Milieubewust koken

We worden met z’n allen steeds milieubewuster en dat is natuurlijk een goede zaak. Dat we echter ook milieubewust koken kunnen uitproberen, weet niet iedereen. Er zijn echter veel manieren om ook tijdens het koken goed op het milieu te letten. Maar hoe doe je dat en waar moet je dan op letten?

Milieubewust koken begint met inkopen
Milieubewust koken begint met het doen van de boodschappen. Het beste is om te kiezen voor biologische producten. Dit zijn producten die zijn geproduceerd met het oog op het milieu. Zo is er bijvoorbeeld geen gif gebruikt en hebben dieren een beter leven gehad. Je zou eventueel ook nog kunnen kiezen voor FairTrade producten. Verder is het slim om streek- en seizoensproducten te kopen. Koop tevens geen kant-en-klaarmaaltijden, aangezien het produceren hiervan doorgaans helemaal niet zo goed voor het milieu is geweest.

Milieubewust koken: waar moet je op letten?
Jaarlijks gooien mensen kilo’s voedsel weg. Ze koken te veel of het is al bedorven voordat ze het überhaupt hebben gebruikt. Om milieubewust te koken is het erg belangrijk dat je niet te veel kookt. Leer hoeveelheden inschatten en kook niet meer dan dat er nodig is. Als je toch meer maakt, doe dat dan bij gerechten die je gemakkelijk kunt invriezen voor later. Let ook goed op de hoeveelheid die andere mensen eten. Je hebt immers grote en kleine eters. Een andere tip is om ook geregeld salades te maken en om het gebruik van de magnetron te voorkomen. Hiermee bespaar je energie en ben je dus een stuk milieubewuster aan het koken.

Gerelateerd