15 Tips milieubewust isoleren

Duurzaam isoleren is belangrijk. Het verbeterd niet alleen de levenskwaliteit van je woning, het draagt bovendien bij aan een waardestijging. Door gebruik te maken van duurzame isolatie creëer je een aangenaam leefklimaat en bespaar je op de energiekosten. Tips om handig gebruik te maken van isolatie.

 1. Maak een afspraak met een energieadviseur.

Wil je weten waar je in huis kunt isoleren en wat de beste opties voor je woning zijn? Maak dan eens een afspraak met een onafhankelijke energieadviseur. Hier kun je je eigen ideeën aan voorleggen en krijg je informatie over de mogelijkheden en beschikbare subsidies waar je eventueel aanspraak op kunt maken.

 1. Zelf doen of laten doen?

Isolatiebedrijven hebben vaak specialisten in dienst die dagelijks bezig zijn met het op een duurzame wijze isoleren van woningen. Door een vakman in te huren ben je misschien wat meer geld ‘kwijt’ maar ben je wel zeker van een goede mate van isolatie die bovendien op de juiste manier is aangebracht.

 1. Welke isolatiematerialen gebruik je?

Het aanbod isolatiematerialen is gevarieerd en wordt nog steeds aangepast. Als je zelf gaat isoleren dan word je in de bouwmarkt geconfronteerd met een uitgebreid aanbod waar tussen je een keuze moet maken. Informeer jezelf vooraf goed over de verschillende mogelijkheden en bepaal welke isolatiematerialen het beste bij je plannen passen. Door een juiste inschatting voorkom je teveel rest afval of dubbele aankoop kosten.

 1. Ook kleine isolatie werkzaamheden tellen mee.

Heb je er wel eens over nagedacht dat investeren in isolatie helemaal niet alleen in grote uitgebreide klussen hoeft te zitten? Neem nu het isoleren van de warmwaterleidingen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een schuimhoesje die je in de bouwmarkt koopt. Deze hoesjes zorgen ervoor dat het warme water minder afkoelt en dat scheelt je op jaarbasis per meter leiding zomaar 10 m3 gas.

 1. Deuren met een ingebouwde brievenbus.

Heb je nog een deur met een ingebouwde,klepperende brievenbus? Je voltooid het isoleren van je deur met een simpele tochtborstel of tochtklep. Het verschil is waarneembaar doordat de brievenbus minder tocht veroorzaakt en er minder warmte door de klep naar buiten kan verdwijnen.

 1. Wat als het dak niet geïsoleerd kan worden?

Sommige huizen hebben een dak dat niet voor verdere isolatie in aanmerking komt. Dit kan diverse oorzaken hebben. Dat betekent echter niet direct dat je je woning niet kun isoleren. Zo is het wél mogelijk om de vliering van een laag isolatie te voorzien. Het isoleren van de vliering kun je best zelf uitvoeren. Door dit te doen bespaar je letterlijk honderden kubieke meters duur betaald gas per jaar.

 1. Aangebouwde garagen of bijkeuken.

Heb je een woning met daaraan vastgebouwd een garage of bijkeuken? Dan kun je ervoor kiezen om deze niet te isoleren. Wat je wél kunt doen om te voorkomen dat er onnodig warmte naar de bijkeuken of garage verdwijnt is het aanbrengen van tochtborstels onder de deuren die de woning met de aanbouw verbinden.

 1. Doe de gordijnen dicht.

Aangezien er ’s avonds meestal op straat niet veel te zien is en je eigenlijk ook niet zo van inkijk houdt is het een goedkope oplossing om ’s avonds de gordijnen te sluiten. Het dichtdoen van de gordijnen voorkomt dat er warmte naar de ramen toe gaat. De lucht tussen het raam en het gordijn komt tot stilstand. Hierdoor heb je minder energie nodig.

 1. Wat te doen met het gat in de schoorsteen?

Woningen die een schoorsteen hebben maken niet altijd gebruik van die schoorsteen. Door een afsluitbare klep in de schoorsteen te monteren bespaar je op eenvoudige wijze 10% op je stookkosten. Wil je de openhaard of alles brander aansteken? Denk er dan wel aan om de klep te openen.

 1. Restanten isolatiemateriaal gooi je niet weg.

Bij iedere isolatieklus die je aanvangt blijven er restanten van isolatiemateriaal over. Het is overbodig en bovendien zonde om deze weg te gooien. Veel kleine beetjes zijn vaak net genoeg om een ander gedeelte van je woning ook van isolatiemateriaal te voorzien.

 1. Isoleren gaat snel en het besparen begint meteen.

Als je een beroep doet op professionele isolatiebedrijven dan is de kans groot dat de meeste isolatiewerkzaamheden binnen 1 dag uitgevoerd kunnen worden. Zo blijft de overlast tot een minimum beperkt en kan het besparen snel beginnen.

 1. Isolatiewaarde van de gebruikte materialen.

Je hebt zoiets als isoleren én isoleren. Isolatiematerialen kunnen onderverdeeld worden in verschillende isolatiewaarden. Het verschil in de aanschafprijs is meestal niet erg groot. De besparing des te groter. Zorg voor producten die een zo hoog mogelijke isolatiewaarde hebben. Dit verbetert de kwaliteit van leven in je woning en helpt je op een zo efficient mogelijk manier te besparen.

 1. Waar begin je met isoleren?

De meeste warmte gaat verloren door daken, vloeren, spouwmuren en vensters die niet goed of onvoldoende geïsoleerd zijn. Maak een planning van de werkzaamheden die je wilt (laten) uitvoeren en stel jezelf daarop in. Zo hou je het overzicht en wordt je huis netjes geïsoleerd.

 1. Isolatie verbeterd het energielabel van je woning.

Wil je in de toekomst je woning verkopen dan ben je verplicht om aan potentiële kopers een energielabel te laten zien. Dit energielabel verteld alles over het energieverbruik en de isolatiewaarde van je woning. Door je woning op meerdere plaatsen te isoleren en voor een hoge isolatiewaarde te kiezen verbeter je het energielabel van je woning. Woningen met een hoger energielabel zijn in trek bij kopers en dat betekent een waardestijging van je bezit.

 1. Vraag meerdere offertes aan.

Wil je de isolatiewerkzaamheden uit laten voeren? Vraag dan zeker bij meerdere isolatiebedrijven een prijsopgave aan. Hierdoor krijg je een beter inzicht in de mogelijkheden en de verschillen in de kostprijs. Uiteindelijk gaat het om jouw portemonnee. Let bij het vergelijken uiteraard wel goed op de materialen die gebruikt worden en de isolatiewaarde. Zie ook website over isolatie.

Gerelateerd