17 Tips milieubewust bouwen

Bij klussen in en om je huis heb je de keuze uit talloze producten en materialen. Denk voor iedere grote en kleine verbouwing na over de belasting van het milieu. Sommige producten zijn nu eenmaal meer milieuvriendelijk en meer veilig dan andere.

  1. Koop verantwoord hout.

Veel klussen worden uitgevoerd met behulp van hout. Bouwmateriaalzaken verkopen gecertificeerd hout. Door bewust hout te kopen kun je erop vertrouwen dat je werkt met producten die de bossen niet onnodig onder druk zetten en die op verantwoorde wijze verwerkt zijn.

  1. Let op de levensduur van de houtsoort.

Informeer altijd naar de meest geschikte houtsoort die bij de klus past die je wilt uitvoeren. Let op een goede constructie. Hiermee zorg je ervoor dat het hout lang meegaat en dat komt uiteraard ook het milieu ten goede.

  1. Hout van Europese herkomst.

Ben je toevallig bij een bouwmarkt of houthandelaar waar je geen hout met een keurmerk kunt kopen? Kies in die gevallen dan voor onbehandeld (naald)hout dat uit Europa komt. Hierbij kun je onder meer denken aan douglas, grenen, lariks en vuren.

  1. Voer gebruikt hout op verantwoorde wijze af.

Gebruikt of afgedankt hout doe je niet in de afvalbak. Je kunt hiermee naar een kringloopcentrum, winkels waar gebruikte bouwmaterialen worden aangeboden of naar de gemeentelijke milieustraat.

  1. Hout minder vaak schilderen is beter voor het milieu.

Je belast het milieu minder door hout niet zo vaak te schilderen. Kies altijd voor een goede ondergrond in combinatie met een hoge kwaliteits verf. Dan heb je genoeg aan af en toe een likje onderhoud. Je hout blijft in goede staat van onderhoud zonder dat je veel schadelijke verfstoffen gebruikt.

  1. Let op met het reinigen van kwasten.

Het niet direct goed om je gebruikte kwasten onder de kraan af te spoelen. Het doorspoelen van restjes verf door de gootsteen is ook iets wat je beter kunt vermijden. Je loopt hiermee kans op een verstopping van het riool en bovendien wordt het oppervlaktewater hierdoor onnodig vervuild.

  1. Het schilderen van de muren en plafonds.

Eens in de zoveel jaar wil je graag de muren en plafonds bijwerken of van een andere kleur voorzien. Laat je bij de verfhandel voorlichten over de nieuwste verfproducten en een goede ondergrond. Een goede voorbereiding helpt je langer van het eindresultaat te genieten. Wist je trouwens dat bij de productie van verf het transport in feite het meeste milieu vervuilend is.

  1. Welk soort (muur)verf kies je.

Kijk goed naar de samenstelling en de staat van onderhoud van de muur. Er zijn speciale verfsoorten beschikbaar voor uiteenlopende muren. Door direct de juiste verf te kiezen voorkom je kans op dubbel werk en de dubbele aankoop van meerdere soorten verf.

  1. Ondergrond en dekkingsgraad.

Behandel indien nodig de ondergrond van de muur eerst met primer of fixeer. Op deze manier hecht de verf beter en heb je langer plezier van je werk. Zorg daarbij voor een goede dekkingsgraad dat is aan het einde van je klus altijd goedkoper dan wanneer je alles meerdere malen moet schilderen.

  1. Wat doe je met de vloeren?

Als je de vloer in je woning wilt vervangen maak dan eerst duidelijk waar je nieuwe vloer aan moet voldoen. Zo kun je nadenken over vloerverwarming waarbij jezelf dient te realiseren welk soort bedekking hierbij het beste past. Door alles goed tegen elkaar af te wegen kom je vanzelf uit bij een duurzame vloer die je bovendien een aangenaam gevoel geeft.

  1. De milieustraat voor je oude vloer.

Oude vloerbedekking, parket, laminaat en vinyl kun je inleveren bij de milieustraat. De gemeente zorgt dan voor een verantwoorde verwerking van de gebruikte materialen.

  1. Verantwoord binnenmuren plaatsen.

Hoe moet je nieuwe binnenwandje of tussenwand eruit zien? Denk vooraf na over de demping van het geluid, het gewicht van de nieuwe muur op de ondervloer en de vochtbestendigheid. Gaat je voorkeur uit naar hout dan let je natuurlijk op de nodige keurmerken.

  1. Kant-en-klaar is zuiniger voor het milieu.

Tegenwoordig zijn er praktische kant-en-klaar systemen verkrijgbaar waarmee iedere handige klusser snel een tussenwand kan plaatsen. Deze systemen zijn op meer zuinige manier geproduceerd en belasten het milieu daardoor minder. Wees nauwkeurig met het opmeten. Overtollige materialen worden waarschijnlijk niet gebruikt en zijn dus als het ware onnodig gekocht.

  1. Badkamer en toilet milieubewust verbouwen.

Bedenk vooraf goed welke materialen je wilt gebruiken en waar je voorkeur naar uitgaat. Fabrikanten produceren en leveren milieuvriendelijk vervaardigde producten die duurzaam in het gebruik zijn. Bedenk of je ook andere maatregelen wilt installeren bij je nieuwe badkamer. Hierbij kun je onder meer denken aan een zonneboiler of een waterbesparende douchekop.

  1. Let op de ventilatie mogelijkheden.

Waar je ook gaat klussen en/of verbouwen let altijd goed op dat er voldoende ventilatie mogelijkheden blijven. Een goede ventilatie bevordert je leefomgeving op natuurlijke wijze en draagt bij aan het voorkomen van vocht- en schimmel op plaatsen waar je daar liever niet mee geconfronteerd wordt. Een energieadviseur geeft je hier graag een op maat gemaakt advies over.

  1. Pas op met gevaarlijke stoffen.

Zeker als je in een wat ouder huis woont heb je de kans dat als je gaat verbouwen om stoffen als asbest tegen te komen. Asbest is een gevaarlijk materiaal dat je op professionele wijze moet laten verwijderen en afvoeren. Door hiervoor gebruik te maken van gespecialiseerde bedrijven weet je zeker dat het asbest niet in het milieu terecht komt en dat het op verantwoorde wijze wordt verwerkt.

  1. Groene daken zijn een trend.

Misschien dat je het al gezien hebt, daken op huizen en schuren die van groen zijn voorzien. Dit soort groene dakbedekking helpt niet alleen mogelijke wateroverlast te beperken, het draagt bovendien bij aan een meer gezonde leefomgeving. Laat eerst controleren of je dak hiervoor geschikt is en of er subsidies beschikbaar zijn. Als je een groen dak hebt dien je jaarlijks de afvoeren te controleren en het onkruid op regelmatige basis te verwijderen.

Bron: kosten verbouwen.

Gerelateerd