Afval scheiden is heel eenvoudig

Iedereen weet het eigenlijk wel: met afval scheiden werk je mee aan een beter milieu en een schonere toekomst. Afval scheiden zorgt ervoor dat er op de lange termijn grondstoffen en energie worden bespaard: door afval te scheiden kunnen producten zoals verpakkingsmaterialen gerecycled en opnieuw gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan gerecycled papier, of het scheiden van je plastic afval. Al deze materialen kunnen hergebruikt worden, waardoor het milieu minder belast wordt.

Afval scheiden: de vuilnisbak
Vroeger deed je misschien al je afval in één vuilniszak, die je wekelijks aan de stoeprand zette. Daarna kwamen er de afvalcontainers: een groene of bruine voor GFT-afval en een grijze voor al je overige afval. Maar aan afval scheiden kan nog veel verbeterd worden en het is gemakkelijker dan je denkt. Zo zijn er diverse punten waar je al je plastic afval kunt inleveren. Al dit plastic kan dan gerecycled worden tot nieuwe producten, zoals verpakkingsmaterialen en plastic flessen. Maar ook oud papier kun je scheiden van je andere afval. Gerecycled papier kan gebruikt worden voor kranten, tijdschriften, verpakkingen en zelfs wc-papier. Zonde dus, om je afval niet te scheiden!

Afval scheiden: wijzer en app

Er zijn op internet genoeg websites te vinden over afval scheiden. Zo is er een afvalscheidingswijzer die je precies laat zien in welk materiaal in welke afvalbak hoort. De afvalscheidingswijzer heeft zelfs verschillende mobiele apps voor iPhone en Android, waarmee je zelfs informatie over afval scheiden op je telefoon na kunt lezen. Afval scheiden is niet moeilijk en het is bijzonder goed voor het milieu!

Gerelateerd