Waarom recyclen?

Recyclen is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. We recyclen niet meer alleen papier en glas, maar ook plastic, elektrische apparaten en spaarlampen. Waarom doen we dit eigenlijk en welke voordelen heeft dit allemaal? We weten natuurlijk allemaal wel dat het beter is voor het milieu om te recyclen, maar waarom dat precies is? Waarom zou je ervoor kiezen om te recyclen?

Beter voor het milieu
We horen allemaal wel dat het beter is voor het milieu om te recyclen, maar waarom is dat dan? Ten eerste scheelt het een hoop grondstoffen. Zo hoeven er bijvoorbeeld geen bomen gekapt te worden, waar men dan weer papier van maakt. Ook is er minder aardolie nodig, dat wordt gebruikt voor het produceren van plastic. Het scheelt ook veel ruimte. De productie van bijvoorbeeld katoen en papier kost heel erg veel landbouwruimte en deze ruimte kan beter besteed worden. Hierdoor hoeven er ook minder bossen worden gekapt. Er is daarnaast ook nog eens een hoop minder afval en ook dat is vele malen beter voor het milieu.

Recyclen: broeikaseffect
Recyclen heeft een hele positieve bijdrage op het broeikaseffect. Het broeikaseffect kan flink worden verminderd wanneer we veel recyclen. Dit komt omdat het veel minder energie kost om producten te recyclen dan dat het energie kost om producten te produceren.

Recyclen en geld besparen
Recyclen kost doorgaans verder helemaal geen geld. Sterker nog: je kunt er geld mee besparen. Aangezien je per leging van je container betaalt, kan het bergen geld besparen wanneer je je afval scheidt. Een goede reden dus om bewuster aan de slag te gaan met je afval en het recyclen daarvan.

Gerelateerd