Elektrische apparaten recyclen

Wie elektrische apparaten heeft en deze niet meer gebruikt, kan ze laten recyclen. Dat is beter voor het milieu en kost je verder niks. De meeste mensen weten alleen dat het recyclen van grote apparaten zoals koelkasten en televisies mogelijk is. Minder bekend is dat ook kleine elektrische apparaten gerecycled kunnen worden. Eigenlijk kun je alles hergebruiken waar batterijen in kunnen of dat in het stopcontact kan.

Waar kun je terecht met je apparaten?
Elektrische apparaten kun je op verschillende manieren inleveren. Als je een nieuw apparaat koopt, dan je de vorige bij de winkel inleveren. Koop je bijvoorbeeld een nieuwe koelkast, dan mag je bij die winkel je oude koelkast achterlaten. Zelfs wanneer het bedrijf de koelkast komt leveren, zijn ze verplicht volgens de aanvaardingsplicht om je oude mee te nemen. Elektrische apparaten kun je ook inleveren bij speciale verzamelpunten. Denk aan de milieustraat bij je gemeente, bepaalde winkels, gemeentehuizen en soms zelfs kinderboerderijen. Online kun je gemakkelijk achterhalen waar jij je – grote en kleine elektrische apparaten kunt inleveren. Doorgaans hoef je hier niks voor te betalen.


Waarom elektrische apparaten recyclen?
Het recyclen van elektrische apparaten is natuurlijk veel beter voor het milieu, omdat er minder afval is. Onderdelen kunnen hergebruikt worden en dit scheelt daarbij ook nog eens in de kosten. Ook kun je de zwarte markt verkleinen wanneer je ervoor kiest om je elektrische apparaten in te leveren bij speciale verzamelpunten.

Gerelateerd