Biologisch eten en duurzaamheid

Sommige mensen vragen zich af of biologisch eten wel duurzaam is. Draagt het bijvoorbeeld wel mee aan een goed milieu? Het antwoord op die vraag is: ja, biologisch eten is zéker duurzaam. Sterker nog: biologisch eten wordt gezien als één van de beste manieren om duurzaam bezig te zijn.

Biologisch voedsel is beter
Biologisch voedsel heeft zeer veel voordelen ten opzichte van niet-biologisch eten. Zo weet je bijvoorbeeld dat biologisch eten vrij is van gifstoffen. Boeren die biologisch eten produceren vervuilen hun grond niet met pesticiden en dit komt dus ook niet in het eten terecht. Ook biologisch vlees is een zeer duurzame keuze, omdat de dieren een beter leven hebben gehad dan de dieren uit de bio-industrie. Uit diverse onderzoeken is daarbij gebleken dat mensen die biologisch eten doorgaans een betere gezondheid hebben dan mensen die dit niet doen.

Zelf biologisch eten produceren
Je kunt zelf natuurlijk ook heel goed je eigen biologische eten produceren. Dit is een prima manier om zelf duurzaam aan de slag te gaan. Je kunt dan zelfs biologische zaadjes kopen of zaadjes halen uit biologische groentes, zoals parpika’s en tomaat.

Duur?
Biologisch wordt gezien als duur en dat klopt ergens ook wel. Het is duurder dan niet-biologisch eten. Tegelijkertijd is het ook veel voedzamer en hoef je er dus minder van te eten. Kippenvlees is bijvoorbeeld ook echt kippenvlees en bestaat niet voor de helft uit water. Je krijgt een veel voller gevoel na het eten van biologisch voedsel en de vraag is dus: is het werkelijk zo duur?

Gerelateerd