren ziet het schoolplein er altijd verzorgd uit en zullen kinderen ook minder snel afval laten slingeren en op de grond gooien. Mits er uiteraard voldoende afvalbakken beschikbaar zijn.

  1. Verwarming aan, ramen dicht.

Op momenten dat de verwarming in de klaslokalen brand, laat dan de ramen gesloten. Het kost onnodig veel energie. Je kunt beter eerst de verwarming lager of uit zetten en als het dan nog te warm is heb je nog tijd genoeg om alsnog het raam te openen.

  1. Lichten uit.

Valt er voldoende daglicht naar binnen? Zijn de leerlingen buiten of elders in de school? Doe dan de verlichting uit. Op jaarbasis kan een schoolgebouw behoorlijk op de kosten van elektriciteit besparen door hier wat meer bewuster mee om te gaan.

  1. Schakel het smartbord uit.

De tijd van een ouderwets schoolbord met een krijtje ligt alweer een tijdje achter je. De meeste scholen maken gebruik van hypermoderne smartborden. Deze borden zijn handig maar verbruiken wel energie. Schakel het bord uit op momenten dat er niemand in de klas is of als het bord niet gebruikt wordt.

  1. Laat computers niet op standby staan.

In de meeste klassen zijn er een of meerdere computers aanwezig. Het is overbodig en bovendien zonde om deze de hele dag en nacht op standby te laten staan. Zet computers helemaal uit en bespaar hierdoor op het verbruik van energie.

  1. Vermijd het gebruik van airconditioning.

Veel scholen hebben airconditioning die volop gebruikt wordt op warme dagen. Het is veel beter om de airconditioning uit te schakelen en de ramen open te zetten. Naast een beperking van het energieverbruik is frisse lucht ook gezonder dan de kunstmatig koude lucht die uit de airconditioning komt.

  1. Introduceer ‘dikke truiendag’.

De verwarming kan best wel een of twee graden lager. Voor kinderen is het helemaal niet gezond om voortdurend in een warme omgeving te zitten. Het is beter om een dikkere trui aan te trekken. Naast een betere gezondheid scheelt het lager draaien van de verwarming op jaarbasis ook zomaar € 1.000 aan stookkosten.

  1. Installeer zonnepanelen.

Schoolgebouwen hebben voldoende dakoppervlakte voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit kan gunstig zijn voor het energieverbruik. Informeer naar de mogelijkheden voor overheidssubsidies die ook onderwijsinstellingen kunnen aanvragen voor het investeren in zonnepanelen.

  1. Afval opruimen in de omgeving van de school.

Laat de buurtbewoners zien dat de school duurzaam betrokken is. Dit kun je doen door met alle kinderen afval op te ruimen dat rondslingert in de omgeving. Scheidt het afval op de bekende manieren en je maakt de buurt geïnteresseerd in de maatregelen die de school neemt op het gebied van duurzaamheid.

  1. Wees zuinig met water.

Let erop dat kranen niet onnodig blijven lopen. Waterkranen die niet goed worden gesloten verbruiken meer water dan je misschien zou denken. Controleer daarom op regelmatige basis of er geen lekkende kranen zijn.

  1. Buiten les geven.

Verplaats de standaard les bij goed weer eens naar buiten. Kinderen leven op als ze buiten zijn en de aandacht zal toenemen. Een beetje frisse lucht kan daarbij ook geen kwaad.

  1. Kantine inrichting.

Kijk eens goed naar de producten die in de schoolkantine verkocht worden. Koffie en thee kunnen ook van duurzame merken geschonken worden en plastic koffiebekertjes kun je laten vervangen door mokken die hergebruikt kunnen worden.

  1. Duurzame schoolmaakmiddelen.

Laat het schoonmaakbedrijf gebruik maken van duurzame schoonmaakmiddelen die ecologisch verantwoord zijn. Naast biologisch verantwoorde reinigingsmiddelen kan het schoonmaakbedrijf ook letten op het waterverbruik. Dit scheelt op jaarbasis in waterverbruik en je draagt bij aan het milieu door het gebruik van minder verontreinigende schoonmaakmiddelen.

  1. Verzamel oud-papier, gebruikte batterijen en elektronische apparaten.

Stimuleer de kinderen van alle klassen om regelmatig mee te doen aan de georganiseerde inzamelacties van onder meer oud-papier. Dit is goed voor de school en bovendien komt er minder oud papier in het milieu terecht. Naast oud papier organiseren ook steeds meer scholen mogelijkheden voor het inleveren van gebruikte materialen en oude elektronische apparaten. Met de opbrengst hiervan kan de school investeren in nieuwe duurzame projecten.

Lees ook: gietvloer kopen

Gerelateerd