15 Tips milieubewust drukwerk

Drukwerk bevat doorgaans veel schadelijke stoffen. Zowel drukinkt als schoonmaakmiddelen worden echter steeds milieuvriendelijker. Waar je vroeger meerdere malen de drukproeven ging bekijken gaat dat tegenwoordig steeds meer digitaal. Digitalisering is een grote verbetering op het gebied van drukwerk. Milieubewust drukwerk is tegenwoordig makkelijker en beter toegankelijk.

 1. Kies voor een milieubewuste drukkerij.

Geen milieubewust drukwerk begint beter dan in een milieubewuste drukkerij. Veel drukkerijen maken de overstap naar het gebruik van FSC gecertificeerd papier. FSC papier zorgt wereldwijd voor verantwoord bosbeheer en een betere leefomgeving voor mens en dier. FSC is internationaal gericht en het gebruik van gecertificeerd papier neemt nog steeds toe.

 1. Beperk je oplage.

Wil je een brochure, krant of iets anders verantwoord laten drukken, bestel dan geen overbodige aantallen. Door de oplage te beperken en het aantal gericht te houden voorkom je dat met een overschot blijft zitten. Ongebruikt drukwerk staat je op een gegeven moment in de weg en je weet eigenlijk niet wat je ermee moet doen. Bestel dus liever wat te weinig exemplaren. Bijdrukken is altijd mogelijk, een teveel opruimen is aanmerkelijk moeilijker.

 1. Ga verstandig om met de papierkeuze.

Laat je door je drukkerij voorlichten over de diverse papiersoorten. Vraag altijd naar FSC gecertificeerd papier. Papier is leverbaar in diverse afmetingen en diktes. Pas het papier aan naar hetgeen je verwacht van het drukwerk dat je in gedachten hebt.

 1. Digitaal printwerk en/of offset.

De allereerste keuze die je maakt bij het bestellen van je drukwerk betreft de methode van drukken. Wil je digitaal printwerk of het iets mooiere offset drukwerk? Op het gebied van milieu is digitaal printwerk een meer verantwoorde keuze. Drukwerk dat volgens de offset methode wordt gedrukt maakt gebruik van drukplaten, veel inkt en na het drukken de nodige reinigingsmiddelen. Denk dus goed na alvorens je een beslissing neemt en zet beide methodes tegenover elkaar.

 1. Drukproeven of gedigitaliseerde voorbeelden.

Drukproeven zijn in de wereld van drukwerk een normaal verschijnsel. Echter ook drukproeven kosten inkt, materialen en energie. Tegenwoordig worden de drukproeven vervangen door digitale drukproeven. Hierdoor wordt het milieu minder belast en kun je een voorbeeld van het drukwerk dat je hebt bestelt eenvoudig via bijvoorbeeld een PDF bestand bekijken. Je hebt inzage in de teksten en kunt eventuele wijzigingen en/of verbeteringen aan laten passen. Het enige verschil zit hem in de beoordeling van de kleuren. Dit gaat via een beeldscherm minder goed dan met een gedrukt voorbeeld.

 1. Wil je een glimmende of mate afwerkingslaag?

Je kunt je drukwerk ook op papier met zowel een matte als glimmende laag laten drukken. Deze lagen zijn ter bescherming van het papier bedoeld en zijn in principe niet noodzakelijk. Veel brochures en folders krijgen een buitenkant die met een glimmende laag wordt afgewerkt. Hierdoor valt je brochure meer op en heb je een stijlvolle presentatie. Waar je wel aan moet denken als je voor een afwerkende laag kiest is dat deze papiersoorten, hoe mooi ze ook zijn, minder goed gerecycled kunnen worden.

 1. Digitaal drukwerk heeft meer voordelen.

Naast het feit dat minder schadelijke inkt en reinigingsmiddelen gebruikt moeten worden heeft digitaal drukwerk andere voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld je briefpapier snel aan laten passen en kun je eventuele toevoegingen aan het drukwerk doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan reclamedrukwerk maar ook de adresgegevens van de ontvanger waar je iets naar toe stuurt. Als dit bij offset drukken moeten gebeuren dan moeten de drukplaten aangepast worden of je moet de gegevens na het drukken laten inprinten. Offset drukken is daarbij dan minder flexibel dan digitaal drukwerk.

 1. Biologisch afbreekbare inkt.

Naast duurzaam en gecertificeerd papier is ook de biologisch afbreekbare inkt aan een opmars bezig. Drukkerijen zien de voordelen van deze inkten ten opzichte van de traditionele inkten met schadelijke stoffen. Als je offertes aanvraagt voor je drukwerk kun je aan de betreffende drukkerij vragen of er gedrukt wordt met biologische verantwoorde materialen.

 1. Afvalscheiding bij de drukkerij.

Milieubewuste drukkerijen letten op een verantwoorde afvalscheiding. Dit zie je zowel terug in de manier waarop het afvalpapier wordt gescheiden van bijvoorbeeld de plastic/nylon strips die papier bij elkaar houden. Ook gebruikte restanten inkt worden apart opgevangen en op milieubewuste wijze afgevoerd en daar waar mogelijk gerecycled.

 1. Let op de manier waarop je drukwerk wordt verpakt en bezorgd.

Afhankelijk van de hoeveelheden drukwerk die je hebt besteld zal het briefpapier, je visitekaartjes of de promotiefolder verpakt op het aangegeven afleveradres worden bezorgd. Milieubewuste drukkerijen kiezen voor recyclebare verpakkingsmaterialen en daar waar mogelijk ook een energiebewuste manier van bezorgen. Heb je meerdere items besteld dan kan er voor gekozen worden om alles binnen één bestelling bij je af te leveren. Hiermee wordt bespaard op de transportkosten en het brandstofverbruik.

 1. Vraag meerdere offertes aan.

Uiteraard is ook de prijs van je drukwerk belangrijk. Vraag daarom altijd meerdere offertes bij diverse drukkerijen aan. Door deze prijsopgaven met elkaar te vergelijken krijg je een beeld van hoeveel je betaald voor milieuvriendelijk drukwerk van een goede kwaliteit.

 1. CO2 Uitstoot van de drukkerij.

Bij de productie van drukwerk komt als vanzelfsprekend CO2 uitstoot vrij. Daarom is het goed om voor een milieubewuste drukkerij te kiezen. Hiermee wordt de uitstoot enigszins gecompenseerd en wordt het milieu op een mindere wijze belast.

 1. Combinatie van factoren.

Het is echter niet alleen de drukkerij van je keuze die een milieubewuste rol speelt. Kijk daarnaast ook zeker eens naar de bestelde hoeveelheid en hoe een en ander is geregeld voor de opslag hiervan. Ligt je voorraad op de goede plaats of laat je geregeld een pakketdienst heen en weer rijden om de voorraad op peil te houden? Deze combinatie van factoren maakt het een samenhangend geheel dat je steeds verder kunt verfijnen om het milieu te ontzien.

 1. Voeg edities en/of uitgaves samen.

Laat je geregeld brochures en magazines drukken om je klanten op de hoogte te houden van je productaanbod? Bespaar op de kosten van zowel het drukwerk als een overschot aan papier door verschillende uitgaves te combineren.

 1. Overleg regelmatig met de drukker.

Je contactpersoon bij de drukkerij houd je regelmatig op de hoogte van de nieuwste druktechnieken en mogelijkheden die je drukwerk nog meer milieuvriendelijk maken.

Gerelateerd