Energie uit water halen heeft ook zijn voordelen

Energie uit water halen heeft ook zijn voordelen. Met de kennis van vandaag is het heel goed mogelijk om energie uit water te halen en water zal er altijd zijn.

Het water is altijd in beweging, stromingen, golven en getijden… het zijn deze bewegingen dat omgezet wordt om energie te produceren. Hydro-elektriciteit, of in de volksmond “witte steenkool” is een van de meest bekende manier om generatoren aan te drijven om elektriciteit op te wekken.

Energie uit water werkt het best met stuwdammen, dit omdat een groot hoogteverschil kan gecreëerd worden. Iets minder rendabel is een systeem dat werkt met eb en vloed. Zo wordt een grote reservoir gevuld bij vloed en tijdens het terug trekken van het water wordt deze terug leeg gelaten. In de wanden van de reservoir zitten kleine turbinetjes die hierdoor in beweging komen en zo elektriciteit opwekken.

Andere manieren zijn turbines in rivieren, de voordelen hiervan zijn dat er verschillende turbines na elkaar kunnen geplaatst worden.

Energie uit water halen is moeilijk te realiseren in kleine omgevingen zoals bij u thuis. We zien ons niet direct een waterkrachtcentrale in onze tuin bouwen. Vroeger waren er in België en Nederland heel wat kleine watermolens om granen te malen. Deze maakten toen al gebruik van gratis energie uit water.

De beste manier om thuis energie uit water te halen is spaarzaam om te springen met elektriciteit en water. Zelf opvangbakken plaatsen waarvan het water kan gebruikt worden om de tuin te sproeien, de wc te spoelen en het regenwater of grondwater te gebruiken om te schoonmaken.

Gerelateerd