19 Tips milieubewust cosmetica

Ben je in je dagelijkse leven milieubewust bezig en heb je oog voor de natuur dan kun je ook op het gebied van cosmetica niet achterblijven. Milieuvriendelijke cosmeticaproducten zijn meer en beter verkrijgbaar dan je denkt. Lees de onderstaande tips voor een grotere milieubewustheid op het gebied van cosmetica.

 1. Een natuurlijke look is trendy.

Duurzaam en milieuvriendelijk is allang niet meer stoffig. De cosmetica producenten hebben het milieu ook ‘ontdekt’ en brengen steeds vaker milieuvriendelijke producten op de markt. Bovendien is een natuurlijk uiterlijk hip en trendy.

 1. Natuurlijke ingrediënten zijn beter voor je huid.

Veel mensen en kinderen zijn allergisch voor synthetische producten die in cosmetica verwerkt zijn. Door over te stappen op natuurlijke producten neemt de kans op allergische reacties af en komen er minder schadelijke stoffen in het milieu terecht.

 1. Cosmetische producten die niet op dieren worden getest.

Natuurlijke cosmetische producten worden niet op dieren getest. Dit is uiteraard goed voor het dieren welzijn. De grondstoffen die worden gebruikt zijn veilig voor mens en dier.

 1. Pas op met drijfgassen.

Let bij het kopen van spuitbussen op of je een product koopt dat vrij is van schadelijke drijfgassen. Hetzelfde geldt voor bepaalde chemische oplosmiddelen. Natuurlijke varianten zijn gangbaar verkrijgbaar en deze zijn biologisch wel verantwoord.

 1. Koop niet meer dan nodig.

Je hebt niet meer cosmeticaproducten nodig dan dat je daadwerkelijk gebruikt. Een te groot gebruik betekent een verspilling van energie en grondstoffen die producenten nodig hebben om de producten te maken. Daarnaast voorkom je dat je overbodige producten weg moet gooien of dat ze ongebruikt in een kast blijven staan.

 1. Wees zuinig met oplosmiddelen.

Chemische oplosmiddelen zijn een grote belasting voor het milieu. Producten die veel oplosmiddelen bevatten zijn onder meer nagellak en nagellakremover.

 1. Sta wat korter onder de douche.

Bij persoonlijke verzorging hoort je ook je dagelijkse douchebeurt. Door dagelijks korter onder de douche te staan beperk je het gebruik van water en energie. Een douchebeurt van 5 minuten is vaak voldoende. Uiteraard is een douche ook stukken minder belastend voor het milieu dan het nemen van een bad.

 1. Ga voor plantaardige of natuurlijke ingrediënten.

Integenstelling tot synthetische producten raken plantaardige of natuurlijke ingrediënten niet ‘op’. Deze grondstoffen zijn hernieuwbaar en zullen altijd voorradig zijn.

 1. Keurmerken voor cosmeticaproducten.

Net als bij zoveel andere producten waar je dagelijks mee in aanraking komt heeft ook natuurlijke cosmetica verschillende keurmerken. Verdiep je hierin voordat je overstapt op een merk waarvan je denkt dat het op verantwoorde wijze een productieproces handhaaft.

 1. Waar en wanneer verzorgingsproducten weggooien?

Regelmatig heb je flacons of verpakkingen van verzorgingsproducten waar een klein beetje in blijft zitten. Waar laat je deze verpakkingen zodat ze op verantwoorde wijze worden verwerkt? Zowel producten als nagellakremover en lege spuitbussen hoef je niet tot het klein chemisch afval te rekenen. Je kunt ze bij het restafval deponeren. Plastic verpakkingen kun je gewoon bij het plastic verpakkingsafval kwijt. Spoel flessen nooit leeg want vettige substanties kunnen je afvoer op nare wijze verstoppen. Gooi de flessen met het beetje inhoud gewoon bij het restafval van je huishouden.

 1. Gooi je zonnebrandcrème niet weg aan het einde van de zomer.

Het is overbodig om een open fles zonnebrand direct aan het einde van het zomerseizoen weg te gooien. Als je de fles goed afsluit biedt het middel je ook volgend jaar voldoende bescherming tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.

 1. Zelf cosmetica maken.

Online is het mogelijk om steeds meer producten te vinden voor de dagelijkse lichaamsverzorging die je zelf kunt maken. Door dit te doen weet je zeker dat je milieuvriendelijke producten hebt die het milieu weinig tot geen schade toebrengen. Eens je de smaak te pakken hebt en ontdekt dat deze producten net zo goed zijn als vaak dure producten in de winkel ben je voorgoed verkocht.

 1. Bekende en minder bekende cosmeticamerken.

Door aandachtig om je heen te kijken als je cosmetica koopt zie je dat zowel grote (inter)nationale merken als meer onbekende kleine spelers zich op de milieuvriendelijke producten richten. Vergelijk de producten met elkaar en doe hiermee op verschillende gebieden je voordeel.

 1. Verzorgingsproducten voor het hele gezin.

Biologisch verantwoorde verzorgingsproducten zijn voor alle leden van je huishouden beschikbaar. Voor tere babyvelletjes tot producten voor volwassenen en kinderen. Aan iedere leeftijd wordt door de cosmetica branche gedacht.

 1. Denk na over navulverpakkingen.

Veel producten zoals (hand)zeep, shampoo en bodylotions zijn verkrijgbaar in zogenaamde navulverpakkingen. Hiermee beperk je het afval dat je weggooit en ben je in de regel ook goedkoper uit dan voortdurende nieuwe verpakkingen en flessen te kopen.

 1. Natuurlijke make-up.

Ben je graag in de weer en bezig om jezelf op te tutten? Natuurlijke make-up producten zijn aan een opmars bezig. De natuurlijke producten laten je gezicht niet alleen meer stralen ze zorgen ook gelijk voor de nodige verzorging. De producten worden getest door dermatologen en zijn allemaal ‘testdier vrij’.

 1. Gerecycled plastic.

Tandenborstels van gerecycled plastic. Ja, ze bestaan echt. Deze tandenborstels zijn op duurzame manier gefabriceerd en belasten het milieu een stuk minder dan de standaard tandenborstels die je op een gegeven moment gewoon bij het restafval weggooit.

 1. Oplaadbare batterijen.

Heb je een scheerapparaat waar batterijen voor nodig zijn? Maak dan een bewuste keuze voor batterijen die je kunt blijven gebruiken en die dus oplaadbaar zijn. Hierdoor voorkom je dat de batterijen in het milieu terecht komen en ben je minder kwijt aan verpakkingsmaterialen.

 1. Van onder tot boven natuurlijk verzorgd.

De biologisch en natuurlijk verantwoorde lichaamsverzorgingsproducten worden nog steeds verder uitgebreid. Je kunt je hele lijf van onder tot en met het puntje van je teen verzorgen met verantwoorde producten. Je hoeft niet gelijk volledig over te stappen. Stapje voor stapje kom je al een heel eind en merk je vanzelf dat natuurlijk verantwoorde verzorgingsproducten eigenlijk heel aangenaam in het gebruik zijn.

Gerelateerd