Het is zeer belangrijk om goed te letten op wat je eet aangezien je keuzes een bepaalde impact hebben op het milieu. Zo heeft vlees een grotere impact als je deze met kip en vis vergelijkt. Velen kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor om zo bewust mogelijk te eten, maar wat is het impact van het eten van vlees, vis of vega op het milieu en welke zaken zijn hierbij van belang? Om hier meer over te weten dien je door te gaan met lezen hieronder.
Inhoud
Vlees
Vlees heeft een grote impact op het milieu en levert veel milieubelasting op. De reden hiervoor is omdat je voor 1 kilo vlees minstens 5 kilo veevoer moet hebben. Het produceren van dit veevoer vergt veel energie, grondstoffen, water maar ook land. Daarnaast zitten er broeikasgassen zoals methaan en lachgas in koeienmest. Het menselijk lichaam heeft vlees nodig vanwege de eiwitten, maar eiwitten zijn ook in andere planaardige en dierlijke producten te vinden. Kies in plaats van het eten van vlees zoveel mogelijk voor bijvoorbeeld peulvruchten, bonen, noten, appelstroop, tofu, soya producten, volkoren producten of gedroogde vruchten.
Biefstuk versus gehakt
Wat voor soort vlees je koopt maakt wel degelijk een verschil. Zo is rundergehakt veel slechter voor het milieu dan biefstuk. Dit komt omdat gehakt meer melkkoeienvlees bevat en omdat er in gehakt ook andere restproducten wordt verwerkt. Wil je graag vlees kopen, let dan op het etiket en kies liever voor biefstuk of runderlappen als je zo duurzaam mogelijk wilt eten. De prijs van biefstuk en runderlappen zijn wel wat hoger, maar je bespaart er wel het milieu mee.
Vis, schaal en schelpdieren
Ook visserij richt enige mate van schade aan het milieu vanwege de energie en broeikasgassen, maar ook vanwege zaken zoals overbevissing waardoor bepaalde vissoorten uit dreigen te sterven, het aantasten van de oceanen en rivieren en het gebruiken van wilde vis voor visvoer in tegenstelling tot plantaardig visvoer.
Kip en eieren
De impact van kip en eieren op het milieu is vrij klein in vergelijking tot andere dierlijke producten. De reden hiervoor is omdat er minder sprake is van broeikasgassen en het uitstoten van methaan. Daarnaast is er voor kippen minder voer nodig, minder land, minder water en ook minder energie. Als je graag vlees wilt eten, kis dan liever voor kip, dus wit vlees, in plaats van rood vlees om het milieu zo min mogelijk te belasten.
Biologische producten
Je hebt vast wel eens gehoord van biologische producten. Biologische producten zijn afkomstig van dieren die op biologische wijze worden gehouden en waarbij er geen kunstmest of andere synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast is het voer van het vee afkomstig van lokale boeren, zijn weidegang en vrije uitloop zeer goed voor het welzijn van de dieren en daarnaast is de kwaliteit hoger. Hou wel rekening dat biologisch gehouden vee meer voer nodig hebben aangezien ze langer leven en zich vrij kunnen bewegen. Daarnaast is er meer land vereist, maar ook meer energie, grondstoffen en water.
Vegetarisch versus veganistisch
Personen die vegetarisch eten kunnen alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft makkelijk op een andere manier innemen. Zo krijg je vitamine B12 via eieren en zuivel, maar ook door het eten van graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit, aardappelen, brood en vleesvervangers. Daarnaast kan je ook kiezen om extra vitamine B12 in te nemen in de vorm van supplementen.
Nieuw: hybride vleesproducten
Er is een nieuw concept op de markt verschenen, namelijk hybride vleesproducten. Denk bij hybride vleesproducten voornamelijk aan gehakt, burgers, worst en dergelijke waarbij een deel van het vlees bestaat uit een plantaardig ingrediënt zoals lupine, tarwe of soja. Als slechts 20% van het vlees vervangen wordt door plantaardige ingrediënten, zal dit niet opvallen in smaak. Als je op zoek bent naar hybride vleesproducten dan dien je te letten op de etiketten van het vlees. Hybride vleesproducten zijn namelijk nog niet overal verkrijgbaar en de aanschafprijs is iets duurder vergeleken met andere vleessoorten.
Insecten
Ook insecten zijn veel milieuvriendelijker dan vlees of varken aangezien ze voer op een efficiëntere manier opnemen in tegenstelling tot vee. Er is dan ook minder voer nodig, wat ook minder kost aan energie en water. Daar komt wel bij kijken dat bepaalde insecten zoals meelworm zorgt voor een grotere mate van uitstoot van broeikasgassen en dat er meer warmte nodig is voor de kweek van dergelijke insecten. Bepaalde mensen kunnen allergisch reageren op het eten van bepaalde insecten. De beste keuze als je zo duurzaam mogelijk wilt eten zijn toch altijd plantaardige vleesalternatieven.
Tips duurzaam vlees, vega en vis eten
Wil je graag vlees, vis en vega eten op een duurzame wijze? Dan zijn er een aantal tips die je in acht kunt nemen, waaronder:
- Eet zoveel mogelijk plant in tegenstelling tot dier. Zorg ervoor dat je hoofdgerecht bestaat uit groenten en niet uit vlees.
- Kies voor het eten van veel vers fruit en let goed op de manier waarop je het fruit vervoert en bewaart.
- Kies liever wit vlees zoals kip en vis in plaats van rood vlees. Let wel op de aanwezigheid van de meest relevante keurmerken zoals: EKO, Biologisch, Demeter en Beter Leven 2 en 3 sterren.
- Eet indien mogelijk een dag geen vlees of vleesvervangers en eet minder zuivelproducten.
- Eet minstens 1 maal per week vette vis als je wilt letten op je gezondheid en op het milieu.
Offertes vergelijken
Duurzaam eten begint bij het aanvragen van professioneel advies van een ervaren specialist die je kan adviseren over je eigen persoonlijke situatie. Het vinden van een goede specialist hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Vergelijk eerst de offertes die je hebt verkregen van de verschillende specialisten zodat je een beeld hebt van wat je kunt verwachten. Zo bespaar je niet alleen op de kosten, maar weet je ook zeker dat de specialist die je hebt uitgekozen goed is en kwaliteit levert.