Zonnepanelen kopen ja of nee?

Zonnepanelen beginnen steeds populairder te worden in onze moderne samenleving. Door de stijgende vraag naar zonnepanelen zijn ook de aanschafprijzen gedurende de laatste jaren flink verlaagd waardoor de aanschaf veel aantrekkelijker is geworden. Maar wat komt er allemaal kijken bij zonnepanelen op het dak? Hieronder kan je alles lezen over zonnepanelen.

Zonnepanelen op het dak

Met zonnepanelen op je dak ben je duurzaam en energiezuinig bezig door je eigen groene stroom op te wekken via zonne-energie. Ook op bewolkte dagen kunnen zonnepanelen stroom opwekken. Al ruim 800.000 Nederlandse huishoudens hebben de stap genomen en in zonnepanelen geïnvesteerd. Zonnepanelen doen de energiekosten flink omlaag gaan en daarnaast ben je zeer bewust bezig met milieuverbetering.

Opbouw van de prijs

De prijs van een set zonnepanelen is opgebouwd uit een aantal specifieke factoren. Denk hierbij aan de materiaalkosten, welke minstens 50% van de prijs vormen. Daarnaast dien je rekening te houden met de arbeidskosten van 40% en gaat 10% uit naar de kosten voor het inhuren van het apparatuur en de kilometerkosten.

Kosten en opbrengst

Als je zonnepanelen gaat kopen, dan ben je vast benieuwd naar hoeveel de opbrengst van het systeem zal zijn. Hieronder tref je een overzicht van de hoeveelheid stroom die je met een bepaald aantal zonnepanelen op kunt wekken.

Aantal zonnepanelenHoeveelheid stroom
61.700 kWh
102.900 kWh
185.200 kWh

Naast de opbrengst van de zonnepanelen is het ook essentieel om na te gaan wat de kosten zijn van een set zonnepanelen. Je kunt hieronder een indicatie vinden van de aanschafkosten van zonnepanelen afhankelijk van het aantal panelen.

Aantal zonnepanelenKosten
6€3.400
10€5.000
18€7.900

Steun/Subsidie

Alhoewel er momenteel geen landelijke subsidies meer zijn voor zonnepanelen, kan je bij de meeste gemeenten terecht om een lokale subsidie aan te vragen. Dankzij deze subsidie kan je minstens 20 tot 30% op de kosten van zonnepanelen besparen.

Btw terugvorderen

Personen die zonnepanelen kopen kunnen de btw terugvorderen bij de Belastingdienst. Het gaat hierbij niet alleen om de btw over de aanschafkosten, maar ook om de btw over de installatiekosten van het systeem. De btw kan terug worden gevorderd door jezelf eerst als ondernemer in te schrijven bij de Belastingdienst. Door gebruik te maken van deze btw-regeling bespaar je dus 21% op de kosten.

Stappenplan

Zonnepanelen koop je niet zomaar. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom is het ook verstandig om onderstaand stappenplan in acht te nemen:

  1. Vraag offertes aan bij meerdere specialisten.
  2. Maak een vergelijking van de offertes.
  3. Kies de offerte uit die je het meest aanspreekt.
  4. Neem contact met de uitgekozen specialist op.
  5. Ga met de offerte akkoord en bespreek de werkzaamheden.
  6. Laat de zonnepanelen installeren.
  7. Vraag een subsidie aan indien en vraag de btw terug bij de Belastingdienst.

Keurmerken en garanties

Als je zonnepanelen gaat kopen zijn de keurmerken en garanties van groot belang als je zeker wilt weten dat je kwaliteit in huis haalt. Als het om de keurmerken gaat, let dan vooral op het Zonnekeur keurmerk als je kwaliteit zoekt, maar ook het Tüv keurmerk en het CE keurmerk. Als we het hebben over de garanties, dan geldt meestal een productgarantie van 5 tot 10 jaar, een systeemgarantie van gemiddeld 10 jaar, een installatiegarantie van minstens 18 maanden en een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar. Door de garanties weet je zeker dat je de kwaliteit van de panelen kunt vertrouwen aangezien je goed bent gedekt mocht er in de toekomst onverhoopt iets verkeerd gaan met de installatie.

Zonnepanelen op een huurhuis

Als je woonachtig bent in een huurhuis met een eigen dak, dan kan je ook profiteren van de vele voordelen van zonnepanelen. Dit kan je zelf doen, mits je hier toestemming voor krijgt van de verhuurder. Daarnaast kan je ook aan de verhuurder vragen of deze bereid is om zonnepanelen te installeren op het dak. In geval je woont in een sociale huurwoning dan zal de woningcorporatie de installatie laten uitvoeren. Belangrijk is om goede afspraken te maken over de eigendom, de kosten en de opbrengsten van de zonnepanelen.

Zonnepanelen huren

Als je niet over een ruim budget beschikt om zelf zonnepanelen aan te schaffen, dan heb je nog de optie om een set zonnepanelen te huren of leasen. In dit geval wordt alles geregeld door het verhuurbedrijf. Hou wel rekening dat het aantal verhuurbedrijven momenteel nog vrij beperkt is. Bij het huren van zonnepanelen betaal je maandelijks een bedrag zodat je kunt genieten van de voordelen. Je hebt dus geen initiële investering nodig om zonnepanelen op je dak te hebben en kunt direct genieten van het opwekken van je eigen groene stroom.

Wat als je gaat verhuizen?

Zonnepanelen op je dak verhoogt de waarde van je woning. Ga je verhuizen? Dan is het verstandig om de panelen op je dak te laten liggen aangezien je meer voor je woning kunt krijgen dankzij de meerwaarde van de panelen. Wil je de zonnepanelen liever meenemen, dan is dit wel mogelijk maar je dient wel rekening te houden dat de garantie hierbij komt te vervallen. Daarnaast ga je veel geld betalen om de huidige installatie te verwijderen en opnieuw te installeren op een nieuwe locatie.

Offertes vergelijken

Zonnepanelen kopen is een zeer verstandig besluit, zeker met oog op een duurzaam en energiezuinige toekomst waarbij je volledig gaan overstappen op groene energie. Wil je weten wat de mogelijkheden van zonnepanelen zijn op je eigen dak? Neem dan eerst contact op met een goede specialist. De snelste manier om dit te bereiken is door het aanvragen van meerdere offertes bij verschillende specialisten zodat je een geode vergelijking kunt maken tussen de prijzen, de voorwaarden en de kwaliteit die er wordt geleverd. Daarnaast weet je op deze manier zeker dat je een betrouwbare specialist inhuurt en dat je bespaart op de kosten.

Gerelateerd