Tips om energie te besparen: goed voor je portemonnee

Tips om energie te besparen: goed voor het milieu en je portemonnee! Iedereen wil natuurlijk de goedkoopste energie hebben voor de laagste prijs. Een manier om je energierekening te verlagen is door energiebesparing. Het is makkelijk, goed voor het klimaat en spaart onze kostbare grondstoffen. Een ander groot voordeel is dat het goed voor je portemonnee is! Om je hiermee op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

Isolatie
Een van de manieren om energie te besparen is door het verbeteren van je isolatie. Zeker in oude huizen kan het nog wel eens voorkomen dat door een gebrekkige isolatie en kieren de lucht van buiten erdoorheen kan sluizen. Door je huis goed te isoleren kan de lucht van buiten minder snel naar binnen stromen en andersom, waardoor je je verwarming minder hard hoeft te stoken.

Enkel glas of dubbel glas
Een andere manier om energie te besparen is door het laten plaatsen van dubbel glas. Veel huizen in Nederland hebben nog steeds enkel glas. Dit zorgt er net als in het geval van gebrekkige isolatie voor dat de lucht van binnen gemakkelijker ontsnapt en dat de lucht van buiten makkelijker binnendringt. Als je dubbel glas laat plaatsen zal je de verwarmingskosten ook aanzienlijk zien verminderen.

Zonnepanelen
Daarnaast kan je ervoor kiezen om zonnepanelen te plaatsen op je dak. Doordat de elektriciteitsprijzen blijven stijgen, is dit een goede eenmalige investering waarmee je veel bespaart op je energierekening.

Cv- of combiketel
Dit apparaat is vaak een grootgebruiker van energie. Als je een verouderde ketel hebt, kan je er goed aan doen om deze te vervangen door een hoog rendement combiketel op gas. Deze werkt efficiënter waardoor je aanzienlijk minder gas verbruikt.

Energieverbruiksmanager
Ook kan je veel energie besparen door de aanschaf van een energieverbruiksmanager. Dit is een meter die inzicht geeft in je energieverbruik. Sommige van deze energieverbruiksmanagers tonen alleen elektriciteitsverbruik of gasverbruik, andere laten beide zien. Dit kan je zowel per dag, week of maand, of zelfs het verbruik van dat moment instellen. Ook kan je zien welke apparaten grote stroomslurpers zijn. Via sommige energieverbruiksmanagers kan je eventueel ook apparaten aan- en uitzetten.

Thermostaat
Tevens zou je misschien best wat vaker of eerder je thermostaat lager kunnen zetten, bijvoorbeeld een uur voordat je vertrekt en ’s nachts als je toch ligt te slapen. Veel thermostaten hebben ook een klok waardoor je automatisch een tijdstip kan instellen waarbij de thermostaat omlaag gaat. Op die manier voorkom je onnodig energieverbruik.

Aanschaf nieuwe apparaten
Ook zijn tegenwoordig veel huishoudelijke apparaten zoals je wasmachine, droger of vaatwasser bij de aankoop ervan voorzien van een energielabel. Op die manier kan je precies zien of die ene mooie wasmachine al dan niet een laag energiegebruik heeft op jaarbasis. Daarnaast is de grootte van dit soort apparaten ook van invloed op het energieverbruik. Kleine apparaten verbruiken minder energie dan grote.

Als je eenmaal het apparaat in huis hebt kan je er natuurlijk ook op energie mee besparen door bijvoorbeeld te wassen met een volle trommel of op een lage temperatuur. Tegenwoordig zijn wasmiddelen ook prima geschikt om op lage tot koude temperaturen te wassen. Ook kan je ervoor kiezen om een deel van je was op te hangen in plaats van alles in de wasdroger te doen.

Verlichting
Naast apparaten kan je ook besparen op verlichting. Dit is een makkelijke methode om toch per jaar tientallen euro’s te besparen. In plaats van gloeilampen kan je beter led- en spaarlampen aanschaffen. Daarnaast kan je ook misschien wat vaker het licht uit doen als er toch niemand in die ruimte hoeft te zijn.

Water besparen
Op deze Belgische bespaarsite vind je een artikel met een leuk artikel met 100 manieren om te besparen op water.

Conclusie
Door deze hulpmiddelen kun je flink besparen op je energierekening en ben je ook nog eens milieubewust bezig! Bovendien vind je door verschillende energieleveranciers te vergelijken de goedkoopste energie.

Gerelateerd