20 Tips voor milieubewust wassen

Wassen is de huishoudelijke bezigheid die over het algemeen het meest schadelijk is. Dit komt door het energieverbruik van de machines die men gebruikt, door het waterverbruik en enorm veel waterverspilling die ermee gepaard gaat en het gebruik van allerlei chemische middeltjes die de natuur niet kan afbreken. Dit alles is echter helemaal niet nodig, en bovendien zeer makkelijk te vermijden. Wil je ook groener wassen, kijk dan eens goed naar de volgende twintig tips.

  1. Gebruik zo veel mogelijk koud water
    In sommige gevallen is heet water niet nodig bij het wassen. Het gebruik van heet water kost veel meer energie dan het gebruik van koud water, omdat het helemaal opgewarmd moet worden. Gebruik dus koud water wanneer dit kan.
  2. Maak je eigen wasmiddel
    Wasmiddel zit vol met allerlei schadelijke stoffen. Het is dan ook erg goed om je eigen wasmiddel te maken. Hierdoor weet je zeker dat je een wasmiddel zonder vreemde ingrediënten gebruikt. Online is een grote verscheidenheid aan recepten te vinden.
  3. Doseer je wasmiddel
    Omdat wasmiddel zoveel schadelijke stoffen bevat, is het belangrijk dat je niet onnodig veel gebruikt. Als je dit bij elkaar optelt, kan dit namelijk nogal schelen. Kijk dus elke keer goed hoeveel je nodig hebt en hoeveel je gebruikt.
  4. Koop ‘groen’ wasmiddel
    Als je niet zelf wasmiddel wilt maken, kan je ook op zoek gaan naar een wasmiddel die minder milieuvervuilend is en die wel biologisch afbreekbaar is. Dergelijke wasmiddelen vind je vaak in allerlei milieugerichte speciaalzaken, maar ook op internet staat een uitgebreid aanbod.
  5. Wacht tot de wasmand vol is
    Door alleen te gaan wassen wanneer er genoeg was is, voorkom je het draaien van meer wasjes dan nodig is. Dit bespaart enorm veel water en energie.
  6. Draag je kleding een dagje extra
    Wanneer je je kleding maar één dag aandoet voordat je deze weer in de was gooit, probeer ze dan een of twee dagen langer te dragen. Het is na een dag namelijk nog helemaal niet te vies om te dragen, en het scheelt enorm veel wasbeurten.
  7. Hang de was buiten op
    Drogers vreten enorm veel energie, en zijn hierin een van de meest schadelijke huishoudelijke apparaten. Probeer geen droger aan te schaffen, of gebruik deze zo weinig mogelijk. Hang de was zo vaak mogelijk in de tuin of aan het balkon op.
  8. Volg de wasvoorschriften
    De wasvoorschriften zijn zodanig opgesteld, dat het wasproces zo efficiënt mogelijk is. Door de wasvoorschriften te volgen, gebruik je dus ook het minst energie. Hou je hier dus ook aan.
  9. Was wollen kleren minder
    Wol heeft de eigenschap dat het van zichzelf al automatisch vuil afstoot. Wol hoef je dus een stuk minder vaak te wassen dan kleding van andere materialen. Probeer je wollen trui dus nog een paar daagjes extra te dragen.
  10. Gooi een kledingstuk met een vlek niet meteen in de was
    Heb je door een ongelukje een vlek gekregen in je kleren, probeer deze dan eerst zo goed mogelijk schoon te maken. In veel gevallen is het kledingstuk weer helemaal schoon na een boenbeurt met een vaatdoek en een klein beetje afwasmiddel. Een complete wasbeurt is dus helemaal niet nodig.
  11. Gebruik geen wasverzachters
    Ook wasverzachters bevatten allerlei chemische stofjes die schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien zijn wasverzachters helemaal niet nodig. Probeer deze dus achterwege te laten.
  12. Gebruik vloeibare wasverzachters
    Kan je echt niet zonder een wasverzachter, gebruik deze dan in vloeibare vorm. Wasverzachter in de vorm van een doekje levert alleen maar extra afval op, en is vaak nog slechter afbreekbaar dan de vloeibare vorm.
  13. Neem een wasmachine met een juiste inhoud
    Wanneer je op het punt staat een wasmachine aan te schaffen, bedenk dan goed of het apparaat het juiste formaat heeft voor jouw huishouden. Het is belangrijk dat de capaciteit van de trommel van de wasmachine niet te groot is en ook niet te klein. In beide gevallen is er sprake van energieverspilling.
  14. Centrifugeer de was op de hoogste stand na het wassen
    Als je de was wilt drogen in de droger, zet de droger dan op de hoogste stand. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de energie, en voorkom je dus energieverspilling.
  15. Vind uit wat de waterhardheid is in jouw buurt
    De waterhardheid kan bepalen hoeveel wasmiddel je nodig zult hebben voor de was. Water met een hogere PH-waarde heeft van zichzelf namelijk al de eigenschap dat het kleding reinigt door middel van mineralen die het bevat. Online is meestal meer dan genoeg informatie te vinden over de waterhardheid bij jou in de buurt.
  16. Was op 30 graden of minder wanneer mogelijk
    Veel mensen draaien al hun wasjes op 60 graden. Voor sommige dingen is dit ook nodig, bijvoorbeeld vaatdoekjes en dergelijke. In de meeste gevallen doet 30 graden echter ook al, en dit bespaart enorm veel energie, doordat het water voor de helft minder opgewarmd hoeft te worden.
  17. Schaf een zuinige machine aan
    Zowel afwasmachines als drogers staan bekend als de minst energiezuinige huishoudelijke apparaten. Het is dan ook van groot belang dat je toch de minst energieverspillende apparaten aanschaft. Ben je van plan een nieuwe machine aan te schaffen, kijk hier dan even goed naar.
  18. Gebruik wasnoten
    Wasnoten geven natuurlijke mineralen af die ervoor zorgen dat de PH-waarde van het water in de wasmachine wordt verhoogd. Dit zorgt al voor natuurlijke reiniging van je kleding, waardoor je minder of zelfs geen wasmiddel hoeft toe te voegen.
  19. Gebruik ossengalzeep voor hardnekkige vlekken
    Het draaien van meerdere wasjes om één vlek uit een kledingstuk te halen is natuurlijk zonde. Bovendien is het onnodig. Wanneer je ossengalzeep op de vlek smeert, is de vlek meestal al weg na één wasronde.
  20. Gebruik vlekkenmiddelen op waterbasis
    Wanneer je een hardnekkige vlek extra wilt aanpakken, zorg er dan voor dat je een vlekkenmiddel bij de hand hebt dat gemaakt is op waterbasis. Dit bevat niet de schadelijke middelen die een vlekkenmiddel op een andere basis meestal wel bevat.

Gerelateerd