Een verpakkingsvrije toekomst

Waarom zit alles in een zakje

Het is een probleem wat ook wel de vloek van de huidige generatie wordt genoemd. Wanneer je naar een supermarkt gaat en daar je boodschappen doet koop je alle levensmiddelen in afzonderlijke verpakkingen. Je kan er nog zo goed op letten; wanneer je met jouw boodschappen thuis komt ontdek je dat er om de rijst, suiker, hagelslag maar ook om het fruit een plastic of papieren verpakking zit. Die verpakkingen krijg je er standaard bij. Levensmiddelen worden verpakt geleverd aan jou via de supermarkt omdat het hygiënischer is. Bovendien heeft niet iedereen de beschikking over een hoeveelheid plastic bewaarbakken in huis om al die levensmiddelen in over te gieten. Wanneer jij die bakken wel hebt, zit je na het uitpakken van jouw boodschappen met een flinke stapel afvalverpakkingen. Voor veel mensen is dit een doorn in het oog. Juist die consumenten die waarde hechten aan een eigen verpakking om levensmiddelen heen is er een nieuw soort winkel wat een oplossing biedt. We hebben het over de verpakkingsvrije supermarkt.
Terug naar grootmoeders tijd

Ga jij kijken in zo’n verpakkingsvrije winkel, dan waan jij je een beetje in grootmoeders tijd. De winkel heeft geen aparte verpakkingen met levensmiddelen, maar containers die aan de wand hangen. In die containers zitten levensmiddelen zoals rijst, suiker en havermout. Het gaat om levensmiddelen die in verpakking maar ook in bulk kunnen worden aangeleverd. De levensmiddelen worden in de containers gegoten waarna de klant via een tapsysteem zelf de hoeveelheid kan afnemen die er nodig is voor het bereiden van de maaltijd. Dat heeft meerdere voordelen. Zo zit je nooit met een verpakking die te groot is voor jouw gezin. Ben je maar alleen, dan zal je erg lang doen met een kilopak suiker. Wanneer je echter één of twee ons suiker kan afnemen ben je veel goedkoper en beter uit. Uiteindelijk, wanneer je rond kijkt naar de containers aan de muur heb je nog maar één vraag; hoe neem je die losse producten mee.

Investeer in goede bewaarbakken
Wie op deze manier zijn boodschappen wil gaan doen zal daar op den duur flink mee besparen. Deze manier van je boodschappen doen is namelijk een stuk goedkoper dan wanneer er allemaal voorverpakte levensmiddelen worden aangeschaft. Het feit dat er geen kartonnen en plastic verpakkingen meer om de levensmiddelen worden verwerkt levert jou op den duur een flinke winst op. Er is wel een voorwaarde aan verbonden; jij zal eerst een investering moeten doen. Dat klinkt een beetje raar maar er moet eerst worden geïnvesteerd in goede bewaarbakken voordat je de boodschappen kan gaan doen. Die bewaarbakken moeten uiteraard van een degelijke kwaliteit zijn. Je wil immers niet dat je levensmiddelen bederven in de plastic containers doordat er zuurstof bij kan komen. Een hoeveelheid ‘tuppertjes’ of andere bewaarbakken van een goed merk is dus essentieel om met je mee te nemen.

Koop je verpakkingen in de winkel
Wanneer jij voortaan je boodschappen onverpakt wil gaan kopen zal je dus goed voorbereid naar de winkel toe moeten gaan. Het kan echter ook zijn dat jij op een regenachtige middag in de binnenstad loopt en daar de verpakkingsvrije winkel ziet. Je zal op dat moment geen verpakkingen bij je hebben om de levensmiddelen mee te nemen. Wil jij ondanks dat alles toch je boodschappen gaan doen in deze winkel, dan is daar altijd de mogelijkheid om een verpakking in de winkel te kopen. Potten of bakken kan je ook kopen in de verpakkingsvrije winkel. Feit is dat je dan net wat meer betaalt dan wanneer je dit bij een (woon)warenhuis zou gaan doen.

Als je een beetje milieuvriendelijk wil zijn
Het gaat natuurlijk redelijk ver wanneer je alle boodschappen op deze manier wil gaan doen. Je hebt een behoorlijke keukenkast nodig wanneer je deze geheel wil vullen met los gekochte levensmiddelen. Wil jij een beetje milieuvriendelijk zijn maar gaat helemaal verpakkingsvrij jou te ver; dan kan je bij de meeste supermarktketens een aparte hoek vinden waar je zelf de onverpakte levensmiddelen kan pakken en in een zakje van de winkel, een bakje of een zelf meegebracht bewaarbakje kan meenemen. Op die manier help jij het milieu een handje maar houd je het toch haalbaar voor jezelf.

Lees ook: traprenovatie info

Gerelateerd