19 Tips zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn helemaal hip. Je draagt door te investeren in zonnepanelen bij aan een meer duurzaam milieu en bovendien wordt de elektriciteitsrekening een stuk lager. Als je besluit om zonnepanelen te kopen let dan op de volgende tips.

  1. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Wat is het budget dat je in zonnepanelen wilt investeren en wat is de oppervlakte van het dak? Door dit uit te rekenen weet je precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

  1. Welke zonnepanelen koop je?

Met de toenemende populariteit stijgt ook het aanbod zonnepanelen. Van doe-het-zelf pakketten tot zonnepanelen die door erkende installateurs worden geplaatst. Het is verstandig om je hier vooraf in te verdiepen en te zorgen dat goedkoop geen duurkoop en een teleurstelling wordt bij het kopen van zonnepanelen.

  1. Laat de prijs niet alles bepalen.

Hoe aantrekkelijk goedkope zonnepanelen uit bijvoorbeeld China ook kunnen zijn laat je keuze niet alleen door de prijs bepalen. Vergeet niet dat het gaat om een investering voor gemiddeld 20 tot 25 jaar. Ook hier geldt dat goede kwaliteit de levensduur vaak verlengt.

Geen geld? Geen probleem. Er is een mogelijkheid om zonnepanelen zonder investering te kopen.

  1. Vergelijk verschillende merken met elkaar.

Online gaat een wereld met informatie over zonnepanelen open. Je kunt hier je voordeel mee doen. Lees recensies over de diverse merken en producenten van zonnepanelen. Door jezelf vooraf te informeren kun je ook gericht vragen stellen en weet je waar je op moet letten bij de definitieve aankoop en/of installatie.

  1. Is het dak van je woning geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen liggen gemiddeld 20 tot 25 jaar op een dak. Daarom zal een goede adviseur ook naar het dak kijken. Zo kan het zijn dat de constructie het gewicht van de panelen niet kan dragen of dat je dak teveel in de schaduw ligt zodat het rendement te laag is.

  1. Een goede installateur komt ter plaatse kijken.

Ben je offertes aan het opvragen voor zonnepanelen? Goede installateurs komen altijd ter plaatse kijken. Zonnepanelen kopen is niet moeilijk maar je bent wel gebaat bij een deskundig advies over de mogelijkheden. Dit krijg je van de installateur die bij je thuis naar het dak komt kijken.

  1. Welke keurmerken heeft een zonnepaneel.

Duitsland is een van de grotere producenten van deugdelijke zonnepanelen. Veel panelen die hier verkocht worden zijn dan ook voorzien van een TÜV keurmerk. Daarnaast heeft ook het Kiwa een eigen keurmerk.

  1. Keurinstituut Kiwa.

Kiwa heeft een register dat je kunt raadplegen als je een investering in zonnepanelen overweegt. Je kunt hier onder meer terugvinden welke panelen een goede beoordeling hebben gekregen. Het register is niet compleet, zo kan het ook gebeuren dat bekende producenten van kwaliteitsproducten niet zijn opgenomen.

  1. Bekijk de garantievoorwaarden.

Het is belangrijk om te weten hoe de garantievoorwaarden zijn geregeld. De meeste zonnepanelen hebben een standaard garantieperiode van 25 jaar. Let echter ook goed op het gegarandeerde vermogen. Dit loopt uiteen van 90% naar 12 jaar terwijl andere leveranciers hiervoor ‘slechts’ 10 jaar berekenen.

  1. Welk type garantie hebben de zonnepanelen van je keuze?

Steeds meer fabrikanten van zonnepanelen hebben zogenaamde garantiefondsen. Dit houdt in dat als een producent in de toekomst failliet zou gaan, je toch garantie hebt op de panelen.

  1. Waar en bij wie koop je zonnepanelen?

Handige doe-het-zelvers zullen sneller beslissen om online zonnepanelen te bestellen en deze zelf te installeren. Je kunt echter ook kiezen voor een erkende installateur. Even online kijken levert je al snel namen op van betrouwbare leveranciers en installateurs van de zonnepanelen. Ook hier geldt dat de goedkoopste aanbieding niet altijd de beste kwaliteit garandeert. Lees ook: de kosten van zonnepanelen.

  1. Vakbekwame installateurs.

Zonnepanelen op een dak leggen is werk voor ervaren deskundigen. Naast de panelen heeft een installateur te maken met omvormers en aansluitingen. Als de zonnepanelen niet goed geplaatst worden heeft dit grote gevolgen voor een deugdelijke aansluiting. Het verdient de aanbeveling om referenties van een installateur te lezen.

  1. De rendementsberekening verdient de nodige aandacht.

Op het moment dat een installateur langskomt om een berekening te maken voor jou situatie moet je er rekening mee houden dat het een berekening betreft die gebaseerd is op aannames. De uiteindelijke resultaten kunnen altijd afwijken van de echte terugverdientijd. Lees daarom aandachtig door op welke berekeningen de terugverdientijd is gebaseerd.

  1. Koop alleen geteste zonnepanelen.

Zorg ervoor dat je altijd test certificaten van de zonnepanelen te zien krijgt van de installateur. Zo hebben goede zonnepanelen onder meer opbrengstcertificaten waarop wordt weergegeven hoeveel vermogen en dus elektra het paneel kan opwekken.

  1. Wat doe je met defecte zonnepanelen?

Het kan altijd gebeuren dat zonnepanelen beschadigt zijn door het transport en/of installatie en die technisch zijn afgeschreven. Deze panelen kunnen gratis worden opgehaald door het bedrijf PV Cycle. Je hoeft er niets voor te betalen en het levert je niets op, je draagt echter wel bij aan een verantwoorde verwerking van de beschadigde zonnepanelen.

  1. Zorg voor een veilige installatie.

Je wilt graag dat je investering op een juiste manier geïnstalleerd wordt en veiligheid is daarbij van groot belang. Erkende installateurs werken met onder andere een VCA-keurmerk, daarnaast is ook het SEI-keurmerk van belang. Verzeker jezelf van gedegen vakmensen die zorgen dat je zonnepanelen boven alles veilig geïnstalleerd worden.

  1. Keuze voor de omvormer.

Bij de zonnepanelen heb je een omvormer nodig. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden en de omvormer die het beste bij jouw situatie past.

  1. Wacht niet tot zonnepanelen goedkoper worden.

De prijs van zonnepanelen heeft inmiddels de grootste verschuivingen achter de rug. Zonne-energie zal in de toekomst toenemen. Hierdoor kan de prijs misschien nog wat dalen. Stel jezelf echter de vraag of het de moeite loont om te wachten tot de prijs zakt of dat je direct kunt beginnen met het besparen op de energiekosten. Vergeet hierbij niet dat de prijzen voor energie de komende jaren alleen maar zullen stijgen.

  1. Vraag meerdere offertes aan.

Het is altijd verstandig om bij verschillende installateurs en leveranciers van zonnepanelen offertes aan te vragen. Let bij het vergelijken ook altijd op het gebruik van bevestigingsmaterialen.

Zie ook: zonnepanelen kopen.

Gerelateerd