Ontwerpen is een breed begrip. Zowel in de industriële als particuliere omgeving worden ontwerpen gemaakt. Je kunt je eigen droomhuis ontwikkelen of iemand vragen om het ideale inrichtingsmodel voor je woning te maken. Wat je ook laat ontwikkelen maak gebruik van de tips die je helpen om dit op een milieubewuste manier te doen.
- Is het een eenmalig ontwerp?
Vormen en tekeningen kunnen ontworpen worden voor eenmalig gebruik of voor gebruik op grote schaal. Het is altijd interessant om van een eenmalig ontwerp de schetsen, schaalmodellen en eventuele mallen te bewaren. Zo kun je desgewenst in de toekomst toch nog een keer van hetzelfde ontwerp gebruik maken en verdwijnen de gebruikte papier- en materiaalsoorten niet zomaar in de afvalberg.
- Gebruik milieuvriendelijke materialen.
In een ontwerp kun je rekening houden met het gebruik van bepaalde materiaalsoorten. Zeker als je milieubewust bezig bent hou je meer rekening met plantaardige en natuurlijke materialen en minder met chemische producten. Kijk naar materialen die duurzaam zijn en die weinig tot geen negatieve gevolgen voor het milieu hebben.
- Doe onderzoek naar de herkomst van bepaalde producten.
Het maakt niet uit wat je ontwerpt van een sieradendoosje tot een zwembad voor in je tuin. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke materialen daar het beste bijpassen. Online vind je ongelimiteerde informatie over de bepaalde herkomst van producten en lees je meer over duurzame plantages van onder meer katoen, koffie, thee en cacao.
- Koop bij plaatselijke ondernemers.
Krijgt je ontwerp meer vorm en heb je daarvoor bepaalde materialen nodig? Koop deze dan zoveel mogelijk bij winkeliers in je directe omgeving. Hierdoor maak je geen onnodige transportkosten en stimuleer je de lokale middenstand.
- Recycleren is ook bij ontwerpen van belang.
Duurzaam ontwerpen kan prima met gerecyclede materialen. Van papier tot hout, je kunt veel producten en materialen gebruiken die al eens gebruikt zijn. Dit doet niet onder aan de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat en je zorgt ervoor dat er niet meer schadelijke producten in de natuur terecht komen.
- Wees voorzichtig met het gebruik van chemische middelen.
Schone verf of ecologische reinigingsmiddelen, bij een ontwerp komt meer kijken dan alleen een schitterende tekening. De meeste ontwerpen zijn voorzien van een verantwoording waarin staat omschreven welke materialen gebruikt zullen worden.
- Milieubewust afval scheiden als je ontwerp klaar is.
Ben je eenmaal klaar met ontwerpen en is je schaalmodel in elkaar gebouwd, dan kan het zijn dat je materialen over hebt. Het is niet nodig om deze weg te gooien. Je kunt ze later (her)bruiken of ze bij het juiste afval deponeren. Grotere delen breng je beter naar de milieustraat. Hier doe je het materiaal in de juiste container en de gemeentelijke reinigingsdienst doet de rest.
- Maak niet teveel afdrukken van je ontwerp.
Ontwerpen die grotendeels grafisch en op je computer ontworpen worden hoeven niet na iedere aanpassing op schaal nagebouwd te worden. Door eerst op beeldscherm je ontwerp zo ideaal mogelijk te maken en pas daarna te printen bespaar je op energie en milieuvervuilende inktpatronen. Het is immers de uiteindelijke versie die later de doorslag geeft. Je hebt niets aan meerdere schaalmodellen die het ontwerp in verschillende fasen laten zien.
- Digitale voorbeelden.
Architecten en andere ontwerpers die je inhuurt voor een bepaald ontwerp maken steeds vaker van de mogelijkheid gebruik om een ontwerp digitaal aan je te laten zien. PDF bestanden zijn populair en stellen je in staat om het ontwerp goed te bekijken. Digitaal is het ook makkelijk om 3D weergaven van een ontwerp aan je te laten zien. Hierdoor ontstaat er minder afval omdat er nauwelijks tot geen materialen weggegooid worden.
- Visitekaartjes en trouwjurken.
Duurzaam en milieuverantwoord ontwerpen zie je niet alleen terug als je nieuwe visitekaartjes voor je bedrijf bestelt. De trouwjurk voor dé belangrijkste dag van je leven wordt ook op duurzame wijze ontworpen. De vraag naar duurzaamheid neemt nog altijd toe en er zijn weinig sectoren waar een meer milieuvriendelijke manier van ontwerpen nog niet is doorgedrongen.
- Milieuvriendelijk ontwerpen binnen en buiten.
Zowel je interieur kan duurzaam ontworpen worden maar datzelfde is ook van toepassing voor je tuin, balkon of terras. Tuinarchitecten en hoveniers weten hoe het milieu het minste belast wordt en wat je in je tuin kunt toevoegen om de duurzaamheid te vergroten.
- Energiezuinige ontwerpen.
Nieuwe ontwerpen van zowel woningen, auto’s als elektronische apparatuur worden tegenwoordig zo energiezuinig mogelijk gemaakt. Het milieu is wereldwijd een issue en als iedereen daar een beetje aan bijdraagt is dit een trend die de komende jaren steeds verder zal toenemen. Let daarom altijd op het energielabel als je een nieuw apparaat koopt.
- Duurzaamheidskeurmerken zijn belangrijk.
Houdt bij alles wat je ontwerpt rekening met de keurmerken voor duurzame producten. Zo is het gebruik van gecertificeerd hout tegenwoordig niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken en heeft het FSC keurmerk van papier internationale bekendheid. Iedereen die een beetje milieubewust bezig is let op de aanwezigheid van duurzaamheidskenmerken in uiteenlopende ontwerpen.
- Duurzaam ontworpen bedrijfslogo’s.
Heb je een onderneming en onderneem je op duurzame wijze? Verwerk dit dan in je bedrijfslogo. Duurzame logo’s spreken veel mensen aan en kunnen je onderneming helpen groeien. Denk goed na over de keuzes die je maakt als het op het ontwerp van je bedrijfsimago aankomt.
- Eenvoudig en toch duurzaam.
Ontwerpen hoeven niet altijd technologische hoogtepuntjes te zijn. Vaak zijn eenvoudig ontworpen modellen net zo effectief als een ingewikkelde variant. Eenvoudige ontwerpen zijn doorgaans meer duurzaam en minder belastend voor het milieu. Dit is zeker iets waar je over na kunt denken voordat je begint met ontwerpen of voordat je iemand de opdracht geeft een ontwerp voor je te laten maken.