15 Tips voor milieubewuste tandverzorging

Beschadiging van het milieu door menselijke handelingen is een feit waar we niet meer omheen kunnen. Onderzoek heeft aangetoond dat de versnelde opwarming veroorzaakt wordt door hoe wij met de aarde omgaan. Misschien vraag je je af welke handelingen dan precies zo slecht zijn voor het milieu. Het antwoord is simpel: bijna in alle handelingen is wel een aantal dingen aan te wijzen die milieuonvriendelijk zijn, en eens stuk beter kunnen. Zo ook tandverzorging. Hier een paar tips om je tanden zo duurzaam mogelijk te verzorgen.

  1. Maak je eigen tandpasta
    Het maken van je eigen tandpasta is een stuk milieuvriendelijker dan het kopen van de tandpasta die in de schappen van de supermarkt ligt. Deze tandpasta’s bevatten namelijk allerlei stoffen om de tandpasta er mooier uit te laten zien, maar die niet goed zijn voor je lichaam en voor het milieu. Een voorbeeld hiervan is fluoride. Zelfgemaakte tandpasta werk minstens zo goed als tandpasta uit de supermarkt.
  2. Baking soda en citroensap
    Baking soda en citroensap zijn een gouden combinatie voor je tanden, en relatief milieuvriendelijk en natuurlijk ten opzichte van andere tandmiddelen. Ze hebben een blekend effect, en hebben echt een effect op de kleur van je tanden, in tegenstelling tot de meeste tandpasta’s. Men brengt hier vaak tegenin dat baking soda het glazuur van de tanden schuurt, maar dit is net zo goed het geval met ‘normale’ tandpasta’s.
  3. Minder in het gebruik van tandpasta
    Tandartsen schrijven voor om een hoeveelheid tandpasta in de grootte van een erwt op je tandenborstel te doen. Dit heeft al een voldoende reinigend effect, en meer tandpasta kan een teveel schurend effect hebben op je tanden.
  4. Zoek een biologisch werkende tandarts
    Een biologisch werkende tandarts is een tandars die bij mondheelkunde naast de normale behandelingen ook meer biologische behandelingen uitvoert. Hierbij gebruikt hij meer natuurlijke stoffen die minder schadelijk zijn voor je lichaam en voor het milieu. Deze speciale behandelingen zorgen ervoor dat genezing sneller gaat, en dat er minder pijn optreedt na behandeling.
  5. Blijf flossen
    Het beste is natuurlijk dat je zo min mogelijk behandelingen bij de tandarts hoeft te ondergaan. Tandheelkunde staat er namelijk om bekend zeer veel chemische stoffen te gebruiken die niet goed zijn voor zowel je lichaam als het milieu. Om te voorkomen dat je gaatjes krijgt, is het dus belangrijk dat je de hoeveelheid tandplak die zich in je mond bevindt, zo goed mogelijk onder controle te houden. Flossen is hierbij essentieel. Bepaalde plekken tussen je tanden en kiezen kan je namelijk niet bereiken door het poetsen van je tanden alleen, en hier wil zich dan ook nogal wat tandplak ophopen. Dit zorgt voor gaatjes en zelfs het afbreken van kiezen.
  6. Koop een goede tandenborstel
    Het bezitten van een kwalitatief goede tandenborstel is belangrijk om twee redenen. Ten eerste hoef je dan minder vaak een nieuwe tandenborstel aan te schaffen. De haartjes van de tandenborstel zijn dan namelijk sterker, en gaan minder snel uit elkaar staan. Ten tweede zorgt het voor een betere reiniging van de tanden, waardoor je minder vaak behandeld hoeft te worden.
  7. Gebruik tandplaktabletten
    Vaak bevat je mond ook na het tandenpoetsen nog veel meer tandplak dan je beseft. Om goed te controleren of je alle tandplak hebt weggepoetst, kan je tandplaktabletten gebruiken. Hierdoor wordt alle tandplak die zich nog in je gebit bevindt rood, en zie je welke plekken je in het vervolg beter moet poetsen. Ook dit voorkomt een hoop onnodige bezoekjes aan de tandarts.
  8. Let op de keuzes van je tandarts
    Wanneer je al bij een tandarts zit, let dan op of de keuzes die hij maakt duurzaam en nodig zijn. Gebruik van allerlei wegwerpmateriaal is nodig, maar het gebruik van bepaalde stoffen bij bijvoorbeeld het vullen van een gaatje niet. Vraag aan je tandarts welk soort stof hij gebruikt voor bij het vullen. Wanneer hij gebruikmaakt van amalgaanvullingen, overweeg dan om over te stappen naar een andere tandarts. Amalgaan is namelijk een zeer schadelijke stof voor je lichaam en voor het milieu. Het is ook goed om je tandarts hierop te wijzen, zodat hij merkt dat klanten dit weldegelijk belangrijk vinden.
  9. Zet een waterbespaarder op je kraan
    Bij het tandenpoetsen gebruik je vaak veel meer kraanwater dan nodig. Door een waterbespaarder aan je kraan te bevestigen, zorg je ervoor dat je minder water gebruikt, maar dat de druk van de kraan nog net zo hoog blijft.
  10. Spoel met een beker
    Ook bij het spoelen gebruik je veel meer dan nodig, wanneer je dit rechtstreeks uit de kraan doet. Slechts een heel klein deel van het water dat uit de kraan komt, komt daadwerkelijk terecht in je mond. Gebruik een beker bij het spoelen zodat je kunt controleren hoeveel water je gebruikt.
  11. Gebruik geen mondspoeling
    Mondspoeling is niet nodig wanneer je goed je tanden poetst en flost, e het bevat allerlei chemische stoffen die opnieuw schadelijk zijn voor zowel je lichaam als voor het milieu. Zorg ervoor dat je je tanden goed flost en sla de mondspoeling over. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen mondspoeling te maken.
  12. Onderga zo min mogelijk onnodige behandelingen
    Kijk goed of alle behandelingen die je tandarts adviseert, ook daadwerkelijk nodig zijn. Het wil nog wel eens voorkomen dat een tandarts je een behandeling voorschrijft die misschien enigszins voordelig is, maar geheel niet noodzakelijk. Vraag dus door bij de tandarts en raadpleeg het internet wanneer je twijfelt.
  13. Wees er op tijd bij
    Hoe heviger de beschadigingen in je gebit zijn, hoe heviger de behandelingen zullen zijn bij de tandarts. Dit is niet allee heel onplezierig voor jezelf, maar ook extra schadelijk voor het milieu. Let dus goed op of je gaatjes kunt ontdekken, en stel een bezoekje aan de tandarts niet uit wanneer je last hebt van kiespijn of andere klachten.
  14. Vermijd zoetigheid en zuren
    Wanneer je een zoetekauw bent, probeer je dan enigszins in te houden. Zoetigheid als snoep en koekjes staan bekend als grote boosdoeners, maar ook fruit kan er wat van. Voornamelijk fruit dat veel zuren bevat kan erg schadelijk zijn voor het gebit. Een voorbeeld hiervan zijn citrusvruchten. Ook frisdrank en sinaasappelsap brengt schade aan je gebit aan.
  15. Spoel je mond met kokosolie, zonnebloemolie of sesamolie
    Kokosolie, zonnebloemolie en sesamolie hebben een herstellende werking op het tandvlees, en reinigen de tanden zorgvuldig. Het maakt de tanden witter en haalt het vettige laagje tandplak los van je tanden. Gebruik niet te veel, een kleine eetlepel is genoeg.

Gerelateerd