Nieuw warmtepompsysteem verwarmt de woning met ijsreservoir

Je huis verwarmen met ijs is een uniek systeem waarbij je warmte uit ijs onttrekt. Viessmann lanceert zijn ijsreservoir, een warmtepompsysteem dat door de vorming van ijs de woning verwarmt. Het ijsreservoir is een efficiënt warmtepompsysteem dat gebruik maakt van zonneenergie, omgevingslucht, aardwarmte en de vorming van ijs. Het reservoir slaat deze energieën op en stelt ze ter beschikking aan de warmtepomp. Dat gebeurt via warmtewisselaarbuizen. Het systeem stemt de verschillende energiebronnen automatisch op elkaar af.

Het ijsreservoir biedt een verwarmingsvermogen van zes tot zeventien kW en bestaat uit één of twee betonnen cilinders (vanaf twaalf kW) en een zonnecollector. Zo’n cilinder heeft een diameter van 2,5 meter en is 3,56 meter hoog. Het systeem wordt volledig ingegraven en gevuld met tien m³ water. De regeneratiewarmtewisselaar aan de buitenkant van het systeem ontvangt de energie die door de zonnecollector wordt gecapteerd. In het hart van het mechanisme bevindt zich het ijsreservoir.

Wanneer het toestel de warmte aan het water onttrekt, zal het eerst een beroep doen op de warmte die de zonnecolletor opvangt via de zon en de lucht. Naarmate de buitentemperatuur daalt zal er meer beroep gedaan worden op de warmte uit het water in de cilinder. Één liter water die tot ijs wordt omgevormd, geeft evenveel warmte vrij als er nodig is om één liter water tot tachtig graden celsius op te warmen. De bevriezing van het water zorgt ervoor dat er heel wat energie vrijkomt die de warmtepomp kan gebruiken. Het ijsreservoir is zo ingesteld dat het water nooit helemaal bevriest.

Wanneer de buitentemperaturen terug stijgen, zullen de zonnecollectoren het ijs doen smelten. Omgekeerd werkt het ijsreservoir ook. Het systeem is zo gebouwd dat wanneer het water nog koud is, het gebruikt kan worden voor de koeling van de woning in de zomermaanden. Zie ook: warmtepomp subsidie.

Foto: ijsvorming in het ijsreservoir

Gerelateerd